Pensii facultative: fondul cu cel mai slab randament este cel mai performant!

Comparatia performantelor fondurilor de pensii private doar dupa randamentul obtinut poate fi inselatoare. In cazul pensiilor facultative, se intalneste deja un paradox: fondul cu cea mai slaba rentabilitate din ultimii 2 ani este de fapt cel care a permis participantilor sa acumuleze cei mai multi bani.

Daca in cazul investitiilor la bursa, randamentul masoara precis performantele diverselor plasamente, in cazul fondurilor de pensii, acesta poate fi inselator. Deja, pe piata fondurilor de pensii facultative se intalneste un paradox.

Randamentul poate fi inselator

Daca analizam activitatea fondurilor de pensii pe ultimii 2 ani (30 noiembrie 2007-30 noiembrie 2009), fondurile de pensii cu cele mai inalte randamente sunt ING Optim, cu 13%, si ING Clasic, cu 11%. In schimb, cea mai slaba performanta a avut-o OTP Strateg, cu un randament negativ de -4%.

La prima vedere, fondul OTP pare ca in loc sa investeasca eficient banii viitorilor pensionari, le-a adus o mica pierdere.

In realitate, situatia sta cu totul altfel. Fondul OTP Strateg a permis de fapt participantilor sa acumuleze cei mai multi bani, iar ING Optim si ING Clasic se plaseaza pe locurile 2 si 3 din punct de vedere al sumelor acumulate de clienti.

Cum se poate ajunge in aceasta situatie? De vina este modul de calcul al randamentului, care nu permite intotdeauna o comparatie corecta a fondurilor de pensii. El ofera doar o imagine la un anumit moment in timp a performantelor, fara sa tina cont de ceea ce s-a intamplat in cursul intervalului analizat. Aceste evolutii sunt reflectate mult mai bine de suma acumulata in cont de participanti, in functie de care sa va calcula in final si pensia privata.

Suma acumulata este cel mai bun criteriu

Pentru a intelege mai bine, este util un exemplu. In ultimii 2 ani, un participant a platit in fiecare luna 100 lei. Acesti bani au fost convertiti de fiecare data in unitati de fond, la valoarea lor din luna respectiva.

Sa presupunem ca in prima luna din perioada luata in calcul, valoarea unitatii creste de la 10 lei la 11 lei, iar apoi ramane constanta. Dupa 2 ani, randamentul ar fi de 10%.

Dar, pentru participant doar cei 100 lei platiti in prima luna vor aduce un castig de 10% (pentru ca a cumparat unitati de fond la 10 lei, iar pretul lor a ajuns la 11 lei). Restul contributiilor nu aduc niciun profit, deoarece cu acei bani s-au cumparat unitati de fond la pretul de 11 lei, iar valoarea lor a ramas constanta. In total, participantul ar fi acumulat la acest fond 2.410 lei.

Sa consideram insa un alt fond, a carui unitate scade in prima luna de la 10 lei la 7 lei, dupa care se mentine la acest nivel pana in penultima luna a perioadei de analiza. In ultima luna din intervalul de 2 ani, valoarea unitatii creste la 9 lei. Randamentul pe ultimii 2 ani al acestui fond ar fi negativ, de -10%. Astfel, prima impresie ar fi aceea ca ar fi fost o alegere mai putin buna decat primul fond.

Suma acumulata ar fi fost insa mult mai mare in al doilea caz. Doar contributia de 100 lei din prima luna ar fi adus o pierdere de 10% (deoarece s-au cumparat unitati de fond la valoarea de 10 lei, ce acum valoreaza 9 lei). In schimb, restul contributiilor ar fi adus castiguri de aproape 30%, deoarece s-au cumparat unitati la valoarea de 7 lei, iar acum ele fac 9 lei. In total, suma acumulata ar fi fost de peste 3.000 lei, cu 600 lei mai mult decat in primul caz.

Conso permite calculul Sumei acumulate

Cele 2 exemple au fost prezentate intr-o maniera simplificata pentru a fi mai usor de inteles modul in care participantii acumuleaza bani la fondurile de pensii. Astfel, se observa cat se poate de bine faptul ca cel mai bun mod de comparare a fondurilor de pensii este tinand cont de suma acumulata si nu de randament.

Tocmai in acest scop, Conso a extins recent sectiunea de Comparatii Pensii Private, care permite acum utilizatorilor sa afle ce suma ar fi acumulat-o la fiecare fond de pensii. In acest mod, se poate compara corect performanta fondurilor, astfel incat sa fie posibila luarea celor mai bune decizii in alegerea fondurilor de pensii.

                                                                                    

Performantele fondurilor de pensii facultative in ultimii 2 ani
Fond
Suma acumulata (lei)
Randament anualizat
OTP Strateg
2,695.8
-4.25%
ING Optim
2,659.4
13.39%
ING Clasic
2,638.9
11.11%
AZT Moderato
2,564.9
6.68%
AZT Vivace
2,553.0
5.70%
BCR Prudent
2,477.1
6.20%
Pensia Mea
2,477.1
4.57%
Suma acumulata s-a calculat pentru o persoana care a contribuit cu 100 lei pe luna in perioada 30 noiembrie 2007-30 noiembrie 2009. Conversia contributiilor in unitati de fond s-a facut pe data de 15 a fiecarei luni.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus