Erste AM stimuleaza investitorii de cursa lunga

Erste Asset Management si-a regandit structura de comisioane la cumpararea si rascumpararea de titluri pentru fondurile administrate. Noua grila a EAM a fost stabilita in functie de profilul de risc al fiecarui fond, BCR Monetar si BCR Obligatiuni urmand sa fie cel putin un timp fonduri cu costuri zero pentru investitori.
 
Analizarea atenta a schimbarilor de comisioane avute in vedere de Erste Asset Management atrage atentia asupra faptului ca obiectivul administratorului este de a stimula investitorii sa isi asume o durata minima a plasamentele lor in functie de fondul pe care il aleg. Astfel in functie de tipul de fond (monetar, obligatiuni, diversificat si orientat catre investitii in actiuni), administratorul recomanda durate ale investitiilor de 3-6 luni, 1-3 ani, 3-5 ani si respectiv 5-7 ani.
 

Comisioane zero la iesire pentru toate fondurile

 
In primul rand este utila observatia referitoare la stabilirea de plafoane maxime la subscrierea de unitati pentru toate fondurile administrate. Acestea sunt cu atat mai mari cu cat fondul respectiv presupune un risc mai ridicat. Astfel pentru BCR Monetar, BCR Obligatiuni, BCR Dinamic si BCR Expert, administratorul isi va rezerva posibilitatea unor cresteri viitoare pana la niveluri de 1%, 3%, 4% si respectiv 5%.

Deocamdata insa fondurile monetar si de obligatiuni vor avea comisioane zero la subscriere, in timp ce la BCR Dinamic si BCR Expert acestea vor presupune costuri de 1% si respectiv 2%. In ceea ce priveste comisioanele la rascumpararea de titluri acestea vor fi zero pentru toate fondurile. Numai in cazul BCR Obligatiuni a fost lasata posibilitatea unei majorari ulterioare pana la 0,5%.

Daca comisioanele la achizitia de titluri au rostul de a induce un comportament investitional adecvat si disciplinat al investitorilor si de a feri fondurile de speculatii daunatoare pe termen scurt, renuntarea la comisioanele la rascumparare ar trebui sa fie inteleasa drept o strategie a administratorului de a permite investitorilor o flexibilitate totala in a dispune de banii lor.

Cat priveste faptul ca, macar pentru o perioada fondurile cu profil monetar si pe obligatiuni nu vor presupune nici un fel de cost pentru investitori, aceasta poate fi legata de ratiuni de marketing. O declaratie recenta a reprezentantilor Erste Asset Management este elocventa in acest sens. “Cred ca fondurile de obligatiuni vor reveni in top pana la finele acestui an, dupa ce au stagnat incepand cu octombrie 2008”, a precizat presedintele Erste AM, Dragos Neacsu.
 

Política de comisioane are impact la performantele fondurilor

 
Oricum prin “dozarea” in timp a nivelului comisioanelor la intrare, administratorul are posibilitatea de a influenta sensibil fluxurile de capital in fonduri. Trebuie spus in acest sens ca, pe masura ce fondul creste ca dimensiune, societatea de administrare poate sa nu mai fie la fel de interesata de atragerea de sume foarte mari de bani de la investitori. Si in acest caz, nu are decat sa mareasca comisioanele la intrare. Pe de alta parte in cazul fondurilor diversificate sau pe actiuni se poate intampla ca o anumita strategie de investitii sa fie pusa in pericol de intrari masive de capital in fonduri, pentru ca societatea de administrare ar putea sa fie pusa in situatia de a nu putea investi noile capitaluri la fel de eficient ca si inainte. Pe pietele mature s-a intamplat in cazul fondurilor pe actiuni ca rentabilitatile istorice bune sa nu mai poata fi repetate tocmai datorita unor intrari de capital prea mari care au pus dificultati administratorului.
 
De aceea, mai ales in cazul fondurilor cu risc peste medie, politica de comisioane fata de investitori poate avea un impact important asupra randamentelor obtinute de acestea.   
 

Si comisioanele de administrare au fost revizuite

 
Societatea de administrare a depus la CNVM documentatiile necesare in vederea aprobarii noilor modificari aduse prospectelor de emisiune pentru cele patru fonduri. Mai este util de remarcat faptul ca Erste AM si-a revizuit si comisioanele proprii de administrare care respecta acelasi principiu al gradului de risc. Astfel cu cat profilul de risc este mai ridicat, societatea de administrare percepe un comision mai ridicat, cresterea respectiva fiind de la 1,5% la fondurile monetar si obligatiuni la 3% in cazul fondului pe actiuni. 

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Educatia financiara, folosita ca pretext pentru marketing agresiv
Educatia financiara, folosita ca pretext pentru marketing agresiv

Am asistat la un seminar care dorea sa familiarizeze cursantii cu fundamentele economiei si pietelor de capital, scopul declarat fiind ca acestia sa isi poata dobandi independenta financiara prin intermediul tranzactiilor Forex.

5 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus