Contributiile la fondurile de pensii facultative: cum se aplica deducerea fiscala?

Stimularea si fidelizarea angajatilor se poate realiza prin metode diverse. Pentru societatea angajatoare, una din metodele eficiente, cel putin din punct de vedere fiscal, este acordarea ca beneficiu a unor sume reprezentand acoperirea partiala a unor costuri ale angajatilor aferente contributiilor la schemele de pensii facultative.
 
 
Potrivit Legii 204 din 2006 privind pensiile facultative, contributia totala la un fond de pensii facultativ nu poate depasi un maxim de 15% din venitul lunar brut impozabil al unui angajat, aceasta fiind o limita de care o societate trebuie sa tina cont.
 

Nivelul deducerii

 
Incepand cu 1 ianuarie 2005, potrivit Codul fiscal, cheltuielile efectuate in numele unui angajat la sistemul de pensii facultative reprezinta o cheltuiala deductibila pentru societate. Deductibilitatea acestei cheltuieli este limitata insa la un anumit plafon, stabilit pe participant la sistemul de pensii private.
 
Plafonul de deductibilitate per angajat a fost initial de 200 de euro intr-un an fiscal, dar a fost majorat la 400 de euro incepand cu 1 ianuarie 2009. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data inregistrarii cheltuielilor.
 
Legea 571 din 2003 privind Codul Fiscal include aceste contributii la fondurile de pensii facultative in categoria celor deductibile la calculul impozitului pe venitul din salarii, in limita plafonului de 400 de euro.
 

Contributiile platite de angajator reprezinta venit salarial

 
Intrebarea care se pune este daca sunt aceste contributii scutite si de la calculul celorlalte contributii la care este supus in general venitul brut al angajatului. 
 
In primul rand, trebuie stabilit de ce ar fi acest beneficiu tratat ca un venit brut al angajatului. Consideram ca desi aceste sume nu sunt vazute in mod direct de catre angajat ca un venit, ele reprezinta totusi beneficii realizate de acesta. Este irelevant, in acest context, faptul ca beneficiul obtinut se vireaza direct de societate, in numele angajatului asigurat, catre administratorul fondului de pensii facultative.
 
In al doilea rand, Legea 95 din 2006 privind CASS, prevede ca baza de calcul pentru contributiile datorate de angajator si angajat la casa asigurarilor de sanatate („CASS”) este venitul din salarii sau cel asimilat salariilor care se supun impozitului pe venit. Cu toate acestea, modificarile aduse de Ordinul 93 din 2008 la aceasta lege includ in baza de calcul a CASS toate veniturile realizate de un angajat, inclusiv cele neimpozabile.
 
Astfel, tinand cont ca legea nu prevede o scutire specifica pentru contributiile la fondurile de pensii facultative si, de asemenea, aceasta contributie reprezinta in fapt un venit pentru angajat, fie el scutit sau nu, putem trage concluzia ca se va datora CASS pentru aceste sume.
 
Mergand mai departe in analiza noastra, precizam ca Legea 19 din 2000 privind pensiile, precum si normele de aplicare aferente, prevad ca baza de calcul pentru contributiile obligatorii la asigurarile sociale („CAS”) o reprezinta venitul brut realizat lunar de angajat. Venitul brut este definit ca totalitatea veniturilor in bani sau in natura realizat lunar de angajat, indiferent de fondurile din care acesta se achita. Cum contributiile la fondurile de pensii private nu sunt excluse specific din cadrul venitului brut, putem concluziona ca acestea intra in baza de calcul pentru CAS.
 
In al treilea rand, nici legea speciala care reglementeaza materia, respectiv Legea 204 din 2006 privind pensiile facultative, nu contine precizari privind scutiri specifice de la CAS si CASS. 
 

Abordarea fiscala prudenta

 
Tinand cont de cele de mai sus, putem deduce ca abordarea prudenta din punct de vedere fiscal impune constituirea si plata obligatiilor de plata a CAS si CASS aferente contributiilor angajatorului la fondurile de pensii facultative, efectuate in numele angajatului. 
 
Din punct de vedere practic, suma deductibila se include ca un beneficiu brut acordat pe statul de salariu al angajatului si se consemneaza totodata si ca o retinere din suma neta cuvenita acestuia. Astfel, efectul total asupra salariului net incasat de angajat este zero. Contributia la fondul de pensii este virata, in general, direct de catre societate in contul indicat de administratorul fondului de pensii facultative.
 
Este important ca la momentul platii prin virament sa fie indicat si numarul contractului de pensie incheiat de angajat, ca un element de asigurare ca banii au fost corect directionati. In cazul In care angajatul nu opteaza pentru aceasta solutie, el poate face plata individual catre administratorul fondului de pensii.
 
Nici legislatia contabila, nici cea fiscala nu prevad in mod specific care sunt documentele justificative necesare pentru a sustine deductibilitatea cheltuielii angajatorului cu contributiile la fondul de pensii facultative. Insa, in opinia noastra, societatile comerciale care acorda astfel de beneficii ar trebui sa se asigure ca acordarea acestui beneficiu este prevazuta in contractul de munca si ca o copie a contactului incheiat de angajat cu administratorul fondului de pensii facultative este disponibila in evidentele contabile.

 

Ana Puscas este Senior Consultant, Consultanta Fiscala, la PricewaterhouseCoopers Romania.

 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus