top banner

Fondurile de pensii private impart frateste participantii indecisi

08 Februarie 2010 | Autor: Marius Serban

Participantii care nu adera la niciun fond de pensii vor fi repartizati din aceasta luna in mod egal intre fondurile obligatorii existente pe piata, conform unei norme emise de Comisia de Supraveghere. Solutia este un compromis intre variantele aplicate pana acum, prin care se incearca ca toata lumea sa fie impacata.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a schimbat modul de repartizare aleatorie a participantilor la loterie, printr-o noua norma, emisa pe 8 februarie. Fiecare fond de pensii va primi un numar egal de participanti, indiferent de cota sa de piata, numarul de participanti atrasi in mod direct sau performantele sale investitionale.

Modul de functionare al loteriilor este important deoarece acesta este principalul “canal de vanzari“ al fondurilor. Doar 10-15% dintre participanti aleg din proprie initiativa un fond de pensii, in timp ce restul sunt repartizati din oficiu de catre stat. Cauza principala este lipsa de informare a populatiei cu privire la sistemul de pensii private.

Pana in 2010, participantii indecisi era distribuiti din oficiu, proportional cu cota de piata a fiecarui fond de pensii.
In ianuarie 2010, regula s-a schimbat, iar participantii primiti de fiecare fond s-au facut in functie de numarul de aderari directe realizate in luna respectiva.

Solutia gasita atunci de CSSPP cauta sa forteze administratorii sa atraga in mod direct participantii, loteria favorizand fondurile cu cele mai mari vanzari. In plus, se spera ascutirea concurentei prin excluderea fondurilor cu o cota de piata mai mare de 20% de la loterie.

Acest sistem a fost aplicat doar in ianuarie 2010, dupa care a fost suspendat de catre instanta, in urma unei actiuni comune a administratorilor.

Administratorii au putine motive sa devina mai activi

Comisia considera ca si noul mecanism va incuraja administratorii sa se implice mai activ in atragerea de noi participanti si in informarea acestora, avand efecte benefice si asupra concurentei.

Competitia ar fi stimulata prin faptul ca se evita concentrarea participantilor la primele doua fonduri, ING si Allianz. Acestea au castigat cel mai mare numar de participanti in campania initiala. Mecanismul loteriilor din 2008-2009 le conserva pozitia, deoarece repartizarea tinea cont de cota de piata a fondurilor.

Un impuls dat competitiei ar fi si ca noile loterii ajuta fondurile mici sa adune mai multi participanti decat anterior.
Pe de alta parte, noua varianta a renuntat complet nu numai la ideea excluderii marilor fonduri – decizie nesustinuta nici de Consiliul Concurentei – dar si la orice mecanism de impulsionare. Practic, toti participantii se impart in mod frateste si nimeni nu este incurajat in vreun fel sa faca mai mult, fie ca vorbim de performanta in investii sau de eforturi de marketing.

Si autoritatile din Polonia s-au confruntat cu aceeasi problema. Solutia adoptata a fost excluderea fondurilor cu o cota de piata mai mare de 10% de la loterie. Aici mai pot participa doar fondurile cu un randament peste media pietei. In acest fel, s-au urmarit doua obiective:

            • Incurajarea concurentiei, prin excluderea marilor fonduri de la loterie;
            • Directionarea participantilor catre fondurile cele mai performante, stimuland astfel administratorii sa caute cele mai profitabile investitii.

Compromisul ales de CSSPP se indeparteaza de abordarea din Polonia, dar se apropie foarte mult de un model de economie, in care toata lumea este rasplatita in mod egal, indiferent de performanta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia