top banner

Creditele in euro sunt recomandate cand leul e depreciat

23 Iunie 2008 | Autor: Marius Serban

Atunci cand leul se depreciaza foarte mult si toata lumea se teme de efectele riscului valutar, este momentul cel mai bun pentru a obtine un credit in euro. Invers, un credit luat cand moneda nationala este puternic apreciata face ca ratele sa creasca simtitor ulterior.
 
Momenul in care un credit in euro este obtinut are implicatii majore ulterior asupra gradului de indatorare a clientului, se arata intr-un studiu Erste Bank, ce analizeaza creditarea in Romania.
 
Nu este acelasi lucru sa te imprumuti in iulie 2007, cand euro era cotat la 3,10 lei sau in prezent cand moneda unica valoreaza in jur de 3,65 lei.
 
In primul caz, imprumutatii au putut sa obtina o suma mult mai mare exprimata in euro, dar au luat credit atunci cand leul atingea varful perioadei de apreciere. Iar, cum dupa orice crestere vine si o corectie, ei au fost cei mai expusi riscului valutar. Ulterior, leul s-a depreciat cu 20%, ceea ce le-a majorat serios ratele la credit.
 
Limitarea riscul de supraindatorare
 
In schimb, cei care se imprumuta la un curs mai ridicat, sunt mai bine protejati, deoarece ulterior cotatiile valutare nu vor avea spatiu pentru a creste prea mult peste nivelul din momentul acordarii. Dimpotriva, s-ar putea ca sansele de apreciere sa fie mai ridicate.
 
Regula de baza la un credit in valuta este ca el sa fie obtinut atunci cand leul este depreciat fata de valuta respectiva. In acest fel, se castiga in doua moduri.
 
In primul rand, la contractare, clientul obtine mai multi bani in lei atunci cand face schimbul valutar. Si, in al doilea rand, daca leul incepe sa se aprecieze, ratele lunare vor fi in ce in ce mai mici.
 
Analistii Erste Bank arata ca majoritatea clientilor nu au inca motive de ingrijorare la rambursarea creditelor in euro. Studiul ia in calcul diverse scenarii privind evolutia cursului de schimb si a ratelor de dobanda la euro si le testeaza efectele pentru clentii care s-au imprumutat in perioada ianurie 2005-martie 2008.
 
Scenariul de baza include o usoara reducere a dobanzilor la euro si un curs mediu de 3,6 lei/euro in 2008. In acest caz, clientii care s-au imprumutat in perioada noiembrie 2006-octombrie 2007 se pot astepta la o crestere a ratelor cuprinsa intre 5-15% fata de momentul semnarii contractului. In rest, ratele raman aproape neschimbate sau chiar devin mai ieftine.
 
Clientii cei mai avantajati sunt cei care au luat credite in 2005 cand cursul euro-leu se situa la peste 4 lei. In ciuda deprecierii recente a monedei nationale, ei inca mai platesc rate cu 10% mai mici decat la data acordarii.
 
Dincolo de avertismente
 
Nici cei care au luat credite in primele luni ale acestui an nu o duc prea rau, deoarece vor plati rate cu peste 5% mai mici, conform scenariului de baza.
 
Astfel, atunci cand cursul atingea valori maxime, iar banca centrala tragea semnale de alarma aspura riscului creditelor in valuta, era unul dintre momentele potrivite pentru a lua un credit in euro, dupa cum arata calculele Erste Bank.
 
Nici in prezent cursul nu se afla departe de nivelul de la inceputul anului, ceea ce inseamna ca finantarile in valuta sunt inca destul de atractive.
 
In concluzie, creditele in valuta nu sunt lipsite de riscuri, insa ca si in cazul investitiilor pe bursa, alegerea momentului reprezinta un element decisiv in asigurarea unei investitii de succes. Asa cum o actiune slab cotata poate aduce castiguri mari ulterior, un curs depreciat poate face acelasi lucru pentru un credit in euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul