top banner

S-a rupt filmul creditarii!

27 Ianuarie 2009 | Autor: Marius Serban

Activitatea de creditare s-a intrerupt brusc in ultimele luni ale anului trecut. Creditul neguvernamental a avansat cu 33% in 2008, cea mai redusa dinamica din ultimii 8 ani. Deblocarea situatiei este conditionata de stoparea deprecierii monedei nationale, dar si de reducerea dobanzilor pe piata monetara.
 
Sfarsitul anului 2008 a adus cele mai slabe vanzari de credite pentru sectorul bancar din ultimii ani. Datele publicate de BNR arata ca situatia s-a inrautatit de la o luna la alta.
 
Dupa ce in septembrie, creditul neguvernamental se majora cu peste 5%, in octombrie a urmat un declin modest.
 
In noiembrie si decembrie, desi datele BNR indica o majorare lunara de aproape 1%, soldul creditelor a scazut in realitate.
 
Deprecierea leului a umflat datoriile in valuta ale clientilor, astfel ca soldul exprimat in lei a cunoscut majorari. Ele au fost insa inferioare cresterii cursului de schimb.
 
Blocajul creditarii s-a vazut cel mai bine in cazul imprumuturilor in lei. Soldul lor a scazut in decembrie cu peste 2%.
 

Viteza de crestere - la minimul ultimilor 8 ani

 
Perioada slaba din ultimele luni a limitat ritmul de crestere al creditarii la 33% in 2008, acesta fiind minimul ultimilor 8 ani. 
 
In valori absolute, soldul creditelor a avansat cu 50 miliarde lei, aproape la fel ca in 2007, cand viteza de crestere a fost de 58%.
 
Performanta este greu de crezut ca s-ar putea repeta in acest an, avand in vedere reactia bancilor din ultima vreme. Majoritatea institutiilor de credit au inasprit criteriile de selectie a clientilor, iar unele dintre ele chiar au suspendat acordarea de noi credite.
 

Bancile stau in asteptare

 
In plus, tendinta de majorare a dobanzilor la credite continua, ceea ce reduce cererea de credite. Acest fenomen se observa cu precadere la imprumuturile in lei. De exemplu, creditele ipotecare oferite au ajuns sa aiba in medie o dobanda anuala efectiva de peste 20%.
 
Practic, bancile au intrat intr-o perioada de asteptare pana cand vor putea delimita exact clientii buni de cei rau-platnici.
 
In acest sens, este necesar ca deprecierea leului sa se opreasca, astfel incat sa nu mai existe riscul sa apara
noi restante. In plus, trebuie sa treaca o perioada de minim 30 de zile pentru ca deprecierea leului sa-si produca din plin efectele. Trebuie subliniat ca bancile incadreaza o datorie la restante daca intarzierea este mai mare de 30 de zile.
 
In paralel, este nevoie ca piata monetara sa redevina functionala, astfel incat bancile sa isi poata procura resursele financiare de care au nevoie. Odata cu disparitia riscului de depreciere, dobanzile la lei ar putea sa scada, ceea ce ar permite pietei monetare sa isi recapete lichiditatea.
 
Si, daca sfarsitul lunii ianuarie corespunde cu o relativa stabilizare a cursului la un nou nivel de echilibru, acest lucru ar insemna ca incepand din martie, activitatea de creditare s-ar putea revigora.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul