top banner

Grupul G7 si-a propus sa previna colapsul bancilor importante

13 Octombrie 2008 | Autor: Alexandra Popa

Intrunirea ministrilor de finante si a guvernatorilor bancilor centrale din grupul G7 plus Rusia a dus la crearea unui plan de actiune pentru stabilizarea pietelor financiare. Stategia prezentata publicului, structurata in cinci puncte majore, nu a oferit insa si detalii asupra modului de implementare.
 
“G7 convine astazi ca situatia actuala solicita masuri urgente si exceptionale”, s-a aratat in comunicatul de presa emis dupa intrunirea reprezentantilor celor opt state.
 
Acestia si-au asumat responsabilitatea de a continua colaborarea pentru a stabiliza pietele financiare si  de a restaura lichiditatea pe piata creditului.
 
Din grupul celor sapte fac parte Franta, Italia, Germania, Japonia, Marea Britanie, Canada si SUA. In cadrul acestei intruniri au fost prezenti si ministrul de finante si guvernatorul bancii centrale a Rusiei.
 
Strategia stabilita de reprezentantii celor opt tari se axeaza pe cinci directii principale.
  1. Luarea unor actiuni decisive si utilizarea tuturor parghiilor disponibile pentru a sustine institutiile financiare importante, pentru a preveni colapsul acestora.
  2. Luarea tuturor masurilor necesare pentru “dezghetarea” pietelor de credit si monetare si pentru a asigura ca bancile si alte institutii financiare au acces larg la surse de lichiditate si fonduri necesare.
  3. Bancilor trebuie sa li se asigure posibilitatea de a obtine capital, public sau privat, pentru a restabili increderea clientilor si pentru a le permite sa continue acordarea de credite catre populatie si companii.
  4. Asigurarea fortei si bunei functionari a sistemelor nationale de garantare a depozitelor in vederea castigarii increderii deponentilor.
  5. Luarea de masuri, acolo unde este cazul, pentru a repune pe picioare pietele secundare si securitizarea activelor.
Contribuabilii vor fi protejati
 
Deoarece de cele mai multe ori costul iesirii dintr-o criza financiara este suportat de contribuabil, responsabilii celor 8 tari participante au agreat ca masurile intreprinse trebuie sa protejeze interesele acestora.
 
De asemenea, actiunile celor 8 tari trebuie implementate, in asa fel incat sa nu aiba efecte negative asupra altor state.
 
Ministrii de finante si guvernatorii au luat si hotararea de a accelera procesul de implementare a recomandarilor Forumului de Stabilitate Financiara in aprilie. Acestea se refera la modalitatile de functionare, raportare si stabilire a riscului asumat de catre institutiile financiare.
.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul