Fondul Proprietatea este unul dintre cele mai importante fonduri de investitii din Europa Centrala si de Est si a fost infiintat de statul roman pentru compensarea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate in mod abuziv de regimul comunist.
La finalul anului 2005, cand s-a constituit fondul, statul detinea 100% din actiuni. In urma despagubirilor, prin transferul actiunilor catre persoanele indreptatite, statul a renuntat la peste 40% din actiuni, in acest moment ajungand la o detinere de doar 59,8%.
Portofoliul fondului cuprinde atat companii listate la BVB cat si companii nelistate inca pe o piata reglementata. Cele mai valoroase detineri sunt in cadrul Petrom, Hidroelectrica, Romgaz si Nuclearelectrica. Portofoliul FP este dominat de companii din sectoarele de utilitati, precum si petrol si gaze, iar primele 4 companii dupa valoarea detinerii reprezinta 58% din valoarea portofoliului de actiuni al FP.
Administrarea fondului este realizata momentan de catre statul roman. In urma procesului de selectie a unui administrator independent a fost desemnata castigatoare firma de investitii americana Franklin Templeton Investments, dar statul a intarziat in repetate randuri semnarea contractului final de administrare.
Preturile de vanzare-cumparare sunt stabilite prin negocierea directa intre investori si detinatorii de actiuni. In acest moment tranzactiile cu titlurile FP sunt realizate la preturi ce depasesc 0,32 lei/actiune.
Evaluand fiecare companie din portofoliul Fondului Proprietatea prin raportare la piete din regiune, valoarea reala a unei actiuni FP estimata de Intercapital Invest este de 0,7132 lei, cu aproximativ 100% mai mare fata de pretul tranzactiilor OTC (realizate prin cesiune).
Potentialul fundamental de crestere al actiunilor FP este semnificativ, insa acesta depinde de listarea fondului la bursa. Odata cu listarea, pretul de tranzactionare ar trebui sa convearga catre valoarea reala pe baza de fundamente a unei actiuni. Discountul semnificativ la care sunt vandute in acest moment actiunile FP arata, in mare parte, riscul ridicat perceput de investitorii in aceste actiuni datorita netranzactionarii acestora pe o piata reglementata.
Potrivit evaluarilor Intercapital Invest, listarea la bursa a FP ar creste capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti cu 13%. Daca am exlude din calcule Erste Bank, singurul emitent extern listat la BVB, atunci listarea la bursa a FP ar spori capitalizarea BVB cu 26%.
Nicu Grigoras este broker la Intercapital Invest.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.
5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)
Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.
1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)
Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.
25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)
Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.
22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)
Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs
Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.
Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.