top banner

Fondurile de pensii nu doresc un randament minim garantat

14 Ianuarie 2008 | Autor: Alexandru Pitulice

Un grup de organizatii solicita introducerea unui randament minim garantat pentru fondurile de pensii, care sa fie corelat cu rata inflatiei pentru a proteja valoarea contributiilor in timp. Administratorii de fonduri private avertizeaza insa ca acest lucru va dauna pe termen lung participantilor.
 
Mai multe organizatii ale societatii civile - Grupul de Economie Aplicata, Societatea Academica din Romania, Academia de Advocacy, Confederatia Patronala a Industriilor, Serviciilor si Comertului, Blocul National Sindical Cartel Alfa – propun introducerea unui randament minim garantat pentru fondurile de pensii. In conditiile in care noul sistem presupune ca fiecare angajat sa contribuie la un fond privat de pensii ce ii va administra banii, urmand sa ii fie restituiti la varsta pensionarii, semnatarii petitiei considera corecta si legitima existenta unei garantii ca acesti bani nu vor fi pierduti.
 
Protectie impotriva inflatiei
 
Organizatiile arata ca in termeni nominali suma de primit inapoi in perioada pensionarii va fi aceeasi cu cea investita. Insa, in termeni reali, inflatia va avea o mare influenta. Peste 30 de ani, de exemplu, suma de 10 lei nu va avea aceeasi valoare ca in prezent ci una mai mica. Se impune, deci, protejarea investitiei prin introducerea unui randament minim garantat, egal sau chiar mai mare decat rata inflatiei.
 
In opinia initiatorilor propunerii, sarcina de acoperire a acestei garantii ar trebui sa revina in totalitate administratorilor de fonduri de pensii, ei fiind gestionarii unici ai banilor populatiei. Sistemul este de fapt unul de economisire, trebuind deci sa ofere o minima garantie. Randamentele fondurilor pot fi cu usurinta negative, ele depinzand de modul in care sunt administrati banii de catre societatea de administrare.    
 
Cele 6 organizatii evidentiaza faptul ca in Elvetia randamentul este modificat anual, in functie de circumstantele pietei, fiind mereu peste rata inflatiei. In alte tari precum Chile, randamentul minim se calculeaza ca procent din randamentul mediu real al tuturor fondurilor sau ca procent din randamentul titlurilor de stat, cum este cazul Sloveniei.
 
Legislatia actuala prevede ca rata de rentabilitate minima a fondurilor de pensii va fi stabilita de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), fara a preciza modalitatea de calcul. Acest indicator va masura performanta fodurilor pentru ultimii doi ani, astfel ca de-abia in 2010 se va publica pentru prima oara nivelul sau. Iar, in cazul in care un fond inregistreaza timp de 4 trimestre consecutive un randament mai mic decat pragul minim, acesta va pierde autorizatia de functionare.
 
Castigurile pe termen lung pot fi sacrificate
 
Administratorii de fonduri contesta insa propunerea unui randament minim garantat. Asociatia pentru Pensiile Adminstrate Privat din Romania (APAPR) considera ca o eventuala modificare a legii in acest sens ar duce la orientarea administratorilor de fonduri de pensii spre investitii pe termen scurt care sa le permita atingerea procentului impus. Iar, participantii la aceste fonduri - populatia – va fi privata in consecinta de castigurile pe termen lung, care depasesc de regula cu mult dobanzile bancare.
 
Introducerea unei asemenea garantii, sustine APAPR, va duce la imposibilitatea fondurilor de pensii din Romania de a face investitii pe pietele externe, ceea ce va conduce la cresterea riscului plasamentelor, din cauza faptului ca sumele de bani vor fi investite pe piata financiara interna.
 
Si, in cazul in care Romania va trece prin perioade de recesiune economica, efectele se vor reflecta in randamentele fondurilor de pensii. In asemenea situatii, plasamentele in alte tari cu o economie stabila in acea perioada ar putea atenua efectele. Pe langa aceasta, prin investirea in instrumentele cu venit fix de care dispune piata romaneasca actuala, randamentele fondurilor de pensii vor fi uneori chiar mai mici decat rata inflatiei. Reprezentantii APAPR subliniaza ca in trecut au fost perioade in care ratele titlurilor de stat sau depozitelor bancare s-au situat sub cea a inflatiei.
 
APAPR sustine faptul ca o schimbare actuala a legii in vederea introducerii randamentului minim garantat ar fi in “totala contradictie cu practicile UE”, deoarece la momentul constituirii, fondurile de administrare si-au realizat planul de afaceri conform legilor momentului, orice modificare rasturnand calculele initiale.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia