top banner

Ratingul de tara scade cu fluieraturi

10 Noiembrie 2008 | Autor: Alexandra Popa

Criticate pentru ca nu au anticipat impactul crizei financiare, agentiile de rating se intrec acum in a taia calificativele pentru economiile emergente. Printre cei afectati se numara si Romania, care este incorect plasata in randul tarilor cu grad de risc ridicat, spun analistii.
 
De curand, Standard & Poors a scazut ratingul de tara al Romaniei de la "BBB-" la "BB+", ceea ce ne scoate din categoria investment grade
 
A urmat astazi scaderea ratingului de tara de catre Fitch Ratings, cu doua trepte. Calificativul acordat Romaniei privind datoria pe termen lung in valuta a coborat de la "BBB" la "BB+", in timp ce calificativul acordat datoriei pe termen lung in lei a fost redus la "BBB-".
 
"Cu un deficit de cont curent in crestere - previzionat la 14% din PIB in acest an - si alimentat de cresterea excesiva a creditului, Fitch considera necesara o ajustare mai puternica, in special a politicii fiscale, pentru a evita o criza de lichiditate", se precizeaza in raportul agentiei.
 

Bancile sunt direct afectate

 
Notele slabe acordate datoriei de stat se rasfrang si asupra companiilor autohtone, care nu pot primi un calificativ mai mare decat cel al Romaniei.
 
In consecinta, agentiile au redus ratingul acordat BCR si a catorva companii romanesti, printre care Transgaz si Transelectrica
 
"Fiind cea mai mare banca a tarii, performanta si fundamentele BCR sunt corelate in mod strans cu bonitatea tarii in special datorita rolului bancii de finantator major al economiei locale si de detinator de titluri de stat", a explicat Magar Kouyoumdjian, analist la Standard&Poor’s (S&P).
 
In functie de calificativele acordate, un guvern sau o companie poate obtine finantare mai ieftin sau mai scump din afara granitelor.
 
Ultimele actiuni ale agentiilor de rating vor face ca bancile autohtone sa se imprumute mai scump din strainatate, astfel ca ele vor fi nevoite sa acorde credite in valuta la costuri mai mari.
 

Scaderea ratingului este nejustificata

 
Deciziile agentiilor de rating au fost insa de la bun inceput contestate. In urma cu numai cateva zile, guvernatorul Mugur Isarescu a tinut sa precizeze ca scaderea ratingului dat Romaniei de catre S&P nu este fundamentata.
 
"S&P ar trebui sa trimita o echipa de specialisti care sa refaca raportul legat de Romania", a declarat guvernatorul Bancii Nationale.
 
Isarescu a adus ca si argument contra scaderii ratingului de tara nivelul suficient al rezervei valutare.
 
Analistii bancari sustin si ei punctul de vedere al BNR. "Retrogradarea ratingului Romaniei de catre S&P este nejustificata avand in vedere performantele macroeconomice ale Romaniei, comparativ cu ale altor state emergente", se arata intr-un raport BCR. In plus, se arata ca alte state la fel de vulnerabile ca si Romania au un rating din categoria investment grade.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cât au câștigat deponenții din stabilitatea cursului de schimb?

Cât au câștigat deponenții din stabilitatea cursului de schimb?

În ultimii patru ani, cursul mediu calculat de BNR a oscilat în jurul valorii de 4,9 lei/euro, iar cei care și-au păstrat economiile în lei au beneficiat de diferențialul de dobândă.

09 Mai 2025 | Banii si economia
Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Rabla 2025: cu ce noutăți vine programul în acest an?

Înscrierea producătorilor pentru validare se desfășoară între 30 aprilie și 7 mai. Sistemul de acordare a eco-tichetelor a fost simplificat, iar valoarea pentru autovehiculele electrice a urcat la 37.000 lei.

29 Apr 2025 | Banii si economia
De ce crește prețul aurului?

De ce crește prețul aurului?

Cu o apreciere de 50% în ultimele 12 luni și o creștere de 34% de la începutul anului, aurul a intrat repede în vizorul speculatorilor.

23 Apr 2025 | Banii si economia
Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

Trump a răsturnat masa. Ce poate urma?

„Ziua eliberării” aduce tarife vamale mai mari decât se estima, spectrul recesiunii globale și un nou val de aversiune la risc pe piețele financiare, care poate afecta costurile de refinanțare ale României.

05 Apr 2025 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul