top banner

Corectiile bursiere au macinat activele fondurilor mutuale in toata regiunea

22 Ianuarie 2009 | Autor: Alina Branescu

Criza financiara a redus puternic activele nete ale fondurilor mutuale din regiune, conform unui studiu realizat de UniCredit Group. Din cauza caderilor bursiere si a volatilitatii crescute, investitorii s-au ferit in 2008 chiar si de fondurile care in anii trecuti inregistrasera castiguri nete record.
 
Pe fondul crizei financiare si mai ales a panicii care a pus stapanire pe investitorii din tarile din Europa Centrala si de Est (ECE), indicii bursieri s-au depreciat cu mai mult de 50% in primele 9 luni ale lui 2008.
 
Cea mai mare cadere a fost inregistrata in cazul burselor din Rusia, Romania, Croatia si Bulgaria.
 
Evolutia slaba a bursei s-a reflectat puternic in rezultatele fondurilor mutuale, care au urmat indeaproape pierderile titlurilor companiilor listate la bursa in care au facut facute plasamentele.
 
Fondurile din regiune au rezistat scaderilor bursiere pana la finele lui 2007, criza resimtindu-se cu intarziere in aceasta parte a Europei, spun analistii Unicredit.
 

Investitorii romani nu s-au grabit sa-si retraga banii

 
Insa, odata cu 2008, acestea au pus stapanire si pe industria fondurilor est-europene, chiar din prima jumatate a anului avand loc iesiri nete record de active. 
 
Investitorii din Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia, Turcia si Rusia au retras aproximativ 4,3 miliarde de euro, din care peste 2 miliarde au fost rascumparate inca din primul trimestru.
 
Valul rascumpararilor a continuat si in al treilea trimestru, astfel ca activele nete totale administrate de societatile din regiune s-au diminuat cu 16% in numai 9 luni.
 
Cele mai afectate au fost fondurile mutuale din Croatia, Polonia si Bulgaria. Acestea au inregistrat scaderi ale activelor nete intre 25% si 50% in aceasta perioada.
 
In Romania, acestea s-au diminuat doar cu 9%. Volumul acestora ramane insa in continuare cel mai scazut din regiune. Astfel, cele 244 de milioane de lei nu reprezinta nici o treime din activele nete ale fondurilor din Bulgaria, urmatoarea tara in topul cu cel mai mic volum al activelor administrate din Europa Centrala si de Est.
 

Rascumparari record in Polonia

 
Cele mai mari rascumparari nete s-au vazut in cazul fondurilor din Polonia. In perioada ianuarie-septembrie 2008, acestea au contabilizat iesiri nete aproape de 8 miliarde de euro.
 
Scaderile semnificative au fost cauzate si de faptul ca cea mai mare parte a fondurilor poloneze sunt de actiuni si diversificate – aproximativ 70%, explica analistii. Indicele bursei de la Varsovia (WIG) s-a depreciat cu 35% in primele 9 luni ale anului.
 
Si fondurile din Croatia au raportat iesiri nete de peste 1 miliard de euro in primele 3 trimestre ale lui 2008, determinand o injumatatire a activelor nete administrate. Numai cele slovace au raportat o crestere a activelor nete de 5,4 miliarde euro.
 
In restul tarilor din ECE, scaderile foarte mari de pana la 60% semnalate de fondurile de actiuni si mixte, nu au dus la rascumparari nete in prima jumatate a anului. Acesta este cazul Slovaciei, Ungariei si Romaniei.
 

Fondurile bulgaresti investesc inca puternic in actiuni

 
In contextul unei aversiuni la risc sporite, s-a observat o diminuare a plasamentelor bazate pe actiuni de la 26% la 19% din portofoliu in primele 9 luni ale lui 2008.
 
Cu toate acestea, investitiile in active riscante inca reprezinta o treime din activele nete totale administrate de fonduri din tari ca Rusia sau Croatia, iar in Bulgaria aproape 70%. In Romania si Polonia acestea se mentin in continuare intre 20 si 25%.
 
Evolutia negativa a burselor din regiune a determinat in schimb o crestere a plasamentelor in instrumente cu venit fix, mai ales ca bancile se intrec in oferte tot atractive in cursa pentru atragerea lichiditatilor.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul