Erste AM stimuleaza investitorii de cursa lunga

Erste Asset Management si-a regandit structura de comisioane la cumpararea si rascumpararea de titluri pentru fondurile administrate. Noua grila a EAM a fost stabilita in functie de profilul de risc al fiecarui fond, BCR Monetar si BCR Obligatiuni urmand sa fie cel putin un timp fonduri cu costuri zero pentru investitori.
 
Analizarea atenta a schimbarilor de comisioane avute in vedere de Erste Asset Management atrage atentia asupra faptului ca obiectivul administratorului este de a stimula investitorii sa isi asume o durata minima a plasamentele lor in functie de fondul pe care il aleg. Astfel in functie de tipul de fond (monetar, obligatiuni, diversificat si orientat catre investitii in actiuni), administratorul recomanda durate ale investitiilor de 3-6 luni, 1-3 ani, 3-5 ani si respectiv 5-7 ani.
 

Comisioane zero la iesire pentru toate fondurile

 
In primul rand este utila observatia referitoare la stabilirea de plafoane maxime la subscrierea de unitati pentru toate fondurile administrate. Acestea sunt cu atat mai mari cu cat fondul respectiv presupune un risc mai ridicat. Astfel pentru BCR Monetar, BCR Obligatiuni, BCR Dinamic si BCR Expert, administratorul isi va rezerva posibilitatea unor cresteri viitoare pana la niveluri de 1%, 3%, 4% si respectiv 5%.

Deocamdata insa fondurile monetar si de obligatiuni vor avea comisioane zero la subscriere, in timp ce la BCR Dinamic si BCR Expert acestea vor presupune costuri de 1% si respectiv 2%. In ceea ce priveste comisioanele la rascumpararea de titluri acestea vor fi zero pentru toate fondurile. Numai in cazul BCR Obligatiuni a fost lasata posibilitatea unei majorari ulterioare pana la 0,5%.

Daca comisioanele la achizitia de titluri au rostul de a induce un comportament investitional adecvat si disciplinat al investitorilor si de a feri fondurile de speculatii daunatoare pe termen scurt, renuntarea la comisioanele la rascumparare ar trebui sa fie inteleasa drept o strategie a administratorului de a permite investitorilor o flexibilitate totala in a dispune de banii lor.

Cat priveste faptul ca, macar pentru o perioada fondurile cu profil monetar si pe obligatiuni nu vor presupune nici un fel de cost pentru investitori, aceasta poate fi legata de ratiuni de marketing. O declaratie recenta a reprezentantilor Erste Asset Management este elocventa in acest sens. “Cred ca fondurile de obligatiuni vor reveni in top pana la finele acestui an, dupa ce au stagnat incepand cu octombrie 2008”, a precizat presedintele Erste AM, Dragos Neacsu.
 

Política de comisioane are impact la performantele fondurilor

 
Oricum prin “dozarea” in timp a nivelului comisioanelor la intrare, administratorul are posibilitatea de a influenta sensibil fluxurile de capital in fonduri. Trebuie spus in acest sens ca, pe masura ce fondul creste ca dimensiune, societatea de administrare poate sa nu mai fie la fel de interesata de atragerea de sume foarte mari de bani de la investitori. Si in acest caz, nu are decat sa mareasca comisioanele la intrare. Pe de alta parte in cazul fondurilor diversificate sau pe actiuni se poate intampla ca o anumita strategie de investitii sa fie pusa in pericol de intrari masive de capital in fonduri, pentru ca societatea de administrare ar putea sa fie pusa in situatia de a nu putea investi noile capitaluri la fel de eficient ca si inainte. Pe pietele mature s-a intamplat in cazul fondurilor pe actiuni ca rentabilitatile istorice bune sa nu mai poata fi repetate tocmai datorita unor intrari de capital prea mari care au pus dificultati administratorului.
 
De aceea, mai ales in cazul fondurilor cu risc peste medie, politica de comisioane fata de investitori poate avea un impact important asupra randamentelor obtinute de acestea.   
 

Si comisioanele de administrare au fost revizuite

 
Societatea de administrare a depus la CNVM documentatiile necesare in vederea aprobarii noilor modificari aduse prospectelor de emisiune pentru cele patru fonduri. Mai este util de remarcat faptul ca Erste AM si-a revizuit si comisioanele proprii de administrare care respecta acelasi principiu al gradului de risc. Astfel cu cat profilul de risc este mai ridicat, societatea de administrare percepe un comision mai ridicat, cresterea respectiva fiind de la 1,5% la fondurile monetar si obligatiuni la 3% in cazul fondului pe actiuni. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Revolutia descultilor din piata de capital americana
Revolutia descultilor din piata de capital americana

Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.

1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila
Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila

Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.

25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus