Revenirea bursei schimba ierarhiile pe piata fondurilor mutuale

De mai bine de un an, fondurile monetare si de obligatiuni au luat fata celor diversificate si pe actiuni la capitolul randamente. Intrarea bursei pe un sustinut trend ascendent incepand cu ultima saptamana din februarie a schimbat simtitor ierarhiile. Miza pe diferite politici de investitii in actiuni va reprezenta o caracteristica a anului 2009.
 
Politicile de plasamente in actiuni vor face in mod evident diferenta intre fondurile mutuale in acest an, dar si pe termen lung in conditiile in care industria romaneasca a fondurilor de investitii este foarte dependenta de performantele pietei de capital.
 

Costul de oportunitate al investitiilor in actiuni

 
De altfel in pofida faptului ca, in 2008, piata actiunilor a inregistrat o scadere dureroasa de peste 75%, este de remarcat consecventa societatilor de administrare care in general au preferat sa nu schimbe profilul de risc al fondurilor prin reducerea drastica a expunerii in actiuni listate.
 
Pe langa respectarea strategiei de investitii stabilita prin prospectul de emisiune, exista si un principiu de investitii care ramane de luat in considerare pe termen lung, in conditile unei piete care nu mai este dramatica. Chiar daca un crah al pietei actiunilor cum s-a petrecut anul trecut il face discutabil, acesta spune ca riscul cel mai mare pentru un investitor este ca incercand sa evite scaderile pietei, de fapt sa rateze cresteri ale bursei care nu pot fi apoi recuperate.
 

Perioada cea mai grea a trecut

 
Pentru ca nimeni nu poate avea certitudinea momentului cand bursa si-a atins minimul si intra pe un trend de crestere pe termen lung, cel mai bun sfat de investitii este ca investitorii sa aiba expunere pe actiuni chiar asumandu-si riscul ca investitia lor sa scada ca valoare pe termen scurt sau mediu.
 
Cele prezentate sunt valabile deopotriva pentru cei ce au “stat” in fondurile mutuale cu plasamente in actiuni in 2008, cat si pentru cei care in prezent dispun de lichiditati si isi propun sa riste si ceva bani pe piata de capital.
 
Pentru primii, pierderea pricinuita de scaderea unitatilor de fond anul trecut a fost atat de mare incat nu mai face oricum sens sa mai iasa din fonduri pentru ca perioada cea mai rea a bursei a trecut.
 
In schimb, pentru cei care dispun de resurse, perioada actuala este inca interesanta deoarece pentru acestia se pune problema alegerii unui moment cat mai potrivit de intrare in joc care sa le permita sa beneficieze de cresterile viitoare ale bursei.  
 

Fondurile de actiuni revin in top

 
Cresterea bursei cu circa 75% in perioada 24 februarie – 16 aprilie 2009, reflectata de indicele BET-XT, a facut ca o parte a fondurilor diversificate si pe actiuni sa afiseze performante superioare fondurilor monetare si de obligatiuni.
 
Se observa ca in perioada 1 ianuarie - 16 aprilie, fonduri precum Carpatica Stock sau Active Dinamic au reusit sa beneficieze simtitor de cresterea bursei din ultima perioada astfel ca au raportat cresteri ale unitatii de fond de 23% si respectiv 19%.
 
Celelalte fonduri nu au depasit din punctul de vedere al performantelor unitatii de fond pragul de 10%, dar se poate observa ca 11 fonduri de actiuni si 5 fonduri diversificate au raportat variatii pozitive ale unitatii de participare de peste 5%, atat cat ar putea fi considerata ca referinta o performanta foarte buna a fondurilor monetare si de obligatiuni in perioada specificata.
 
Aceasta atrage atentia asupra schimbarilor semnificative ce le-a provocat revenirea bursei in ierarhia fondurilor mutuale. Chiar daca astfel de ierarhii nu sunt foarte relevante pe termen scurt - pentru ca evolutia pietei actiunilor le poate schimba drastic inclusiv in sens negativ in numai una-doua saptamani - cel mai important semnal ar fi ca multi dintre potentialii investitori ar putea sa fie pusi pe ganduri in ceea ce priveste oportunitatea asumarii unei decizii de investitii in actiuni sau intr-un fond mutual ce are expunere importanta pe actiuni.
 

Riscurile raman totusi foarte mari

 
In pofida cresterii spectaculoase a bursei incepand cu ultima saptamana din februarie, fundamentele pietei actiunilor raman negative pentru ca asteptarile privind rezultatele financiare ale companilor in primul trimestru si respectiv primul semestru din 2009 sunt negative.
 
Si atunci cotatiile actiunilor pot sa se ajusteze din nou simtitor in sens negativ astfel incat sa reflecte performantele financiare ale companiilor. Spre exemplu, o scadere cu 50% a profitabilitatii companiilor in 2009 fata de 2008 ar pune sub semnul intrebarii atractivitatea preturilor actuale pentru multe dintre titlurile listate.
 
Cu toate acestea majoritatea opiniilor sunt ca indicii bursei de la Bucuresti nu pot sa mai scada sub valorile din ultima saptamana a lunii februarie. In aceste conditii, pentru un investitor pe termen lung merita considerata oportunitatea investitiei intr-un fond mutual cu plasamente semnificative in actiuni.
 
Cu toata cresterea din ultima perioada, actiunile au inca preturi atractive din perspectiva unui orizont investitional de cel putin doi-trei ani. Urmatoarea decizie consta in selectia celor mai potrivite fonduri diversificate sau pe actiuni si in acest sens este de asteptat o competitie tot mai acerba intre administratori in acest an in vederea castigarii de noi clienti.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Investitii


Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus