top banner

FMI : Leul mai are loc de apreciere

11 Mai 2006 | Autor: Marius Serban

Cursul de schimb mai are inca potential de apreciere, se arata in ultimul raport de tara publicat de FMI. Ritmul este de asteptat sa nu mai fie insa la fel de alert. In plus, directorii FMI recomanda bancii centrale sa limiteze fluctuatiile cursului, fara a incerca sa influenteze tendinta sa pe termen lung.
La sfarsitul lui 2004, banca centrala a luat decizia de a promova o mai mare flexibilitate a cursului de schimb. In urma acestei masuri, leul a inceput cursa de apreciere fata de euro, care continua si astazi. Moneda nationala s-a intarit fata de euro cu 11% in perioada septembrie 2004-decembrie 2005 si cu inca 5% in primele 2 luni din 2006.
Aprecierea sustenabila a cursului de schimb este posibila atat timp cat acest fenomen nu anuleaza competitivitatea economiei. Mai exact, atat timp cat producatorii interni au costuri mai mici decat cei de pe pietele externe, cursul de schimb are potential de apreciere pe termen lung. Si, raportul de tara publicat recent de FMI arata ca Romania se afla intr-o astfel de situatie.
Cel mai folosit indicator pentru a masura costurile de productie este costul unitar cu forta de munca. ?In mod istoric, Romania a beneficiat de costuri salariale mai scazute in industrie decat celelalte tari in tranzitie. Si cu toate ca diferentele s-au restrans in ultimul timp, salariile din Romania raman inca relativ scazute?, se mentioneaza in raportul amintit.
Specialistii FMI au efectuat o analiza comparativa a costurilor cu forta de munca din 85 de tari, incluzand si tara noastra. Rezultatele au aratat ca, in Romania, salariile din industrie sunt cu 20-30% mai mici decat nivelul lor de echilibru (cel justificat de productivitatea actuala a muncii). Acest ecart semnaleaza un spatiu semnificativ de apreciere pentru cursul de schimb, care contribuie in timp la echivalarea salariilor de la noi cu cele din UE. Din aceasta perspectiva, directorii FMI precizeaza ca intarirea monedei nationale in 2005 face parte dintr-un proces structural, care nu ar trebui vazut ca un fenomen atat de alarmant.
In plus, FMI recomanda bancii centrale sa urmareasca, prin interventiile sale pe piata valutara, limitarea fluctuatiilor de curs, fara a incerca sa modifice tendinta sa pe termen lung. O astfel de politica este benefica pentru cresterea economica, este concluzia unui studiu publicat in mai 2006 de National Bureau of Economic Research din Statele Unite (Exchange Rate Volatility and Productivity Growth: The Role of Financial Development).
In cazul in care o tara are un sistem financiar dezvoltat, variatiile cursului de schimb nu influenteaza economia. Companiile au acces la credite, astfel ca activitatea lor nu este afectata de o evolutie contrara a cursului pe termen scurt.
In schimb, in economiile cu volum redus de credite ? cum este si Romania ? fluctuatiile de curs afecteaza productivitatea firmelor. Iar, un curs mai stabil ar permite economiei sa creasca mai repede. Potrivit autorilor studiului, o tara cu volum al creditelor de 15% in PIB ? si-ar amplifica pe termen lung cresterea economica cu 1% pe an, daca ar avea un curs stabil. La noi, creditul neguvernamental reprezenta 21% din PIB la finele lui 2005.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul