top banner

Revenirea bursei schimba ierarhiile pe piata fondurilor mutuale

21 Aprilie 2009 | Autor: Alina Branescu

Revenirea bursei schimba ierarhiile pe piata fondurilor mutuale

De mai bine de un an, fondurile monetare si de obligatiuni au luat fata celor diversificate si pe actiuni la capitolul randamente. Intrarea bursei pe un sustinut trend ascendent incepand cu ultima saptamana din februarie a schimbat simtitor ierarhiile. Miza pe diferite politici de investitii in actiuni va reprezenta o caracteristica a anului 2009.
 
Politicile de plasamente in actiuni vor face in mod evident diferenta intre fondurile mutuale in acest an, dar si pe termen lung in conditiile in care industria romaneasca a fondurilor de investitii este foarte dependenta de performantele pietei de capital.
 

Costul de oportunitate al investitiilor in actiuni

 
De altfel in pofida faptului ca, in 2008, piata actiunilor a inregistrat o scadere dureroasa de peste 75%, este de remarcat consecventa societatilor de administrare care in general au preferat sa nu schimbe profilul de risc al fondurilor prin reducerea drastica a expunerii in actiuni listate.
 
Pe langa respectarea strategiei de investitii stabilita prin prospectul de emisiune, exista si un principiu de investitii care ramane de luat in considerare pe termen lung, in conditile unei piete care nu mai este dramatica. Chiar daca un crah al pietei actiunilor cum s-a petrecut anul trecut il face discutabil, acesta spune ca riscul cel mai mare pentru un investitor este ca incercand sa evite scaderile pietei, de fapt sa rateze cresteri ale bursei care nu pot fi apoi recuperate.
 

Perioada cea mai grea a trecut

 
Pentru ca nimeni nu poate avea certitudinea momentului cand bursa si-a atins minimul si intra pe un trend de crestere pe termen lung, cel mai bun sfat de investitii este ca investitorii sa aiba expunere pe actiuni chiar asumandu-si riscul ca investitia lor sa scada ca valoare pe termen scurt sau mediu.
 
Cele prezentate sunt valabile deopotriva pentru cei ce au “stat” in fondurile mutuale cu plasamente in actiuni in 2008, cat si pentru cei care in prezent dispun de lichiditati si isi propun sa riste si ceva bani pe piata de capital.
 
Pentru primii, pierderea pricinuita de scaderea unitatilor de fond anul trecut a fost atat de mare incat nu mai face oricum sens sa mai iasa din fonduri pentru ca perioada cea mai rea a bursei a trecut.
 
In schimb, pentru cei care dispun de resurse, perioada actuala este inca interesanta deoarece pentru acestia se pune problema alegerii unui moment cat mai potrivit de intrare in joc care sa le permita sa beneficieze de cresterile viitoare ale bursei.  
 

Fondurile de actiuni revin in top

 
Cresterea bursei cu circa 75% in perioada 24 februarie – 16 aprilie 2009, reflectata de indicele BET-XT, a facut ca o parte a fondurilor diversificate si pe actiuni sa afiseze performante superioare fondurilor monetare si de obligatiuni.
 
Se observa ca in perioada 1 ianuarie - 16 aprilie, fonduri precum Carpatica Stock sau Active Dinamic au reusit sa beneficieze simtitor de cresterea bursei din ultima perioada astfel ca au raportat cresteri ale unitatii de fond de 23% si respectiv 19%.
 
Celelalte fonduri nu au depasit din punctul de vedere al performantelor unitatii de fond pragul de 10%, dar se poate observa ca 11 fonduri de actiuni si 5 fonduri diversificate au raportat variatii pozitive ale unitatii de participare de peste 5%, atat cat ar putea fi considerata ca referinta o performanta foarte buna a fondurilor monetare si de obligatiuni in perioada specificata.
 
Aceasta atrage atentia asupra schimbarilor semnificative ce le-a provocat revenirea bursei in ierarhia fondurilor mutuale. Chiar daca astfel de ierarhii nu sunt foarte relevante pe termen scurt - pentru ca evolutia pietei actiunilor le poate schimba drastic inclusiv in sens negativ in numai una-doua saptamani - cel mai important semnal ar fi ca multi dintre potentialii investitori ar putea sa fie pusi pe ganduri in ceea ce priveste oportunitatea asumarii unei decizii de investitii in actiuni sau intr-un fond mutual ce are expunere importanta pe actiuni.
 

Riscurile raman totusi foarte mari

 
In pofida cresterii spectaculoase a bursei incepand cu ultima saptamana din februarie, fundamentele pietei actiunilor raman negative pentru ca asteptarile privind rezultatele financiare ale companilor in primul trimestru si respectiv primul semestru din 2009 sunt negative.
 
Si atunci cotatiile actiunilor pot sa se ajusteze din nou simtitor in sens negativ astfel incat sa reflecte performantele financiare ale companiilor. Spre exemplu, o scadere cu 50% a profitabilitatii companiilor in 2009 fata de 2008 ar pune sub semnul intrebarii atractivitatea preturilor actuale pentru multe dintre titlurile listate.
 
Cu toate acestea majoritatea opiniilor sunt ca indicii bursei de la Bucuresti nu pot sa mai scada sub valorile din ultima saptamana a lunii februarie. In aceste conditii, pentru un investitor pe termen lung merita considerata oportunitatea investitiei intr-un fond mutual cu plasamente semnificative in actiuni.
 
Cu toata cresterea din ultima perioada, actiunile au inca preturi atractive din perspectiva unui orizont investitional de cel putin doi-trei ani. Urmatoarea decizie consta in selectia celor mai potrivite fonduri diversificate sau pe actiuni si in acest sens este de asteptat o competitie tot mai acerba intre administratori in acest an in vederea castigarii de noi clienti.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”.

07 Aug 2024 | Investitii
Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul