top banner

Dolarul asteapta o noua lovitura in vara

21 Mai 2007 | Autor: Marius Serban

Sfarsitul lunii aprilie a prins dolarul american in cea mai proasta forma fata euro, atingandu-se un nou maxim al tuturor timpurilor pentru raportul EUR/USD. Declinul monedei americane este pe cale sa continue, fiind posibil ca in lunile urmatoare euro sa stabileasca un nou record. Castigurile nu se asteapta insa sa se mentina prea mult.
 
Duelul dintre euro si dolar a scos castigator in ultima vreme moneda unica. Ascensiunea sa a fost sustinuta insa mai mult de slabiciunile economiei americane decat de performantele economice ale zonei euro.
 
In prezent, cotatiile valutare sunt influentate in cea mai mare masura de diferentialul de dobanda dintre cele doua economii, mai exact de perspectivele evolutiei sale. In zona euro, lucrurile sunt cat se poate de clare : analistii apreciaza aproape la unison ca in iunie Banca Centrala Europeana va majora dobanzile, nefiind excluse noi ajustari similare pana la finele anului. Cresterea dobanzilor face ca plasamentele in moneda respectiva sa devina mai atractive deoarece sumele sunt remunerate mai bine. Intr-un astfel de scenariu, investitorii cumpara euro, ceea ce favorizeaza aprecierea monedei unice.
 
In schimb, evolutia dobanzilor la dolari este invaluita in ceata. Incetinirea cresterii economice in Statele Unite determina pe majoritatea analistilor sa se astepte ca banca centrala sa reduca dobanzile pentru a stimula economia. O astfel de decizie ar afecta puternic dolarul, putand determina deprecierea sa dincolo de maximul istoric – 1,3660 – fata de euro. Singurul factor care impiedica Federal Reserve sa scada dobanzile este rata inflatiei. Aceasta a manifestat o usoara nervozitate in ultima vreme, insa evolutia sa in continuare este inca incerta, motiv pentru care este greu de previzionat cum vor evolua dobanzile.
 
Intr-un raport publicat recent, analistii de la Raiffeisen Austria considera in perioada de vara euro ar putea atinge noi maxime fata de dolar, pe fondul unor rezultate economice sub asteptari in Statele Unite. Drept urmare, euro ar putea trece chiar dincolo de pragul de 1,37 dolari. Pana atunci, insa, dolarul ar putea avea o scurta revenire la nivelul 1,33-1,34. Un scenariu similar intrevad si analistii de la Erste Bank, care nu se asteapta insa ca noile maxime atinse de euro sa reziste prea mult.
 
In ceea ce priveste moneda nationala, aprecierea recenta a fost sustinut de fluxurile speculative de capital, atrase de nivelul ridicat al dobanzilor la lei. De la inceputul anului, leul s-a apreciat cu aproape 3% fata de euro. Iar, acest lucru s-a petrecut in ciuda extinderii deficitului balantei comerciale. Atitudinea investitorilor straini ramane in continuare pozitiva fata de economia romaneasca, astfel ca leul este de asteptat sa se mentina pe pozitii puternice si in perioada urmatoare.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta