top banner

Activitatea fondurilor de pensii pe ultimii 10 ani va putea fi verificata online

11 Noiembrie 2009 | Autor: Marius Serban

Fondurile de pensii obligatorii vor publica pe site-urile proprii date financiare despre activitatea din ultimii 10 ani, conform unui proiect de norma al CSSPP. Conso.ro a sprijinit inca de la inceput consumatorii sa analize mai bine performanta fondurilor, oferindu-le acces rapid la evolutia in timp a performantelor acestora.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) intentioneaza sa modifice cerintele de transparenta pentru administratorii fondurilor de pensii. In acest sens, a publicat un proiect de norma care prevede obligatii de raportare mai extinse fata de paricipanti.

O noutate este fondurile de pensii private obligatorii vor trebui sa mentina pe site informatiile financiare despre activitatea proprie pentru ultimii 10 ani. Cel mai important aspect este ca participantii vor putea afla online modul in care a evoluat in timp valoarea unitara a activului net. Acesta este indicatorul cel mai important pentru participanti, deoarece evolutia sa arata perfomanta fondului.

Desi obligatia de a-l raporta exista si in prezent, de cele mai multe ori, administratorii prezinta doar cel mai recent nivel al acestui indicator, nu si evolutia sa in timp. Conso.ro permite insa utilizatorilor sa afle permanent modul in care a fluctuat valoarea unitatii de fond si sa compare randamentele fondurilor de pensii.

In plus, CSSPP va obliga administratorii sa prezinte pe site-urile proprii situatia lunara a investitiilor, precum si raportarile semestriale si anuale, pe ultimii 10 ani de activitate.

O alta cerinta noua de raportare este ca administratorii sa publice cu regularitate structura pe varste a participantilor, valoarea contributiilor incasate si contributia medie pe participant. Ca si pana acum, participantii vor trebui sa primeasca anual prin posta o situatie a contului personal, pana pe data de 15 aprilie.

Informatiile ar trebui comunicate intr-un limbaj simplu

Cresterea gradului de transparenta a fondurilor de pensii este fara indoiala importanta, insa maniera de publicare a informatiilor conteaza si mai mult. Datele ar trebui sa fie disponibile intr-o forma simpla, cu cat mai putin jargon, asa cum recomanda si un studiu al Comisiei Europene despre sectorul pensiilor private obligatorii. Bombardarea participantilor cu prea multe informatii si intr-un limbaj prea tehnic tinde sa provoace confuzie in randul populatiei.

Comisia Europeana considera ca o informare corecta catre participanti consta in transmiterea unui numar suficient de informatii, cu explicatii, grafice si tabele simple, urmand ca datele suplimentare sa fie disponibile la cerere.

Din pacate, la noi, modul in care se transmit informatiile catre participanti este unul in care termenii tehnici abunda. Rapoartele anuale nu ofera nici pe departe o analiza a activitatii fondului pe intelesul consumatorilor, ci de cele mai multe ori se publica bilantul contabil, astfel ca majoritatea participantilor nu inteleg mare lucru din ce se intampla apoi cu contributiile platite. Din aceasta perspectiva, impunerea unor reguli de catre CSSPP privind modul de prezentare a informatiilor ar putea ajuta populatia sa inteleaga mai bine activitatea fondurilor de pensii private.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia