top banner

Executarea silita a garantiilor - o solutie de ultima instanta

25 Iunie 2008 | Autor: Adrian Faur

In cazul creditele garantate cu ipoteca, clientii trebuie sa fie perfect constienti de riscul asumat. Daca nu isi mai pot onora datoriile fata de banca pot pierde imobilul ipotecat in favoarea bancii. Totusi, situatia nu este de dorit de nici una dintre parti, iar institutiile de credit ofera diferite optiuni clientilor aflati in impas financiar.
 
Creditele garantate cu ipoteca se acorda in general pe perioade care ajung sa depaseasca 30 ani. In plus, sumele mari contracte prin astfel de imprumuturi implica rate lunare destul de voluminoase.
 
In consecinta, exista si cazuri in care, la un moment dat, titularul creditului nu isi mai poate indeplini obligatiile contractuale pe o anumita perioada. Acest fapt poate duce, in final, la executarea silita a garantiei imobiliare.
 
                                                                               Solutii de evitare a executarii silite
 
Totusi, scopul principal al bancilor si institutiilor de credit nu este tranzactionarea imobiliara, astfel ca exista mai multe variante la care cei aflati in impas financiar pot recurge pentru a nu se gasi in situatia de a le fi executata silit proprietatea.
 
In primul rand, dreptul si totodata obligatia clientului in caz de neplata a ratelor este sa informeze institutia de credit in cel mai scurt timp posibil de situatia in care se afla.
 
In functie de decizia institutiei de credit pot exista anumite alternative.
 
Clientului i se poate oferi posibilitatea de a reesalona imprumutul. Rezultatul este modificarea perioadei initiale de acordare a facilitatii de credit comparativ cu cea stabilita initial. Astfel, o perioada de creditare mai mare, pentru acelasi volum al imprumutului, presupune rate lunare mai mici pe care clientul le poata achita.
 
O alta posibilitate este rescadentarea. Aceasta presupune modificarea scadentalor ratelor stabilite initial si inseamna amanarea termenului de rambursare a uneia sau mai multor rate lunare sau diminuarea cuantumului acestora pana cand clientul iese din impasul financiar, fara a afecta insa perioada de creditare stabilita in contractul initial. 
 
Rescadentarea se poate realiza doar dupa achitarea tuturor restantelor si penalitatilor.
 
O parte din banii obtinuti din vanzarea imobilului se pot intoarce la client
 
Daca niciuna din solutiile indicate nu pot fi puse in practica, atunci operatiunea care se aplica – in functie de numarul de zile de intarziere – este inceperea procedurii de executare a imobilului ipotecat in favoarea institutiei de credit.
 
Acest lucru se intampla indiferent daca la momentul initierii acestui proces, clientul a achitat o parte din creditul acordat sau deloc.
 
Ca urmare a finalizarii procesului de executare a imobilului, suma care rezulta in urma vanzarii va acoperi datoriile clientului fata de instiutia de credit: comisioane, taxe, dobanzi penalizatoare, sold neachitat si dobanzi curente, cheltuieli de judecata si publicitate imobiliara si orice alte taxe si sume platite in decursul procesului de executare.
 
Un exces rezultat in urma executarii proprietatii este inregistrat in evidentele institutiei de credit si se transmite catre client. Excesul se inregistreaza in general cand valoarea garantiei depaseste suficient de mult soldul datoriei catre banca, plus eventualele cheltuieli generate de vanzarea imobilului.
 
Elementul pozitiv care trebuie totodata considerat este ca aceste situatii sunt foarte rare in procesul de creditare cu garantie bun imobil, iar cazurile izolate sunt tratate de catre institutiile de credit cu simt de raspundere astfel incat nici clientul si nici institutia de credit sa nu isi creeze o dauna – indiferent de nivelul acesteia asa cum este identificata diferit pentru ambele parti.
 
Adrian Faur este Manager Product Development Department la GE Money.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul