top banner

Bancile se pregatesc sa faca mai dificil accesul la credite

03 Iunie 2008 | Autor: Marius Serban

Primele 10 banci din Romania au precizat ca au in vedere inasprirea standardelor de creditare a populatiei pentru toate tipurile de imprumuturi. Creditele ipotecare ar putea fi cele mai afectate, reiese dintr-un sondaj realizat de BNR.
 
Modificarile de dobanda operate de BNR au facut ca bancile sa majoreze costul creditelor in lei in acest an. Si imprumuturile in valuta s-au scumpit usor, deoarece criza de lichiditate de pe pietele internationale a crescut costurile de finantare ale bancilor autohtone.
 
In rest, insa, conditiile de creditare au ramas neschimbate in primele 3 luni din 2008. Ba dimpotriva, accentuarea competitiei si asteptarile favorabile privind evolutia economiei i-au determinat pe bancheri ca sa relaxeze accesul la imprumuturile pentru locuinte.
 
Drept urmare, bancile au redus nivelul avansului minim - sau chiar l-au eliminat in anumite cazuri - si au acceptat un grad de indatorare mai ridicat din partea clientilor.
 
Din trimestrul II, sunt semnale ca situatia s-ar putea schimba. Sondajul realizat de BNR in luna aprilie in randul primelor 10 banci comerciale arata ca acestea se gandesc sa limiteze accesul, in special, la creditele ipotecare.
 
Preturile locuintelor sperie bancile
 
Temerile bancherilor sunt de aceasta data legate de evolutia preturilor la case. Estimarilor lor privind cresterea preturilor sunt mai putin “exuberante” decat in trecut, ceea ce in opinia BNR, ar justifica tendinta de inasprire a standardelor de creditare.
 
Acest lucru ar putea afecta in special disponiblitatea creditelor cu avans zero care sunt cele mai riscante. In plus, datele BNR arata ca cererea pentru astfel de imprumuturi nu este atat de puternica.
 
La creditele ipotecare acordate in trimestrul I din 2008, avansul mediu a fost de 28%, iar pentru tot portofoliul de credite al bancilor, avansul este de 31%. Astfel, relaxarea conditiilor nu a facut clientii sa renunte la contributia proprie atunci cand isi cumpara o casa in rate.
 
IMM-urile sunt vazute mai riscante
 
Nu numai populatia s-ar putea incadra mai greu pentru un imprumut, ci si companiile. Daca in trecut doar sectorul agricol era considerat mai riscant, acum bancherii sunt mai precauti si cu firmele care se ocupa cu tranzactii imobiliare, intermediere financiara si constructii.
 
De asemenea, bancile si-au modificat perceptia si asupra IMM-urilor pe care le trateaza mai prudent, motiv pentru care au inasprit standardele de creditare intr-o oarecare masura, se arata in sondajul BNR.
 
Reactia lor a fost generata, in principal, de deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR si de factorii specifici companiilor. In schimb, marile companii sunt vazute ca fiind mai putin riscante.
 
Situatia de la noi este opusa fata de modul in care se comporta bancile din zona euro. In urma declansarii crizei financiare, acestea au inasprit conditiile de acces intr-o mai mare masura pentru marile firme decat pentru cele mici.
 
Astfel, bancile europene mizeaza mai mult pe dispersia riscului (credite mici si multe) pentru a-si limita expunerea, in timp ce institutiile de la noi merg in continuare pe principul ca marile companii sunt prea importante pentru a putea intampina dificultati.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul