top banner

IFN-urile ar putea primi acces deplin la Centrala Riscurilor Bancare

24 Octombrie 2008 | Autor: Alexandra Popa

Institutiile financiare nebancare spun ca lipsa accesului la bazele de date privind clientii restantieri le expune la riscuri de neplata mai ridicate. In cursul lunii urmatoare, acesteia vor purta discutii cu BNR pentru a avea acces deplin la Centrala Riscurilor Bancare.
 
Reprezentantii Asociatei Societatilor Financiare (ALB) au criticat lipsa de transparenta a informatiilor din piata, in cadrul celei de 4-a conferinte nationale a asociatiei.
 
IFN-urile nu au acces decat limitat la baze de date precum Centrala Riscurilor Bancare (CRB), Centrala Incidentelor de Plati sau Biroul de Credit. Astfel, in momentul acordarii finantarii acestea nu pot crea un profil corect si complet al potentialului client.
 
Una dintre consecintele acestui fapt este cresterea restantelor la rambursarea imprumuturilor si a fraudelor financiare.
 
Banca Nationala a Romaniei a anuntat insa ca acest lucru s-ar putea schimba in viitorul apropiat.
 
"Entitatile din Registrul Special sunt invitate in cursul lunii urmatoare la discutii in vederea accesului la informatiile din CRB", a precizat Angela Dimonu, sef serviciu in cadrul directiei Reglementare si Autorizare din BNR.
 
CRB este o structura speciala in cadrul BNR, care colecteaza informatii despre persoanele care au beneficiat de credite, a caror valoare cumulata depaseste 20.000 lei. In plus, mai sunt colectate informatii despre fraudele cu carduri, produse de catre posesori.
 
In Romania, exista 52 de entitati financiare nebancare inregistrate in Registrul Special al BNR, majoritatea desfasurand activitati multiple de creditare.
 
Chiar daca sunt putine ca numar, IFN-urile din Registrul Special detin peste 90% din activele totale ale industriei.
 
BNR supravegheaza doar aceste entitati, pentru cele din Registrul General neexistand o autoritate care sa le monitorizeze.
 

ALB isi doreste o legislatie mai stricta

 
Presedintele ALB, Jean-Claude Boloux, a precizat ca unul din punctele slabe ale sistemului este existenta a doua standarde diferite in baza carora cele doua registre functioneaza. El propune ca BNR sa supravegheze toate IFN-urile.
 
Un al treilea standard este adus de companiile care isi desfasoara activitatea in Romania pe baza pasaportului european.
 
"Acestea nu raspund in fata autoritatilor in domeniu din Romania ci raporteza catre banca centrala din tara de origine", a mentionat presedintele ALB.
 
"Discriminarea dintre cele doua registre nu a intervenit pe drum. Asa a fost desenata Ordonanta nr. 28 inca de la inceput", a replicat Angela Dimonu, adaugand ca banca centrala nu are nici resursele si nici temeiul legal pentru a supraveghea toate instututiile financiare.
 
"In ceea ce priveste entitatile care vin in Romania pe baza pasaportului european, este vorba de aquis-ul comunitar. Asa se intampla in toate statele membre. Nu consideram ca este o discriminare la nivelul Romaniei", a precizat Angela Dimonu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite auto

Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite auto & leasing

Alte Articole

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Pentru achizitionarea unui autoturism, majoritatea bancilor ofera creditele de nevoi personale. Exista banci care au conturat produse distincte-creditele auto-iar in prezent avem si oferte dedicate strict pentru masinile electrice sau hybrid.

10 Apr 2023 | Credite auto & leasing
Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare prin care tarifele la RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, pentru a se stopa cresterea exploziva a preturilor dupa falimentul City Insurance, fostul lider autoritar al pietei.

24 Feb 2022 | Credite auto & leasing
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

06 Ian 2022 | Credite auto & leasing
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Dec 2021 | Credite auto & leasing

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Leasing auto

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto