top banner

Amonil si Azomures - performerele lunii mai

03 Iunie 2008 | Autor: Luciana Dan

Indicii bursieri au inregistrat, in luna mai, cresteri cuprinse intre 6,70% (BET-FI) si 11,17% (BET), in conditiile unei lichiditati de 832,7 milioane lei. Actiunile Amonil si Azomures au adus cele mai mari castiguri, in timp ce ofertele publice initiale nu au mai repetat performantele din trecut.
 
Evenimente importante in aceasta luna reprezinta intrarea la tranzactionare la BVB in data de 5 mai 2008 a drepturilor de alocare atasate actiunilor Teraplast Bistrita (TRPR01) si a actiunilor Casei de Bucovina-Club de Munte (BCM) in data de 12 mai 2008.
 
Atat TRPR01, cat si BCM nu au repetat istoria celorlalte IPO-uri, care au adus randamente importante investitorilor in prima zi de tranzactionare. Drepturile Teraplast au debutat la valoarea de 1,09 lei si au incheiat luna la 0,9 lei/ actiune cu o scadere de 10% fata de pretul de oferta, in timp ce actiunile BCM s-au depreciat cu 15% pana la 0,17 lei/ actiune.
 
In perioada 9-22 mai 2008 s-a desfasurat la BVB oferta publica initiala Pomponio, compania punand la vanzare un numar de 14,6 milioane actiuni, reprezentand 25% din capitalul social majorat al companiei. Contextul nefavorabil de pe piata de capital, lipsa de interes a investitorilor, semiesecurile inregistrate de ofertele anterioare au fost o parte din factorii negativi care au facut ca oferta sa se incheie fara succes si compania sa rateze listarea la BVB, oferta fiind subscrisa doar in proportie de 62%.
 
Comunicatele venite din partea Ministerului Agriculturii conform carora anul 2008 se anunta a fi unul dintre cei mai buni ani agricoli ai economiei romanesti au dus la cresteri de amploare pe emitentii din sectorul chimic, precum Azomures (AZO) si Amonil (AMO).
 
AZO ocupa primul loc in topul celor mai mari cresteri din aceasta luna cu o variatie de 326%, pretul urcand de la 0,1640 lei/ actiune la 0,7000 lei/ actiune, pe fondul unei lichiditati de 31 milioane lei, urmat in top de AMO cu o crestere de 88% pana la 0,0970 lei/ actiune, pe un rulaj de 695 milioane actiuni.
 
In topul celor mai tranzactionate companii conduce Banca Transilvania (TLV) cu o valoare de tranzactionare de 88,9 mil lei. Compania a incheiat luna mai cu o scadere de 35,65%, de la 0,7350 lei/ actiune la 0,4730 lei/ actiune, dupa ce 13 mai 2008 a fost ultima zi in care actionarii au mai putut beneficia de majorarea de capital social. TLV a acordat 68% actiuni gratuite si 5% cu subscriere la pretul de 0,35 lei/ actiune. Subscrierea se poate face pana la data de 30 iunie 2008.

De la inceputul anului indicii BET si BET-C au inregistrat o scadere de 20,56%, respectiv 17,66%, in timp ce BET-FI a coborat cu 28,81% sub nivelul inregistrat la finalul anului 2007, spre deosebire de indicele londonez FTSE100 care s-a depreciat cu 6,24% de la inceputul anului, sau indicele American Dow Jones care a inregistrat o scadere usoara de 4,72%.

Luciana Dan este analist la Interfinbrok Corporation.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul