top banner

Focus : Dobanzile la creditele pentru populatie

04 Mai 2006 | Autor: Marius Serban

In aprilie, ratele medii ale dobanzilor la creditele pentru populatie au inregistrat scaderi cu pana la 1%. Tendinta a fost influentata in special de extinderea ofertelor promotionale, cu ocazia sarbatorilor de Pasti. Reducerea cea mai ampla s-a produs la creditele pentru nevoi personale.
In premiera pentru Romania, Conso.ro calculeaza ratele medii ale dobanzilor la principalele produse de creditare pentru populatie. Rezultatele au fost obtinute pe baza unui esantion format din peste 160 de variante de finantare, oferite de 27 de banci si societati de credit ipotecar.
Conform datelor obtinute, finantarile in valuta au dobanzi mai mici decat cele in lei la toate produsele analizate ? credite imobiliare/ipotecare, credite auto, credite de nevoi personale cu garantie imobiliara si credite de nevoi personale.
La nivelul lunii aprilie se observa o usoara tendinta de scadere a dobanzilor. In principal, evolutia a fost generata de aparitia unui numar insemnat de oferte cu dobanzi promotionale, cu ocazia sarbatorilor de Pasti. In plus, la aceasta tendinta a contribuit si politica unor banci de a diminua dobanzile si de a creste, in schimb, comisioanele.
Atentia bancilor s-a indreptat cu precadere asupra creditelor de nevoi personale. Media dobanzilor variabile pentru finantarile in lei s-a situat in aprilie la 12,9%, in scadere cu 0,8% fata de luna anterioara. Produsele in lei cu dobanda fixa sunt ceva mai scumpe, media ofertelor plasandu-se la 15,1%.
Dintre creditele in valuta pentru nevoi personale, produsele in euro au cunoscut o reducere mai ampla. Rata medie a dobanzii s-a situat in aprilie la 10,5%, mai mica cu 0,5% decat in martie.
Garantarea imprumutului cu ipoteca permite clientilor sa beneficieze de dobanzi mai scazute. In cazul produselor in lei, media ofertelor cu dobanzi variabile este de 11%, cu aproape 2% mai putin decat la imprumuturile care nu sunt garantate cu locuinta. Pentru finantarile in valuta, ipotecarea casei aduce insa avantaje mai putin consistente, pentru ca media dobanzilor scade cu numai 1,1% la euro si 0,6% la dolari.
La creditele auto, dobanzile au avut evolutii diferite in functie de moneda de acordare. Produsele in lei au prezentat conditii imbunatatite doar in cazul dobanzilor variabile, unde media ofertelor a fost de 11,4% in aprilie (fata de 12% in martie). In schimb, creditele in lei cu dobanzi fixe au stagnat la 11,3%. Produsele in valuta s-au ieftinit destul de putin (-0,1%), dobanda medie la euro fiind de 9,6%, iar la dolari de 10%.
In cazul creditelor ipotecare/imobiliare, tendinta de scadere a dobanzilor a fost mai vizibila doar la imprumuturile in euro. Aceste oferte au prezentat o dobanda medie de 8,3% in aprilie, cu 0,4% mai mica decat in martie. Creditele in lei sunt ceva mai scumpe, media dobanzilor la imprumuturile imobiliare fiind de 10,4%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul