BCR Asset Management isi doreste, pana la sfarsitul anului, o restructurare a fondurilor mutuale administrate. Fondul de obligatiuni BCR Clasic va fi inglobat in cadrul lui BCR Obligatiuni, iar fondurile BCR Europa ar putea fi inchise deoarece nu au atras mai mult de un investitor.
In prezent, BCR Asset Management administreaza 8 fonduri deschise de investitii, fiind cel mai mare actor din piata in functie de sumele adminstrate. Acestea reprezentau aproximativ 310 milioane de lei, la finele lui octombrie.
La sfarsitul lui noiembrie 2007, BCR Asset Management lansa cinci noi fonduri, pe langa cele 3 deja existente.
Intre timp, BCR Obligatiuni a devenit lider in functie de sumele atrase de la investitori atat pe segmentul pe care activeaza, cat si pe toata industria fondurilor mutuale, acumuland active de 150 de milioane lei.
BCR Obligatiuni urmeaza sa inglobeze fondul cu acelasi profil BCR Clasic, infiintat in urma cu 6 ani, care gestioneaza active de 5 ori mai mici.
In urma fuziunii, noul fond va detine un total de 10.085 de investitori si active nete in valoare de 185 de milioane de lei.
“Pe parcursul acestui an, am realizat operatiuni de arbitraj cu fondul BCR Clasic pe segmentul obligatiunilor municipale. Cu ajutorul acestora, fondul va putea oferi un randament anualizat care va depasi dobanzile depozitelor bancare la finele anului 2008”, a declarat pentru Conso.ro, Dragos Neacu, fost presedinte al BCR Asset Management si viitorul drector general al Erste Asset Management.
Fondul de obligatiuni BCR Clasic investea la sfarsitul lui octombrie 2008 peste 50% din active in obligatiuni municipale, comparativ cu 30% cat avea BCR Obligatiuni.
Printre obligatiunile vizate se numara cele emise de municipalitati precum Alba Iulia, Eforie, Hunedoara, Predeal, Teius.
Dispar fondurile cu un singur investitor
BCR Asset Management urmareste sa reduca si numarul fondurilor diversificate, de la 4 la 2. Societatea va renunta la 2 din cele 3 fonduri care au atras doar cate un singur investitor: BCR Europa Conservator, BCR Europa Mixt si BCR Europa Avansat.
“Aceste produse au fost comandate de divizia de Private Banking a BCR, asa ca nu pot sa spun cu exactitate cand va avea loc o eventuala dispartie a acestor fonduri, deoarece trebuie sa ne punem de acord cu aceasta divizie”, a precizat Dragos Neacsu.
El subliniza ca inca nu se stie sub ce formula va avea loc reducerea lor – daca va fi vorba de o fuziune intre ele sau daca vor fi pur si simplu inchise.
Neacsu precizeaza ca numai BCR Europa Conservator ar mai putea ramane pe piata, deoarece este singurul fond care ofera un randament pozitiv (4,8%).
“Nu am luat inca o decizie daca acest lucru se va intampla pana la sfarsitul anului sau odata cu infiintarea noii societati, Erste Asset Management”, a subliniat Neacsu.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News