Presedintele Rezervei Federale din SUA (FED) a propus Congresului american un nou plan care contine masuri menite sa ajute la revigorarea economiei. Acestea au ca scop principal stimularea consumului, prin facilitarea accesului populatiei la credite. Masuri asemanatoare incep sa fie adoptate si de statele din zona euro.
Presedintele Fed, Ben Bernanke a prezentat un nou set de propuneri in fata Congresului american, menit sa amplifice efectele planului de salvare a sistemului financiar aprobat de curand, in valoare de 700 miliarde de dolari.
Un nou plan pentru revigorarea economiei
Planul contine un set de masuri care isi propun stimularea economiei. El este extrem de necesar, avand in vedere perspectivele negative ale economiei SUA pentru anul viitor.
Congresmanii republicani din Camera Reprezentantilor, principalii oponenti ai primului plan de salvare, sustin la randul lor noul plan din ratiuni care tin de crearea de noi locuri de munca, de scaderea preturilor la energie si de protejarea contribuabililor.
La randul sau, Ben Bernanke sustine ca criza creditelor a afectat populatia prin restrictionarea accesului la imprumuturi, prin cresterea somajului pana la cel mai inalt nivel din ultimii sase ani si prin scaderea vanzarilor de retail.
El considera ca noile masuri propuse vin sa usureze accesul populatiei la credite. In plus, acestea trebuie sa-i sprijine pe cumparatorii de case si pe intreprinzatori.
Eforturile autoritatilor americane de a ajuta economia reala prin stimularea consumului au fost bine primite de pietele de capital. Indicii americani au urcat mult pe parcursul sedintei de luni. S&P 500 s-a apreciat cu 4,7%, iar Dow Jones cu 4,6%.
Si europenii trec la fapte
Guvernul francez a anuntat ca va injecta 10,5 miliarde de euro in cele mai importante sase banci din Franta pentru a le sustine in oferirea de linii de credit adecvate.
Astfel, banci ca BNP Paribas, Credit Agricole sau Societe Generale isi vor majora substantial capitalul. De cele mai multe fonduri vor beneficia Credit Agricole – 3 miliarde de euro si BNP Paribas care va incasa 2,55 miliarde de euro.
Investitia anuntata are ca scop in principal cresterea volumului de credite acordate gospodariilor si intreprinzatorilor.
In urma acestui anunt, Societe Generale a inregistrat in prima parte a sedintei de marti cresteri de peste 9% pe fondul aprecierii generale ale indicilor bursieri mondiali. Actiunile BNP Paribas s-au scumpit si ele cu peste 8%.
Sumele fac parte din cele 360 miliarde de euro alocate saptamana precedenta de catre guvernul francez pentru a ajuta economia. Acest fond include 40 miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor.
Masuri asemanatoare au fost adoptate si de Germania – 500 miliarde euro si Marea Britanie – 62 miliarde dolari.
Falimentul unor banci de talie mai mica din SUA, preocuparea autoritatilor de salvare a tuturor deponentilor, riscurile sistemice aparute dupa problemele Credit Suisse amintesc de anii tensionati 2008-2009.
Dorinta BNR de a prelua protectia consumatorilor de servicii financiare de la ANPC si replica autoritatii pe marginea acestui subiect au fost in atentia publicului saptamana trecuta. Iata cum se pozitioneaza si inteligenta artificiala in respectiva chestiune.
Intr-o adresa catre Senat in legatura cu pozitia institutiei fata de un proiect legislativ vizand cresterea incluziunii financiare, BNR afirma ca doreste preluarea atributiilor ANPC privind protectia consumatorilor de produse si servicii bancare.
Stabilitatea cursului de schimb leu-euro care dateaza de la inceputul anului 2019 a oferit castiguri nesperate celor care au economisit in lei, dar dezechilibrele in plan macroeconomic s-au adancit intre timp.