top banner

Comisioanele actuale nu incurajeaza fondurile de pensii sa performeze

25 August 2009 | Autor: Marius Serban

Modalitatea actuala de remunerare a fondurilor de pensii private nu ii incurajeaza pe administratori sa obtina performante mai bune. Indiferent de nivelul randamentului obtinut, administratorul incaseaza aceeasi bani, chiar si in ipoteza in care ar face investitii ineficiente, se arata intr-un studiu publicat de Pensions Institute.
 
Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii pot incasa doua tipuri de comisioane:
  • un comision din contributie, care nu poate depasi 2,5%;
  • un comision de administrare, limitat la 0,05% pe luna, ca procent din activele fondului.
Similar stau lucrurile si in Polonia, unde un studiu recent publicat de Pensions Institute arata ca aceasta modalitate nu stimuleaza administratorii ca sa faca investitii cat mai eficient.
 

La inceput, marketingul este prioritar

 
In faza de inceput a pensiilor private, comisionul din contributie reprezinta principala sursa de venit pentru administratori. Din acest motiv, obiectivul lor principal este sa atraga cat mai multi clienti, eforturile lor fiind concentrate pe partea de vanzari si marketing si mai putin pe investirea eficienta a banilor.
 
Pe masura ce timpul trece, sumele acumulate in fondurile de pensii cresc, conducand la majorarea activelor. Drept urmare, administratorul ar trebui sa devina mai motivat sa aloce banii mai eficient deoarece daca ii investeste eficient si activele cresc mai repede, comisionul de administrare incasat se majoreaza. 
 
Studiul Pensions Institute arata insa ca in realitate acest mecanism nu este adaptat la situatii de criza si poate conduce chiar la situatii nedorite, cum este cea din Polonia.
 
In 2008, din cauza crizei financiare, randamentele fondurilor de pensii poloneze au devenit negative (-14%), insa profiturile administratorilor au crescut cu 6%! Cu alte cuvinte, desi averea participantilor s-a diminuat, administratorii nu au avut nimic de pierdut si au castigat mai bine decat in trecut. In timp, acelasi lucru se poate intampla si la noi, deoarece schema de remunerare este similara.
 

Comisioanele din profit sunt mai motivante

 
Autorii studiului considera ca o modalitate mult mai buna de remunerare ar fi adoptarea unui mecanism ca cel din Croatia. Acolo, comisionul din contributie este cel mai redus din Europa Centrala si de Est, fiind limitat la numai 0,8%, de 3 ori mai mic decat la noi. Astfel, administratorii sunt mai putin tentati sa puna accent pe marketing si vanzari si devin de la bun inceput mai preocupati de politica de investitii.
 
In plus, comisionul de administrare are doua componente:
  • o componenta fixa;
  • una variabila, prin care o parte din profitul obtinut de fond sa revina administratorului.
In acest fel, administratorii care investesc banii eficient vor incasa venituri mai mari, in timp ce restul vor trebui sa se multumeasca cu castiguri mai mici.
 
Totodata se evita aparitia unor situatii inechitabile, cum este cea din Polonia, cand administratorii profita, iar participantii pierd. Conform noului mecanism, atunci cand randamentele scad, componenta variabila a venitului se diminueaza, astfel ca si administratorii vor fi penalizati in perioadele cu performante mai slabe.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia