Fondurile de pensii: verificati permanent cum sunt investiti banii!

Persoanele care contribuie la fondurile de pensii pot crede ca rolul lor in asigurarea unei pensii private s-a cam terminat dupa alegerea fondului de pensie. Acest lucru nu este insa recomandat. Ca orice produs financiar, contul de pensie privata trebuie monitorizat permanent, iar la anumite intervale de timp trebuie luate chiar decizii strategice.

Sistemul de pensii private poate crea impresia ca tot ce trebuie sa faca un participant este sa aleaga un fond de pensii, iar apoi banii vor fi administrati, fara ca el sa se mai preocupe in vreun fel de acest aspect. Acest comportament nu conduce insa intotdeauna la cele mai bune rezultate.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a publicat un ghid pentru participanti, unde acestia sunt sfatuiti sa verifice regulat cum sunt investiti banii de catre administrator.  

La fel cum bancile tin evidenta banilor existenti in contul fiecarui client, si fondurile de pensii private au conturi pentru fiecare participant.  Unitatea de masura in acest caz este unitatea de fond. De fiecare data cand o persoana plateste o contributie, aceasta este trasformata automat in unitati de fond.

In timp, valoarea unitatii de fond creste pe masura ce administratorul obtine venituri din investitiile efectuate. Cu cat unitatile au o valoare mai mare, cu atat participantii au mai multi bani in cont, iar in final vor avea o pensie mai mare. Conso ofera utilizatorilor posibilitatea de a monitoriza evolutia in timp a valorii unitatii de fond cat si de a compara performantele fondurilor de pensii, pentru a vedea daca fondul ales este competitiv.

Contributiile ar trebui sa creasca in timp

Dupa primii 10 ani de contributii in sistemul de pensii private, are loc consolidarea investitiilor. Activul net (banii stransi in cont pana acum) capata o valoare semnificativa, iar sumele virate timp de un deceniu au produs valoare, semnaleaza ghidul CSSPP. Aceasta este perioada de varf, din viata fiecaruia, cand veniturile obtinute cresc si cand ar trebui luata si o decizie legata de majorarea contributiilor la fondurile de pensii facultative. Cei care nu au ales inca un astfel de fond, ar fi cazul sa acorde o analiza serioasa deciziei de a adera la un fond facultativ.

In jurul varstei de 50 de ani, expertii recomanda ca participantii sa isi modifice profilul de risc al fondului si sa aleaga un fond cu risc scazut. In acest fel, economiile acumulate pana atunci – care vor atinge un nivel considerabil - vor fi puse la adapost de fluctuatiile de pe pietele financiare, avand in vedere ca urmatoarea etapa va fi cea de dinainte de pensionare.

“Putem spune ca protectia cea mai buna pentru un viitor confortabil este un puternic plan financiar. De aceea, fiecare dintre noi avem nevoie de o strategie pe termen lung inca de la primul salariu”, concluzioneaza ghidul realizat de CSSPP.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus