top banner

Criza internationala schimba optica adoptarii euro

19 Noiembrie 2008 | Autor: Alin Iacob

Banca Nationala a anuntat, in mai multe randuri, ca anul 2014 reprezinta orizontul de timp cel mai probabil pentru adoptarea euro ca moneda nationala de catre Romania. In ultima vreme, pe fondul crizei internationale, apar opinii divergente – unii analisti sustin intarzierea adoptarii, iar altii vorbesc despre necesitatea devansarii acestui proces.
 
Cu o luna si jumatate in urma, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu analiza intr-o prelegere sustinuta la Academia Romana problemele convergentei nominale si ale celei reale in drumul catre adoptarea euro.
 

BNR sustine trecerea la euro in 2014

 
Criteriile de convergenta nominala – stabilitatea cursului, inflatie scazuta, dobanzi apropiate de cele ale tarilor din zona euro, deficit bugetar si stoc al datoriei publice moderate – par relativ mai usor de indeplinit. In schimb convergenta reala intre economiile europene dezvoltate si economia romaneasca este mult mai problematica, pentru ca presupune reforme structurale si de competitivitate care sa conduca la atenuarea diferentei intre PIB-ul pe locuitor din tarile dezvoltate ale UE si cel din Romania. Si nu numai.
 
“Adoptarea monedei unice de catre Romania inainte de a fi fost realizata o minima convergenta economica reala ar fi riscanta si potential contraproductiva. Trebuie sa ne asiguram ca la data indeplinirii criteriilor nominale va fi fost facut si un substantial progres in convergenta reala”, afirma Isarescu.
 
Totusi, prezentarea guvernatorului se incheia cu un avertisment voalat. “Ruperea echilibrelor fundamentale insa, prin masuri fara acoperire in realitatile economiei, nu poate aduce mai multa bunastare ci mai putina, iar convergenta economica reala, ca si cea nominala este pusa in pericol. La fel si obiectivul strategic al adoptarii euro in 2014” concluziona guvernatorul.
 

Analistii au pareri diferite

 
In schimb, analistii iau in calcul si alte date posibile pentru trecerea la euro a Romaniei.
 
In categoria pesimistilor pot fi inclusi analistii agentiilor de rating. In urma cu cateva zile, analistii Fitch Ratings considerau ca Romania va avea nevoie de mai mult timp pentru indeplinirea criteriilor de adoptare a euro si avansau ca data posibila nu va fi mai devreme de anul 2015. Principalele probleme identificate erau rata inflatiei care se situeaza in acest moment la dublul celei din Uniunea Europeana si posibile derapaje ale deficitului bugetar.
 
Exista si analisti care nu se plaseaza in categoria “pesimistilor”, insa atrag atentia ca exista si riscul pierderii trenului pentru 2014. “Adoptarea euro a devenit, in actualele conditii, mult mai complicata. Insa, cu un suport politic consistent, putem inca adopta euro in 2014”, considera Lucian Anghel, economistul sef al BCR.
 
Presedintele in exercitiu al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari, Radu Craciun, afirma ca urmatoarele sase luni vor fi decisive in stabilirea calendarului exact al adoptarii euro pentru Romania. “Punctul cel mai slab al Romaniei il reprezinta inflatia. Daca in urmatoarele sase luni se va manifesta de catre autoritati o politica fiscala si salariala prudenta si responsabila, ramanem pe traiectoria deja stabilita. Daca nu, am putea rata anul 2014 pentru adoptarea euro”, considera Craciun.
 
In categoria optimistilor se poate plasa economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. El sustine ca “actuala criza internationala a condus la o schimbare de optica in multe tari la 180 de grade. Cehia si Polonia, dar si state vechi membre ale UE, cum sunt Danemarca si Suedia, si-au activat interesul pentru aderarea la moneda unica. Adoptarea mai rapida a euro incepe sa devina o tendinta si poate ca in acest context ar fi bine sa luam si noi in calcul o grabire a procesului, desi convergenta, in special cea reala, nu este inca realitate.”
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul