top banner

Teraplast se asteapta la conditii dificile pe piata si in acest an

11 Februarie 2010 | Autor: Marius Serban

Teraplast (TRP) a obtinut in 2009 un profit net de 11,4 milioane lei, in scadere cu 41% fata de cel realizat in 2008, pe fondul unor rezultate mai slabe din activitatea operationala. Nu este de asteptat ca rezultatele companiei sa cunoasca o imbunatatire semnificativa in acest an, care se contureaza a fi unul dificil.

Cifra de afaceri neta a procesatorului de PVC, Teraplast a scazut cu numai 2%, ajungand la 190,5 milioane lei in 2009. Declinul a fost mai lent decat cel al pietei pe care activeaza compania, care a suferit scaderi de pana la 25%-35%.

In schimb, cheltuielile de exploatare s-au majorat cu 3%, din cauza:

          •  majorarii cheltuielilor cu amortizarea, aferente investitiilor puse in functiune; 
          •  costurilor cu relocarea;
          •  cresterii cheltuielilor cu omologarea de noi produse;
          •  cheltuielilor mai mari cu marfurile si cu prestatiile externe.

“Concurenta agresiva a fost un alt factor care a influentat puternic profitabilitatea companiei. Explicatia acestei situatii este data de faptul ca in 2009 cererea a fost mai redusa, iar in acest context a existat o presiune mai mare pe pretul de vanzare in piata”, se arata in raportul companiei.

Actiunile sunt evaluate destul de scump

In consecinta, profitul operational (EBITDA) a coborat de la 33,7 milioane lei in 2008 la 25,4 milioane lei in 2009.
Tot cu 40% s-a diminuat si profitul net al companiei, care a ajuns la 11,4 milioane lei. In aceste conditii, rentabilitatea capitalurilor proprii a scazut de la 13,7% in 2008 la 7,7% in 2009.

Avand in vedere ultimul pret de inchidere al actiunilor Teraplast (0,6 lei), ele sunt evaluate acum pe bursa la un indice PER (rapotul dintre pret si profitul pe actiune) mai mare de 15.  Nivelul este destul de inalt si ar putea fi justificat daca investitorii anticipeaza o majorare a profitului in perioada urmatoare.

Investitiile vor continua si in 2010

Investitiile realizate de Teraplast in 2009 s-au ridicat la 35,7 milioane lei, fiind cu 20% mai reduse decat in 2008. Proiectele au fost prioritizate, fiind amanate doar cele care nu aveau un impact major asupra parametrilor tehnico-economici ai companiei.

Teraplast a terminat in proportie de 90% relocarea capacitatilor de productie din Bistrita, la Saratel. Au fost finalizate constructia si utilarea fabricii si a depozitului de poliolefine, s-a relocat fabrica de profile (constructii si tamplarie) si a fost demarata productia de profile cu patru camere, ecologice.

Stocurile au inregistrat o crestere cu 34% in 2009, compania luand decizia sa stocheze mai multa materie prima, pe fondul unui deficit pe piata. In acest fel, s-a reusit sa se contracareze fluctuatiile de pret. In paralel, s-au majorat si stocurile de produse finite, ca urmare a dezvoltarii diviziei de vanzari. Creantele societatii s-au majorat cu peste 30%, din cauza lipsei lichiditatilor din piata.

In 2010, compania se asteapta la un mediu economic dificil, cel putin in prima parte a anului, care va afecta principalele piete pe care activeaza compania. Teraplast isi propune continuarea programul de investitii, in conditiile unui control strict la costurilor si mizeaza in special pe reluarea cererii in sectorul de infrastructura. In segmentul proiectelor rezidentiale si nonrezidentiale, nu sunt estimate evolutii mai bune decat cele de pana acum.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul