Fondurile de pensii: verificati permanent cum sunt investiti banii!

Persoanele care contribuie la fondurile de pensii pot crede ca rolul lor in asigurarea unei pensii private s-a cam terminat dupa alegerea fondului de pensie. Acest lucru nu este insa recomandat. Ca orice produs financiar, contul de pensie privata trebuie monitorizat permanent, iar la anumite intervale de timp trebuie luate chiar decizii strategice.

Sistemul de pensii private poate crea impresia ca tot ce trebuie sa faca un participant este sa aleaga un fond de pensii, iar apoi banii vor fi administrati, fara ca el sa se mai preocupe in vreun fel de acest aspect. Acest comportament nu conduce insa intotdeauna la cele mai bune rezultate.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a publicat un ghid pentru participanti, unde acestia sunt sfatuiti sa verifice regulat cum sunt investiti banii de catre administrator.  

La fel cum bancile tin evidenta banilor existenti in contul fiecarui client, si fondurile de pensii private au conturi pentru fiecare participant.  Unitatea de masura in acest caz este unitatea de fond. De fiecare data cand o persoana plateste o contributie, aceasta este trasformata automat in unitati de fond.

In timp, valoarea unitatii de fond creste pe masura ce administratorul obtine venituri din investitiile efectuate. Cu cat unitatile au o valoare mai mare, cu atat participantii au mai multi bani in cont, iar in final vor avea o pensie mai mare. Conso ofera utilizatorilor posibilitatea de a monitoriza evolutia in timp a valorii unitatii de fond cat si de a compara performantele fondurilor de pensii, pentru a vedea daca fondul ales este competitiv.

Contributiile ar trebui sa creasca in timp

Dupa primii 10 ani de contributii in sistemul de pensii private, are loc consolidarea investitiilor. Activul net (banii stransi in cont pana acum) capata o valoare semnificativa, iar sumele virate timp de un deceniu au produs valoare, semnaleaza ghidul CSSPP. Aceasta este perioada de varf, din viata fiecaruia, cand veniturile obtinute cresc si cand ar trebui luata si o decizie legata de majorarea contributiilor la fondurile de pensii facultative. Cei care nu au ales inca un astfel de fond, ar fi cazul sa acorde o analiza serioasa deciziei de a adera la un fond facultativ.

In jurul varstei de 50 de ani, expertii recomanda ca participantii sa isi modifice profilul de risc al fondului si sa aleaga un fond cu risc scazut. In acest fel, economiile acumulate pana atunci – care vor atinge un nivel considerabil - vor fi puse la adapost de fluctuatiile de pe pietele financiare, avand in vedere ca urmatoarea etapa va fi cea de dinainte de pensionare.

“Putem spune ca protectia cea mai buna pentru un viitor confortabil este un puternic plan financiar. De aceea, fiecare dintre noi avem nevoie de o strategie pe termen lung inca de la primul salariu”, concluzioneaza ghidul realizat de CSSPP.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Suspendarea contributiilor la Pilonul II, prioritate legislativa in 2018

Modificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?

21 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus