top banner

Dobanda introductorie lasa in urma supraindatorati

19 Martie 2008 | Autor: Marius Serban

Clientii risca sa nu isi mai poata plati ratele la creditele imobiliare si ipotecare daca dobanda introductorie expira in aceasta perioada. Dupa acest termen, rata lunara creste substantial, iar actualele conditii de pe piata accentueaza efectul, atat la imprumuturile in lei cat si la cele in valuta.
 
Leul s-a depreciat puternic fata de principalele monede straine astfel ca ratele lunare la imprumuturile in valuta au crescut semnificativ in ultimele luni.
 
Nici cei care s-au imprumutat in lei nu au fost ocoliti de probleme, deoarece una dupa alta, bancile salta costul creditelor in lei, iar tendinta ar putea continua.
 
Cei mai puternic afectati vor fi clientii a caror perioada promotionala mai are putin si expira. Chiar si in absenta majorarilor de dobanda si a deprecierii leului, aceasta tranzitie le-ar fi ridicat probleme persoanelor care s-au imprumutat initial pana la limita maxima a capacitatii de rambursare.
 
Englezii intra in alerta
 
Situatia de la noi nu este una singulara. In Marea Britanie se intampla la fel, dar autoritatile iau masuri pentru a ajuta consumatorii.
 
Financial Services Authority (FSA) – institutia care supravegheaza bancile britanice – a lansat o campanie publicitara in valoare de 2 milioane lire sterline pentru a ajuta persoanele sa ia o decizie informata in alegerea creditului ipotecar.
 
Campania vizeaza in special beneficiarii de credite cu dobanzi fixe pe perioade limitate, care acum sunt aproape de expirare. Ca si la noi, dupa perioada initiala, ratele se majoreaza considerabil.
 
«Conditiile economice s-au inrautatit, punand presiune pe bugetele familiilor. Ca institutie de supraveghere, noi ii putem ajuta », precizeaza reprezentantii FSA. In acest scop, ei au publicat un set de reguli de baza prin care clientii isi gestiona mai bine banii si creditele in perioadele dificile. In prezent, unul din cinci englezi sunt ingrijorati ca nu si-ar mai putea plati ratele la timp, reiese dintr-un sondaj al autoritatii.
 
Pasi de urmat pentru supraindatorati
 
FSA le recomanda persoanelor aflate in aceasta situatie sa-si evalueze mai intai situatia curenta. Astfel, este indicat ca fiecare sa determine cu cati bani mai ramane dupa plata ratelor si sa sa gandeasca la ce s-ar intampla daca ratele ar creste semnificativ. In plus, clientii ar trebui sa identifice cum si-ar putea reduce cheltuielile pentru a evita aparitia unor dificultati financiare.
 
Al doilea pas pentru clientii supraindatorati este sa stabileasca o intalnire la banca, pentru a afla daca institutia are o oferta mai buna, atunci cand va expira dobanda introductorie. Cu cat persoanele fac aceste pas mai devreme, cu atat vor avea mai mult timp la dispozitie pentru a analiza optiunile disponibile.
 
Ultima recomandare a FSA este pentru persoanele care au ramas deja in urma cu platile. Autoritatea britanica le recomanda sa ia legatura cu banca, deoarece au proceduri speciale pentru astfel de cazuri sau sa caute ajutor la o agentie care ajuta persoanele supraindatorate.
 
Din pacate, la noi nu exista insa o astfel de schema de ajutor si nici bancile nu au proceduri de « salvare » pentru clientii care acumuleaza restante. De aceea, este necesar ca persoanele care se imprumuta sa-si dimensioneze cu atentie efortul financiar la care se obliga. In caz contrar, casa mult dorita risca sa fie scoasa la licitatie de catre banca.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul