top banner

Loteria pensiilor private s-a facut dupa vanzari in ianuarie

21 Ianuarie 2010 | Autor: Marius Serban

Fondurile de pensii au primit la loteria din ianuarie un numar de participanti proportional cu vanzarile directe avute, conform noii metode impuse de CSSPP din 2010. Desi Curtea de Apel Bucuresti a suspendat aceasta procedura, ea s-a aplicat in cele din urma deoarece decizia instantei a ajuns prea tarziu la Casa Nationala de Pensii.
La sfarsitul lui decembrie 2009, ING Fond de Pensii, Allianz-Tiriac Pensii Private si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) au contestat in instanta noul mod de repartizare a participantilor la fondurile de pensii in cadrul loteriilor, impus de Comisia de Supraveghere.
Norma nr. 22/2009 stabilea la art. 22 ca “pe o perioada de 2 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei norme, fondurile de pensii administrate privat care detin o cota de peste 20% din numarul total de participanti, nu participa la procesul de repartizare aleatorie a persoanelor eligibile”.  Pentru restul fondurilor, repartizarea se face proportional cu numarul actelor de aderare validate in luna respectiva.

Decizia Curtii de Apel a ajuns prea tarziu la CNPAS

Pe 19 ianuarie, Curtea de Apel Bucuresti a decis sa admita cererea de suspendare a executarii art. 22, alin. (1). Prin urmare, fondurile ING si Allianz urmau sa participe la loterie, iar metoda de distributie sa fie cea initiala, care tine cont de cota de piata a fiecarui fond.
Doina Parcalabu, presedintele Casei Nationale de Pensii (CNPAS), a declarat insa ca decizia Curtii de Apel a ajuns prea tarziu la CNPAS, in cadrul unui seminar organizat de Media XPrimm. Prin urmare, repartizarea participantilor la loteria din ianuarie s-a facut dupa regulile noi impuse de CSSPP.
Decizia Curtii de Apel este supusa recursului, astfel ca modul in care se va desfasura procedura de repartizare aleatorie pe viitor nu este definitiv stabilita.

De ce conteaza loteriile?

Loteriile reprezinta o miza extrem de importanta pentru administratorii fondurilor de pensii, deoarece ele au constituit in ultima vreme principala modalitate prin care se atrag noi clienti. In medie, aproape 90% dintre clientii care trebuie sa adere la un fond de pensii ajung sa fie repartizati prin intermediul loteriilor si numai 10% isi exercita dreptul de a face o alegere.
Aceasta situatie a facut ca administratorii care au reusit sa castige cota de piata cu ocazia campaniei initiale de aderare din 2007-2008 sa isi mentina usor pozitiile castigate, presiunile concurentiale fiind foarte scazute.
Unul din motivele pentru care vanzarile directe nu au succes este ca administratorii pot identifica foarte greu persoanele care intra pe piata fortei de munca si trebuie sa adere la un fond. Sarcina lor este ingreunata si de gradul scazut de informare a populatiei. Foarte multe persoane nu cunosc ca timp de 4 luni de la data primei angajari sunt obligate sa semneze un act de aderare, astfel ca ajung la mana loteriei.

Comisia a urmarit protejarea intereselor participantilor

Prin masurile luate, CSSPP a incercat sa stimuleze administratorii sa depuna eforturi mai mari pentru a identifica potentialii clienti, astfel incat ponderea persoanelor care ajung la loterie sa scada. In plus, s-a luat decizia excluderii fondurilor cu cota de piata mai mare de 20% pentru a evita o concentrare prea mare a pietei, cu efecte daunatoare asupra concurentei. Obiectivul final urmarit de CSSPP l-a reprezentat protejarea intereselor pe termen lung ale participantilor.
E bine de stiut ca o masura similara a fost luata si de autoritatile poloneze. Acestea au decis in 2004 sa elimine fondurile cu o cota mai mare de 10% de la loterii. Dintre fondurile ramase, puteau participa la loterie doar cele cu randamente peste media pietei.
Ca si la noi, eliminarea marilor fonduri de la loterie nu a insemnat ca ele au fost lipsite de posibilitatea de a atrage noi clienti. Ele pot castiga clienti noi in continuare, dar numai prin vanzari directe.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia