top banner

Leul si-a pierdut puterea de apreciere

06 Septembrie 2007 | Autor: Marius Serban

Un raport publicat de Standard&Poor’s arata ca Romania este printre tarile cele mai vulnerabile in actuala criza de lichiditate care a cuprins pietele internationale.
 
Dupa ce valul retragerilor de capital s-a mai calmat, leul nu a reusit inca sa-si reia aprecierea, fiind tranzactionat in intervalul 3,25-3,30 fata de euro. Ce se va intampla pe viitor cu moneda nationala, depinde in principal de evolutiile care au loc pe plan regional. Aprecierea din prima parte a acestui an a monedei nationala a fost rezultatul atitudinii favorabile a investitorilor fata de Europa Centrala si de Est, motiv pentru care atat leul cat si zlotul polonez, coroana ceha sau forintul maghiar s-au intarit fata de moneda unica. « Daca interesul investitorilor fata de aceste piete se mentine, atunci vor apare din nou presiuni pentru aprecierea leului », spun analistii de la Raiffeisen Research.
 
Opinia dominanta este insa ca ceea ce s-a intamplat in prima parte a anului este greu sa se repete si in a doua jumatate din 2007. Cresterea deficitului de cont curent ar putea speria investitorii sa-si asume riscuri sporite pentru plasamentele in lei. Cel mai plauzibil scenariu este ca am putea asista la o apreciere lenta a monedei nationale in perioada urmatoare, ceea ce inseamna ca potentialul de scadere al cursului este destul de mic.
 
In ceea ce priveste dolarul american, acesta a fluctuat puternic in ultimele saptamani fata de euro, pe fondul crizei aparute in sectorul imobiliar din Statele Unite. Iar, cand situatia s-a mai calmat, euro a inceput sa castige teren in fata dolarului. In prezent, raportul EU/USD pare ca se indreapta spre maximul istoric de 1,38 atins la mijlocul lunii iulie. « Decisiv pentru pietele valutare vor fi perspectivele privind ratele dobanzilor », sunt de parere analistii de la Erste Bank. In cazul Bancii Centrale Europene, ei se asteapta ca aceasta sa majoreze dobanzile la inceputul lunii septembrie.
 
Insa, atunci cand vine vorba de Federal Reserve, situatia este inca destul de confuza. « Piata si-a schimbat considerabil asteptarile in ultimele saptamani si acum se estimeaza scaderi abrupte ale dobanzilor pentru a sustine pietele financiare », precizeaza analistii de la Erste. Cel mai probabil este ca dobanzile sa scada ca raspuns la slabele performante ale economiei americane, iar daca situatia sectorului financiar continua sa se inrautateasca, scaderile ar putea fi chiar mai ample. In concluzie, principalul risc este ca dolarul sa se deprecieze fata de euro. Insa, daca dobanzile din Statele Unite se vor diminua intr-o mica masura, dolarul nu risca sa se piarda foarte mult comparativ cu nivelurile actuale.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta