In aprilie, ratele medii ale dobanzilor la creditele pentru populatie au inregistrat scaderi cu pana la 1%. Tendinta a fost influentata in special de extinderea ofertelor promotionale, cu ocazia sarbatorilor de Pasti. Reducerea cea mai ampla s-a produs la creditele pentru nevoi personale.
In premiera pentru Romania, Conso.ro calculeaza ratele medii ale dobanzilor la principalele produse de creditare pentru populatie. Rezultatele au fost obtinute pe baza unui esantion format din peste 160 de variante de finantare, oferite de 27 de banci si societati de credit ipotecar.
Conform datelor obtinute, finantarile in valuta au dobanzi mai mici decat cele in lei la toate produsele analizate ? credite imobiliare/ipotecare, credite auto, credite de nevoi personale cu garantie imobiliara si credite de nevoi personale.
La nivelul lunii aprilie se observa o usoara tendinta de scadere a dobanzilor. In principal, evolutia a fost generata de aparitia unui numar insemnat de oferte cu dobanzi promotionale, cu ocazia sarbatorilor de Pasti. In plus, la aceasta tendinta a contribuit si politica unor banci de a diminua dobanzile si de a creste, in schimb, comisioanele.
Atentia bancilor s-a indreptat cu precadere asupra creditelor de nevoi personale. Media dobanzilor variabile pentru finantarile in lei s-a situat in aprilie la 12,9%, in scadere cu 0,8% fata de luna anterioara. Produsele in lei cu dobanda fixa sunt ceva mai scumpe, media ofertelor plasandu-se la 15,1%.
Dintre creditele in valuta pentru nevoi personale, produsele in euro au cunoscut o reducere mai ampla. Rata medie a dobanzii s-a situat in aprilie la 10,5%, mai mica cu 0,5% decat in martie.
Garantarea imprumutului cu ipoteca permite clientilor sa beneficieze de dobanzi mai scazute. In cazul produselor in lei, media ofertelor cu dobanzi variabile este de 11%, cu aproape 2% mai putin decat la imprumuturile care nu sunt garantate cu locuinta. Pentru finantarile in valuta, ipotecarea casei aduce insa avantaje mai putin consistente, pentru ca media dobanzilor scade cu numai 1,1% la euro si 0,6% la dolari.
La creditele auto, dobanzile au avut evolutii diferite in functie de moneda de acordare. Produsele in lei au prezentat conditii imbunatatite doar in cazul dobanzilor variabile, unde media ofertelor a fost de 11,4% in aprilie (fata de 12% in martie). In schimb, creditele in lei cu dobanzi fixe au stagnat la 11,3%. Produsele in valuta s-au ieftinit destul de putin (-0,1%), dobanda medie la euro fiind de 9,6%, iar la dolari de 10%.
In cazul creditelor ipotecare/imobiliare, tendinta de scadere a dobanzilor a fost mai vizibila doar la imprumuturile in euro. Aceste oferte au prezentat o dobanda medie de 8,3% in aprilie, cu 0,4% mai mica decat in martie. Creditele in lei sunt ceva mai scumpe, media dobanzilor la imprumuturile imobiliare fiind de 10,4%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News