top banner

Cum se poate obtine credit pentru o locuinta intr-un ansamblu rezidential nou?

15 Mai 2008 | Autor: Alin Fodoroiu

Cei care doresc sa cumpere un imobil intr-un ansamblu rezidential nou beneficiaza, pe langa finisaje de top si un loc de parcare, si de oferte preferentiale de creditare oferite chiar de institutia finantatoare a ansamblului. Principalul avantaj in contractarea unui astfel de imprumut consta in simplitatea procesului.
 
Traditional, cine doreste sa cumpere o casa prin credit ipotecar, trebuie sa prezinte la banca aleasa un dosar destul de stufos. Astfel, pe langa documentele doveditoare ale veniturilor, solicitantii trebuie sa faca rost si de o serie de acte ale locuintei cum ar fi copia dupa titlul de proprietate, incheierea de intabulare sau extrasul de carte funciara. Nu de putine ori, obtinerea acestor documente s-a dovedit piatra de incercare a celor care isi doreau un anume imobil, iar intocmirea dosarului si obtinerea imprumutului poate dura si pana la cateva luni.
 
In mod surprinzator insa, cei care doresc un imobil intr-un asamblu rezidential in proces de construire nu se mai confrunta cu aceasta problema. Banca nu poate institui ipoteca asupra imobilului decat atunci cand acesta este intabulat, respectiv la finalizarea lui, dar pana la momentul respectiv cei mai multi dezvoltatori solicita totusi o parte din pretul imobilului in avans.
 
Solutia o poate constitui pe de o parte garantarea creditului cu un alt imobil sau contractarea unui credit de la aceeasi banca de la care s-a imprumutat si dezvoltatorul imobiliar pentru realizarea proiectului.
 
Imprumuturi cu documentatie redusa
 
Unele banci ofera si reduceri de dobanda sau de comisioane fata de oferta standard, insa principalul avantaj al acestor produse consta in obtinerea mult mai usoara a sumelor necesare tranzactiei.
 
Deoarece banca finanteaza constructia ansamblului, are deja in posesie toata documentatia privind imobilele viitoare. Mai mult, exista deja o componenta de incredere privind bonitatea dezvoltatorului. Astfel, solicitantii de credite nu vor mai fi nevoiti sa mai prezinte aceste documente deoarece, nu mai este necesara o a doua analiza legala a proprietatii, ci numai adeverinta de venit si actul de identitate.
 
Suma aprobata poate fi trasa in transe pe masura ce acestea sunt solicitate de catre dezvoltator, cum este si cazul creditului Rezidential de la Bancpost, disponibil celor care isi doresc spre exemplu o casa in ansamblurile West Park, Cittadella, Edenia sau Lac de Nuferi.
 
Conditiile sunt similare ofertei standard, cu exceptia dobanzii mai mari cu 1 punct procentual, ce se aplica insa numai sumelor trase si nu intregii sume aprobate. La momentul finalizarii constructiei si semnarii contractului de ipoteca, dobanda va scadea cu acelasi 1 punct procentual.
                       
Ipoteca se semneaza la finalizarea proiectului
 
Deoarece ansamblul rezidential este finantat de Divizia Corporate a bancii printr-un credit cu ipoteca pe teren si constructie viitoare, in mometul in care apartamentele sunt complet terminate ipoteca se extinde in mod automat si asupra acestora.
 
Acum este momentul in care cumparatorul va dori sa intre in proprietatea apartamentului, cu atat mai mult cu cat dobanda ii va scadea cu 1 punct procentual, dupa semnarea contractului de ipoteca.
 
Astfel, in aceeasi zi, pe deoparte dezvoltatorul imobiliar si clientul vor semna contractul de vanzare-cumparare pe baza unei adrese eliberate de Divizia Corporate a bancii care contine acordul pentru instrainarea imobilului, iar pe de alta parte, clientul va semna cu banca un contract de ipoteca prin care va garanta creditul deja utilizat.
 
Varianta clasica implica un proces mai indelungat
 
Sunt si cumparatori de imobile in ansambluri rezidentiale care, dintr-un motiv sau altul, nu doresc sa contracteze imprumutul de la aceeasi institutie care finanteaza si proiectul.
 
Acestia, in cazul in care nu gasesc un alt imobil cu care sa garanteze, vor fi nevoiti sa astepte pana la intabularea apartamentelor sau vilelor in cauza pentru a-si depune dosarul de credit.
 
Orice plata, insa, ce trebuie facuta catre dezvoltator pe parcursul derularii constructiei va trebui suportata din fonduri proprii sau dintr-un credit de nevoi personale. Si asta deoarece bancile nu vor acorda un credit ipotecar decat in momentul in care constructia este finalizata.
 
Deoarece banca finantatoare a proiectului are deja ipoteca de rang I asupra fiecarui imobil individualizat din ansamblu, rezulta ca, pentru a cumpara un astfel de imobil printr-un credit de la o alta banca, se va proceda fie la inscrierea unei ipoteci de rang II cu acordul beneficiarului ipotecii de rang I, fie se va astepta ca dezvoltatorul sa radieze ipoteca de rang I, ca urmare a rambursarii unei parti din creditul contractat.
 
In concluzie, achizitia unui imobil nou intr-un ansamblu rezidential se poate face pe doua cai: printr-un credit rezidential cu o documentatie minima si pe parcursul derularii proiectului sau printr-un credit ipotecar clasic, dar numai la finalizarea proiectului.
 
Alin Fodoroiu este manager la Mortgage Lending Unit la Bancpost.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul