top banner

Fondurile de pensii private au adus castiguri de 15-20% in 2009

05 Ianuarie 2010 | Autor: Ionut Dumitriu

Fondurile de pensii private au reusit in 2009 sa genereze castiguri destul de mari pentru cei 5 milioane de participanti, in ciuda situatiei dificile a economiei. Fondul obligatoriu cu cel mai inalt randament a fost ING, iar dintre fondurile facultative – Concordia Moderat.

Fondurile de pensii private au obtinut randamente bune in cursul anului trecut, in conditiile in care si-au asumat un risc scazut. Un alt aspect important este ca fondurile au reusit sa fie mai performante decat in anul anterior.

In 2008, fondurile obligatorii (Pilonul II) au obtinut un randament mediu de 11,5%, iar in 2009 de aproape 18%, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Fondurile facultative (Pilonul III) si-au imbunatatit mult rezultatele in 2009, generand un randament de aproape 16%, fata de numai 2,7% in 2008.

Performantele lor se evidentiaza mai bine daca le comparam cu oportunitatile din piata. De exemplu, titlurile de stat au oferit investitorilor randamente medii in 2009 intre 10% si 11%, iar dobanzile la depozitele bancare au fost intre 12% si 13%.

„Rezultatele investitionale pe anul 2009 arata ca administratorii fondurilor de pensii au reusit sa obtina echilibrul fragil intre performanta si siguranta. In pensiile private este important ca fondurile de pensii sa sporeasca valoarea economiilor participantilor in conditii de risc cat mai redus, adica atingerea unui raport optim intre risc si randament”, afirma Crinu Andanut, presedintele APAPR.

El spune ca rezultatele pe 2009 sunt o buna carte de vizita pentru piata fondurilor de pensii private, fiind obtinute intr-un an de criza profunda pe pietele financiare globale.

Cele mai performante fonduri

Dintre fondurile obligatorii, cel mai mare randament l-a inregistrat ING, care a adus participantilor un castig de aproape 20%. Pe locurile urmatoare sunt pozitionate fondurile Prima Pensie si Generali, cu randamente de aproape 18%.

Cele mai mici randamente in 2009 le-au adus fondurile OTP (10,15%) si KD (10,73%). Acestea au preferat o politica de investitii mai putin riscanta, cu investitii in titluri de stat de 85% din active la OTP si 75% in cazul KD.

Putem spune ca administratorii de fonduri care au riscat mai mult si au investit o parte mai mare din active in actiuni au reusit sa inregistreze randamente mai bune. Ei au putut beneficia astfel de cresterile semnificative ale preturilor actiunilor din 2009. Printe fondurile care au investit cel mai mult in actiuni in 2009 sunt ING Fond de Pensii (cu o pondere de 13% din active) si AIG Fond de Pensii (8%).

In cazul fondurilor de pensii facultative (Pilonul III), cel mai mare randament a fost de 23,24%, inregistrat de fondul Concordia Moderat. Pe pozitiile urmatoare s-au clasat AZT Vivace si ING Optim, cu randamente de peste 19%. In schimb, cele mai mici castiguri le-au inregistrat fondurile cu risc scazut – BCR Prudent si OTP Strateg – care au obtinut randamente anuale mai mici de 10%.

Performantele fondurilor de pensii private pot fi comparate pe Conso.ro in sectiunea Compara pensii private.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia