Criza internationala schimba optica adoptarii euro

Banca Nationala a anuntat, in mai multe randuri, ca anul 2014 reprezinta orizontul de timp cel mai probabil pentru adoptarea euro ca moneda nationala de catre Romania. In ultima vreme, pe fondul crizei internationale, apar opinii divergente – unii analisti sustin intarzierea adoptarii, iar altii vorbesc despre necesitatea devansarii acestui proces.
 
Cu o luna si jumatate in urma, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu analiza intr-o prelegere sustinuta la Academia Romana problemele convergentei nominale si ale celei reale in drumul catre adoptarea euro.
 

BNR sustine trecerea la euro in 2014

 
Criteriile de convergenta nominala – stabilitatea cursului, inflatie scazuta, dobanzi apropiate de cele ale tarilor din zona euro, deficit bugetar si stoc al datoriei publice moderate – par relativ mai usor de indeplinit. In schimb convergenta reala intre economiile europene dezvoltate si economia romaneasca este mult mai problematica, pentru ca presupune reforme structurale si de competitivitate care sa conduca la atenuarea diferentei intre PIB-ul pe locuitor din tarile dezvoltate ale UE si cel din Romania. Si nu numai.
 
“Adoptarea monedei unice de catre Romania inainte de a fi fost realizata o minima convergenta economica reala ar fi riscanta si potential contraproductiva. Trebuie sa ne asiguram ca la data indeplinirii criteriilor nominale va fi fost facut si un substantial progres in convergenta reala”, afirma Isarescu.
 
Totusi, prezentarea guvernatorului se incheia cu un avertisment voalat. “Ruperea echilibrelor fundamentale insa, prin masuri fara acoperire in realitatile economiei, nu poate aduce mai multa bunastare ci mai putina, iar convergenta economica reala, ca si cea nominala este pusa in pericol. La fel si obiectivul strategic al adoptarii euro in 2014” concluziona guvernatorul.
 

Analistii au pareri diferite

 
In schimb, analistii iau in calcul si alte date posibile pentru trecerea la euro a Romaniei.
 
In categoria pesimistilor pot fi inclusi analistii agentiilor de rating. In urma cu cateva zile, analistii Fitch Ratings considerau ca Romania va avea nevoie de mai mult timp pentru indeplinirea criteriilor de adoptare a euro si avansau ca data posibila nu va fi mai devreme de anul 2015. Principalele probleme identificate erau rata inflatiei care se situeaza in acest moment la dublul celei din Uniunea Europeana si posibile derapaje ale deficitului bugetar.
 
Exista si analisti care nu se plaseaza in categoria “pesimistilor”, insa atrag atentia ca exista si riscul pierderii trenului pentru 2014. “Adoptarea euro a devenit, in actualele conditii, mult mai complicata. Insa, cu un suport politic consistent, putem inca adopta euro in 2014”, considera Lucian Anghel, economistul sef al BCR.
 
Presedintele in exercitiu al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari, Radu Craciun, afirma ca urmatoarele sase luni vor fi decisive in stabilirea calendarului exact al adoptarii euro pentru Romania. “Punctul cel mai slab al Romaniei il reprezinta inflatia. Daca in urmatoarele sase luni se va manifesta de catre autoritati o politica fiscala si salariala prudenta si responsabila, ramanem pe traiectoria deja stabilita. Daca nu, am putea rata anul 2014 pentru adoptarea euro”, considera Craciun.
 
In categoria optimistilor se poate plasa economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. El sustine ca “actuala criza internationala a condus la o schimbare de optica in multe tari la 180 de grade. Cehia si Polonia, dar si state vechi membre ale UE, cum sunt Danemarca si Suedia, si-au activat interesul pentru aderarea la moneda unica. Adoptarea mai rapida a euro incepe sa devina o tendinta si poate ca in acest context ar fi bine sa luam si noi in calcul o grabire a procesului, desi convergenta, in special cea reala, nu este inca realitate.”
 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?
Inflatia creste, ROBOR scade. Dar ce se va intampla in viitor?

Cresterea inflatiei peste pragul de 3% a avut mai multi vectori de forta, pe langa energie electrica si combustibili o contributie importanta venind din partea ingrijirilor medicale, tutunului, mai multor produse alimentare, etc.

7 Iunie 2021 | Banii si economia

Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung
Statul nu mai vrea banii populatiei pe termen lung

Noile emisiuni de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur, vandute prin Trezorerii si Posta, nu mai includ din aceasta luna scadenta la 5 ani.

6 Mai 2021 | Banii si economia

Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus