top banner

Economisirea poate pune capac deficitului de cont curent

15 Septembrie 2008 | Autor: Cristi Dudu

Deficitul de cont curent a depasit cu mult nivelul de echilibru. Acest fapt se datoreaza, in principal, excesului de cerere existent in economia romaneasca. Analistii spun ca pentru a evita dezechilibre majore, deficitul ar trebui controlat prin crestera productivitatii si prin stimularea economisirii.
 
Nivelul sustenabil al deficitului de cont curent este cuprins intre 8% si 10% din PIB, a spus Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank, cu ocazia unui seminar pe aceasta tema organizat de BNR. Acesta   este nivelul care permite o dezvoltare a economiei fara probleme.
 
Deficitul de cont curent a inceput sa se adanceasca incepand cu 2004. Evolutia a fost cauzata de cresterea importurilor, pe fondul unei cereri interne din ce in ce mai mari. In 2007, deficitul de cont curent a ajuns la 14% din PIB, Romania clasandu-se pe locul 4 in topul celor mai mari deficite dintre noile state membre ale Uniunii Europene.
 
                                                                                   Care sunt cauzele?
 
Dumitru afirma ca cea mai mare parte a deficitului de cont curent este explicata de deficitele inregistrate la produsele minerale, produsele chimice, masinile si dispozitivele electrice care au adus un aport de aproximativ 10% din PIB.
 
O influenta negativa au avut si scaderile inregistrate de sectoarele industriale traditionale cum ar fi textilele si incaltamintea. Acestea generau un excedent de 3-4% din PIB, care in timp a scazut spre 1% din PIB.
 
“Aceste ramuri ale industriei au suferit din cauza scaderii competitivitatii producatorilor romani pe pietele internationale”, spune Ionut Dumitru.
 
Analistul Raiffeisen a declarat ca majorarea salariilor peste nivelul productivitatii si cresterea creditarii nu sunt factori primari. El spune ca solutia in cazul Romaniei este stimularea economisirii si nu sugrumarea investitiilor.
 
Cursul poate corecta dezechilibrele
 
O alta solutie pentru reducerea deficitului de cont ar fi deprecierea monedei nationale.
 
“Ajustarea deficitului de cont curent necesita un curs mai depreciat fata de nivelul actual. Cu alte cuvinte, pentru a reduce deficitul de cont curent cu 2% din PIB, este nevoie de un curs de aproximativ 3,8 RON/EUR pe o perioada de 1-2 ani”, spune Nicolaie Chidesciuc, senior economist ING Bank.
 
Analistul ING afirma ca nivelul actual al cursului este aproape de pragul de echilibru si prin urmare nu ar trebui sa existe presiuni puternice pentru deprecierea monedei nationale in perioada urmatoare. 
 
Deficitul de cont curent va fi din ce in ce mai afectat de repatrierea profiturilor de catre investitorii straini prin acordarea de dividende, apreciaza Sorin Pislaru, redactor sef la Ziarul Financiar.
 
“Investitorii straini pleaca intotdeauna cu mai multi bani decat au venit, iar datele arata ca acest fenomen este pe cale sa se produca si in Romania. Important este insa ce lasa in urma”, precizeaza Pislaru.
 
Deficitul de cont curent - % in PIB

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Am putea avea inflatie de 5% peste un an?

Am putea avea inflatie de 5% peste un an?

Scaderea accentuata a inflatiei raportata recent se explica prin iesirea din statistica a varfului din aprilie 2022, dar si a reducerii preturilor la energie din ultima perioada.

16 Mai 2023 | Banii si economia
Ce se va intampla cu dolarul in perioada urmatoare?

Ce se va intampla cu dolarul in perioada urmatoare?

In mai putin de 6 luni moneda americana a pierdut 10 procente in fata euro, o miscare care coincide cu accelerarea dedolarizarii la nivel global.

18 Apr 2023 | Banii si economia
Criza bancara revine pe burse dupa 15 ani

Criza bancara revine pe burse dupa 15 ani

Falimentul unor banci de talie mai mica din SUA, preocuparea autoritatilor de salvare a tuturor deponentilor, riscurile sistemice aparute dupa problemele Credit Suisse amintesc de anii tensionati 2008-2009.

20 Mar 2023 | Banii si economia
Cum vede inteligenta artificiala disputa din jurul ANPC

Cum vede inteligenta artificiala disputa din jurul ANPC

Dorinta BNR de a prelua protectia consumatorilor de servicii financiare de la ANPC si replica autoritatii pe marginea acestui subiect au fost in atentia publicului saptamana trecuta. Iata cum se pozitioneaza si inteligenta artificiala in respectiva chestiune.

13 Mar 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul