top banner

UniCredit: 10% dintre familii isi permit sa cumpere o casa

21 Mai 2008 | Autor: Marius Serban

Doar una din zece familii isi permite sa cumpere o locuinta, se arata intr-un studiu realizat de grupul UniCredit. Cauza: preturile la case au crescut mult mai rapid decat veniturile, fiind supraevaluate cu aproape 20%.
 
Conform estimarilor BNR, preturile la imobile au crescut de peste 5 ori in ultimii 5 ani. Acest lucu a facut ca tot mai putine persoane sa aiba cu ce plati achizitionarea unei locuinte. In prezent, s-a ajuns ca doar 10% dintre familii sa formeze cererea eligibila pe piata rezidentaiala.
 
In schimb, in tari precum Slovacia sau Croatia, aproape jumatate dintre familii isi permit sa cumpere o casa. Mai slab ca noi stau doar bulgarii, unde numai 3% dintre familii mai pot spera la o casa.
 
“Azi cererea de locuinte se regaseste mai ales la nivelul clasei mijlocii in dezvoltare, a investitorilor mici si companiilor multinationale”, afirma Rozalia Pal, economist la UniCredit Tiriac Bank. Ea mentioneaza ca aproape 60% din cerere este generata de persoane fizice, un rol important fiind detinut de persoanele care lucreaza in strainatate. Iar restul de 40% sunt investitori privati, cei mai multi dintre ei fiind straini.
 
Oferta redusa tine preturile sus
 
Vinovata pentru aceasta situatie este oferta insuficienta in raport cu cererea. Fabio Mucci, economist pentru Europa Centrala si de Est la UniCredit, semnaleaza in Romania revin doar 381 de locuinte la 1.000 de locuitori. Acest nivel ne plaseaza cu 8% sub media regionala, care sufera la randul ei de un decalaj important.
 
La nivelul UE, la 1.000 de locuitori revin 472 de locuinte, cu aproape 25% mai mult decat la noi. Iar, pentru a ajunge la acelasi nivel, in Romania ar fi nevoie de aproape 2 milioane de case.
 
Ritmul de constructie de la noi este insa extrem de lent, fiind finalizate mai putin de 2 locuinte noi la 1.000 locuitori intr-un an. Daca se va construi tot asa, analistii UniCredit estimeaza ca va fi nevoie sa treaca 32 de ani pana cand piata se va satura. Pe de alta parte, in Irlanda, revin aproape 20 de case noi la 1.000 locuitori intr-un an.
 
« In comparartie cu anii precedenti, se preconizeaza ca oferta de unitati rezidentiale va creste considerabil. Se prevede ca orasul Bucuresti va ramane principala piata a dezvoltatorilor, cu o oferta de peste 35.000 de unitati noi, in urmatorii 7-10 ani », spune Rozalia Pal.
 
Totodata, dezvoltatorii incep usor sa se indrepte si spre alte zone. Ploiesti, Oradea, Constanta, Cluj-Napoca, Iasi si Arad se afla printre orasele cu proiecte de 3.500-5.000 unitati in derulare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul