top banner

Actiunile Fondului Proprietatea ar putea creste mult dupa listare

12 Februarie 2010 | Autor: Nicu Grigoras

Potentialul fundamental de crestere al actiunilor la Fondul Propietatea este semnificativ, insa acesta depinde de listarea fondului la bursa. Valoarea reala a unei actiuni este estimata de Intercapital Invest la 0,7132 lei, fiind cu aproximativ 100% mai mare fata de pretul la care se fac in prezent tranzactii.

Fondul Proprietatea este unul dintre cele mai importante fonduri de investitii din Europa Centrala si de Est si a fost infiintat de statul roman pentru compensarea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate in mod abuziv de regimul comunist.

La finalul anului 2005, cand s-a constituit fondul, statul detinea 100% din actiuni. In urma despagubirilor, prin transferul actiunilor catre persoanele indreptatite, statul a renuntat la peste 40% din actiuni, in acest moment  ajungand la o detinere de doar 59,8%.

Portofoliul fondului

Portofoliul fondului cuprinde atat companii listate la BVB cat si companii nelistate inca pe o piata reglementata. Cele mai valoroase detineri sunt in cadrul Petrom, Hidroelectrica, Romgaz si Nuclearelectrica. Portofoliul FP este dominat de companii din sectoarele de utilitati, precum si petrol si gaze, iar primele 4 companii dupa valoarea detinerii reprezinta 58% din valoarea portofoliului de actiuni al FP. 

Administrarea fondului este realizata momentan de catre statul roman. In urma procesului de selectie a unui administrator independent a fost desemnata castigatoare firma de investitii americana Franklin Templeton Investments, dar statul a intarziat in repetate randuri semnarea contractului final de administrare.

In acest moment, titlurile Fondului Proprietatea nu sunt listate pe nicio piata reglementata. Tranzactiile se fac doar prin intermediul contractelor de cesiune la Depozitarul Central, institutia care tine si registrul actiunilor fondului.

Preturile de vanzare-cumparare sunt stabilite prin negocierea directa intre investori si detinatorii de actiuni. In acest moment tranzactiile cu titlurile FP sunt realizate la preturi ce depasesc 0,32 lei/actiune.  

Fondul prezinta un mare interes pentru investitorii locali si nerezidenti datorita anvergurii, structurii de activ, desemnarii unui administrator nou si perspectivei listarii la bursa de valori.

Evaluand fiecare companie din portofoliul Fondului Proprietatea prin raportare la piete din regiune, valoarea reala a unei actiuni FP estimata de Intercapital Invest este de 0,7132 lei, cu aproximativ 100% mai mare fata de pretul tranzactiilor OTC (realizate prin cesiune).

Actiunile au potential mare de crestere

Potentialul fundamental de crestere al actiunilor FP este semnificativ, insa acesta depinde de listarea fondului la bursa. Odata cu listarea, pretul de tranzactionare ar trebui sa convearga catre valoarea reala pe baza de fundamente a unei actiuni. Discountul semnificativ la care sunt vandute in acest moment actiunile FP arata, in mare parte, riscul ridicat perceput de investitorii in aceste actiuni datorita netranzactionarii acestora pe o piata reglementata.

In data de 10 februarie, este convocata adunarea generala a actionarilor Fondului Proprietatea, cele mai asteptate subiecte pe ordinea de zi fiind stadiul listarii la bursa al fondului precum si stadiul semnarii contractului de administrare cu Franklin Templeton. Tot la aceasta adunare generala va fi aleasa noua componenta a Consiliului de Supraveghere.      

Potrivit evaluarilor Intercapital Invest, listarea la bursa a FP ar creste capitalizarea Bursei de Valori  Bucuresti cu 13%. Daca am exlude din calcule Erste Bank, singurul emitent extern listat la BVB, atunci listarea la bursa a FP ar spori capitalizarea BVB cu 26%.

In aceste conditii listarea fondului reprezinta un eveniment foarte important pentru piata de capital autohtona, care ar putea aduce un plus de imagine si de atractivitate. Administrarea fondului de o companie de prestigiu si cu mare experienta in investitii pe pietele emergente poate atrage atentia investitorilor straini asupra emitentilor listati la BVB ducand la cresterea rulajelor si la dezvoltatea pietei.
         

Nicu Grigoras este broker la Intercapital Invest.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul