top banner

BNR are motive sa relaxeze politica monetara

03 Februarie 2009 | Autor: Cristi Dudu

Odata cu scaderea inflatiei si in perspectiva slabirii accentuate a cresterii economice, analistii estimeaza ca BNR ar putea lua masuri de relaxare a politicii monetare in primul semestru din 2009. Maine se asteapta ca banca centrala sa anunte o noua reducere a rezervelor minime obligatorii.
 
“Dupa un ritm de crestere economica de 8,6% in primele 9 luni ale anului precedent, probabilitatea ca anul 2008 sa se incheie cu o majorare in termeni reali a produsului intern brut sub 8% este tot mai ridicata”, spune Lucian Anghel, economist sef BCR cu ocazia prezentarii Raportului de tara pentru Romania.
 
El estimeaza o crestere economica la nivelul lui 2008 de 7,5% - 7,6%. Data fiind situatia economica agravata din cauza deficitului bugetar peste asteptari, prognozele pentru acest an sunt mult mai sumbre.
 

BCR: Economia nu poate functiona cu crestere de 5% a creditarii

 
“Scenariul nostru recent revizuit indica o incetinire a economiei romanesti in jurul nivelului de 1% in 2009 corelata cu o scadere economica usor peste 1% in zona euro”, completeaza Anghel.
 
Economistul BCR considera ca functionarea economiei la parametrii normali depinde foarte mult de ce se intampla pe piata bancara.

“Economia Romaniei nu va putea functiona perfect cu o crestere cu 5% a volumului de credite acordate”, precizeaza Anghel.

In prezent dobanda de politica monetara este de 10,25%, fiind mentinuta la acest nivel din august 2008.
 

Dobanda cheie este vazuta la 8,5% in decembrie

 
Odata cu scaderea inflatiei si in perspectiva slabirii accentuate a cresterii economice , BNR ar putea lua masuri de relaxare a politicii monetare in primul semestru din 2009 prin reducerea succesiva a dobanzii de politica monetara sau a rezervelor minime obligatorii la depozitele in lei.
 
“Credem ca banca centrala va relaxa politica monetara si vom asista la reduceri succesive a dobanzii cheie odata cu reducerea rezervei minime obligatorii, chiar daca nu incepand cu luna aceasta”, precizeaza Lucian Anghel.
 
Economistul sef al Raiffeisen, Ionut Dumitru se asteapta ca BNR sa mentina si luna aceasta dobanda cheie la 10,25%, dar sa reduca rezerva minima obligatorii la depozitele in lei pana la nivelul de 16%, iar pentru cele in valuta la 35%.
 
“Cel mai probabil este ca mai intai BNR sa faca injectii de lichiditate (inclusiv prin reducere de rezerva minima obligatorie) astfel incat dobanzile efective din piata sa scada spre dobanda de politica monetara, iar doar in a doua etapa sa scada si dobanda de politica monetara”, spune Ionut Dumitru.
 
Pana la sfarsitul anului, economistii BCR considera ca BNR va reduce dobanda de politica monetara cu pasi mici de 0,25 puncte procentuale, pana la nivelul de 8,5%. Consider ca BNR va mentine o diferenta de 3% intre inflatie si dobanda de politica monetara, spune economistul BCR.
 
Aceasta previziune este conditionata de evolutia economiei, a cursului de schimb, de rezultatele colaborarii guvernului cu BNR, dar si de baza cresterii economice.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul