top banner

Criza financiara a incurajat investitiile in fonduri mutuale

19 Ianuarie 2009 | Autor: Alina Branescu

In 2008, subscrierile nete la fondurile mutuale au fost cu 40% mai mari comparativ cu 2007. Sumele nete plasate de investitori au atins pragul de 320 milioane de lei, desi anul trecut a fost marcat de ample scaderi bursiere.
 
Fondurile de obligatiuni si monetare au fost vedete printre fondurile mutuale, atragand cele mai mari sume de la investitori.
 
Acestia au pompat aproximativ 360 de milioane de lei in 2008, in timp ce in urma cu un an s-au inregistrat retrageri nete de 500.000 de lei.
 
La fondurile de actiuni si mixte, situatia este exact invers. Acestea au inregistrat retrageri nete de 40 milioane de lei anul trecut, dupa ce in 2007 au acumulat 230 milioane de lei.
 
Astfel, randamentele anuale de maxim 14% cat au inregistrat fondurile de obligatiuni si monetare anul acesta, au fost mai importante pentru investitori decat randamentele anuale de pana la 30% oferite de fondurile de actiuni in 2007 si 2006.
 
Tragand linie se observa ca, in 2008, cele mai mari iesiri nete - 25 milioane lei - au avut loc la fondurile diversificate, iar fondurile monetare au beneficiat de cele mai multe acumulari nete. Acestea din urma au terminat anul cu un plus de peste 200 milioane lei.
 

Fondurile BCR au absorbit 80% din bani

 
Fondurile BCR Obligatiuni si BCR Monetar au incheiat anul cu cel mai mare volum de subscrieri nete: 250 milioane de lei, ceea ce reprezinta 80% din intrarile nete produse in in 2008 la nivelul intregii piete.
 
Acest lucru se datoreaza faptului ca cele 2 fonduri au inregistrat cresteri masive de investitori pe tot parcursul anului. Numarul acestora a crescut in cursul anului de la 2 la 7.700 in cazul BCR Monetar si respectiv, de la 3 la 3.562 clienti in cazul BCR Obligatiuni.
 
Pe locul urmator se claseaza fondul monetar Simfonia 1, insa la o distanta considerabila.  Acesta a afisat la sfarsitul anului un plus de 30 milioane de lei, desi numarul de investitori s-a redus cu 400.
 
In topul fondurilor care au terminat anul pe plus se numara si cele lansate pe parcursul lui 2008. OTP Comodis (fond monetar) a inregistrat subscrieri nete de 28 milioane de lei, Carpatica Global (fond mixt) – 17 milioane lei, Zepter Actiuni (fond de actiuni ) si OTP AvansisRO (fond de actiuni) – 9 milioane de lei.
 
Dintre fondurile cu o vechime mai mare de un an, Stabilo – fond de obligatiuni – se apropie si el de 20 milioane de lei.
 
Restul fondurilor au afisat subscrieri nete mai mici de 6 milioane de lei sau chiar rascumparari nete ce ajung la aproximativ 20 milioane de lei (Raiffeisen Prosper).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul