Recordul lui Isarescu mai are de asteptat

Mugur Isarescu a fost desemnat recent Cel mai longeviv guvernator de banca centrala din lume de World Records Academy. Conso.ro a verificat informatia si a ajuns la concluzia ca, in trecut, au existat cel putin trei guvernatori de banca centrala cu mandate mai lungi decat cele de pana acum ale lui Isarescu.
 
Mugur Isarescu este, intr-adevar, unul dintre guvernatorii de banca centrala cu o extrem de indelungata experienta. El cumuleaza aproape 19 ani in care a condus Banca Nationala a Romaniei. Desigur, o analiza mai riguroasa ar putea scadea din aceasta perioada cele 11 luni in care Isarescu a fost prim-ministru, insa si asa raman 18 ani in care el a fost nr.1 la Banca Centrala.
 
Aceasta perioada nu-i este, cel putin deocamdata, suficienta pentru a putea primi titlul de “Cel mai longeviv bancher central din lume”. Asta pentru ca exista cel putin trei guvernatori de banci centrale, doi din Europa si unul de pe continentul australian, care au avut mandate mai lungi decat Isarescu.
 

Cel mai longeviv guvernator l-a avut Islanda

 
Cel mai lung mandat de guvernator este detinut de Johannes Nordal, care a fost presedintele board-ului guvernatorilor Bancii Centrale a Islandei, deci nr.1 in institutie, nu mai putin de 32 de ani, intre 1961 si 1993.
 
Banca Islandei a avut intre 1961 si 2009 o structura de conducere formata din trei guvernatori, dintre care unul detinea functia de presedinte al board-ului. A mai existat un guvernator islandez, Davio Olaffson, cu un mandat impresionant, de aproape 20 de ani – din 1967 pana in 1986. Aceasta insa nu a detinut functia de presedinte al board-ului, care ii revenea lui Nordal si nu poate fi, in consecinta, asimilat cu pozitia guvernatorului Isarescu.
 
Al doilea mandat ca lungime identificat de Conso.ro, si care il depaseste pe cel detinut pana in prezent de Isarescu, ii apartine unuia dintre fostii guvernatori ai Bancii Centrale a Ciprului, Afxentios Afxentiou. Domnia sa a condus Banca Ciprului o perioada neintrerupta de 20 de ani, din mai 1982 pana in aprilie 2002. Si Banca Ciprului detine un al doilea guvernator cu o lungime impresionanta a mandatului, de aproape 17 ani, Christakis Stephani – din octombrie 1965 pana in aprilie 1982.
 
Al treilea mandat in ordinea longevitatii, dintre cele identificate de Conso.ro la o cautare relativ rapida pe Google, ii apartine unui guvernator de banca centrala dintr-o tara care si-a obtinut independenta de Australia abia in 1973 – este vorba de Papua Noua Guinee. Seful statului este insa in continuare Regina Marii Britanii, tara facand parte din Commonwealth. Iar guvernatorul care a condus Banca Centrala de acolo timp de aproape 20 de ani, din 1973 pana in 1993, este Sir Henry ToRobert.
 
 

World Records Academy isi apara decizia

 
Intr-un email primit de la reprezentanta Worls Records Academy in Romania, Ramona Nita, aceasta precizeaza pentru Conso.ro ca ideea recordului a pornit de la unele relatari din presa romana din 2008 care anuntau ca in anul respectiv guvernatorul Isarescu depasea “recordul” detinut de Guvernatorul Rezervelor Federale Americane, Alan Greenspan.
 
In plus, afirma Ramona Nita, chiar pe site-ul organizatiei se precizeaza ca “World Records Academy cauta in permanenta sa identifice cea mai larga gama de recorduri mondiale autentice”.
 
Ramona Nita sustine ca recordul a fost verificat de World Records Academy, precizand ca pentru a fi un record comparabil trebuie sa fie realizat in aceleasi conditii.
 
“Suntem la curent cu faptul ca exista – la prima vedere – guvernatori de banci centrale care par sa aiba cariere comparabile cu cea a D-lui Guvernator; doar ca a dansului este realizata intr-o tara democratica, cu un sistem bancar recunoscut si afiliat la marile organizatii financiare de renume, mandat de guvernator obtinut in urma unor alegeri, etc”, afirma Ramona Nita.
 
Argumentatia doamnei Nita, altminteri logica si de bun simt, nu elucideaza, cel putin pentru moment, excluderea din calcul a guvernatorilor Islandei si Ciprului. Insa poate ca organizatia mai dispune si de alte argumente, pe care nu le-a expus in emailul trimis de Ramona Nita.
 

Isarescu – alaturi de sportivi, balmosi si Mos Craciun

                       
In ultimii ani, World Records Academy a fost extrem de activa in a consemna cele mai felurite recorduri in care au fost implicati, intr-un fel sau altul, romani. O sumara cautare pe Google dezvaluie cateva dintre recordurile omologate de World Records Academy, numarul acestora fiind insa mult mai mare.
 
Bunaoara, maratonista Constantina Dita-Tomescu a fost inscrisa in World Records Academy ca fiind cea mai varstnica campioana olimpica la maraton din toate timpurile, iar antrenoarea Mariana Bitang a primit titlul de cea mai de succes antrenoare din lume, datorita palmaresului sau de exceptie.
 
Insa nu doar sportivii s-au bucurat de recunoasterea performantelor de catre World Records Academy. Balmosul gigantic de la Garda de Sus, din Apuseni, a fost premiat ca fiind cel mai mare din lume. De asemenea, World Records Academy a stabilit ca elevii de la 8 scoli din Brasov i-au scris cea mai lunga scrisoare din lume lui Mos Craciun si ca 20 de copii de la Clubul Vedetelor au sustinut la Cluj Napoca cel mai lung concert live al unei trupe de copii din lume.
 
 

Profesionalismul bate longevitatea

 
Chiar si in situatia in care recordul ar fi fost unul autentic, acesta nu avea darul sa sporeasca prestigiul unui profesionist de exceptie, care s-a remarcat in primul rand nu prin longevitate, ci prin rezultatele obtinute de-a lungul indelungatei sale cariere. Isarescu are merite incontestabile in macrostabilizarea economiei romanesti de dupa 1989, in transformarea radicala a sistemului bancar si in declansarea unui ciclu indelungat de crestere economica, pe baza masurilor adoptate in scurta perioada cat a detinut pozitia de prim-ministru.
 
Un academician care detine numeroase titluri de Doctor Honoris Causa ale unor prestigioase institutii de invatamant din tara si strainatate si premii de tipul “Cel mai bun guvernator” sau “Bancherul Anului”, acordate de publicatii financiare de prim rang, nu are nevoie de un record de longevitate.
 
Oricum, guvernatorul Isarescu are sanse bune sa-i depaseasca in scurt timp, din punct de vedere al longevitatii, pe guvernatorii din Cipru si Papua Noua Guinee, domnia sa fiind candidatul cu cele mai mari sanse la un nou mandat de guvernator al Bancii Nationale la alegerile care vor avea loc in aceasta toamna.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti
Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti

Bancile au sesizat avantajele combinarii platilor in crestere cu cardul cu obstacolele dotarii cu POS-uri in spatiile comerciale improvizate si propun aplicatii ce transforma telefonul in terminal de acceptare a platilor cu cardul.

17 Februarie 2021 | Info banci

Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus