top banner

BNR trage cu gloante oarbe

31 Iulie 2008 | Autor: Marius Serban

BNR puncteaza din nou la impresia artistica in lupta contra inflatiei, anuntand o noua majorare de dobanda cu inca 0,25 puncte procentuale. Economia reala are sanse mici sa resimta vreun efect al noii decizii, iar banca centrala poate spera cel mult sa sperie inflatia prin calmarea anticipatiilor inflationiste.
 
Principalul instrument de politica monetara in strategia de tintire a inflatiei este rata dobanzii. Banca centrala stabileste un nivel de referinta, care se propaga apoi in economie prin intermediul creditarii.
 
Cand inflatia creste, banca centrala urca dobanzile si face creditele mai scumpe. Firmele si populatia reactioneaza si se imprumuta mai putin, astfel ce cererea agregata se reduce, iar o data cu ea, scad si presiunile inflationiste.
 
In Romania, acest canal de transmisie nu prea functioneaza insa. Clientii bancilor au acces la credite in valuta, astfel ca daca BNR creste dobanzile, populatia si companiile se vor imprumuta mai mult in moneda straina.
 
Dobanzile BNR sunt ignorate
 
Acest fenomen a prins amploare din momentul in care banca centrala a inceput sa urce dobanzile, in noiembrie 2007. Atunci, creditele in valuta reprezentau 52% din total credite, iar in iunie 2008, ponderea trecuse de 55%.
 
In paralel, rata anuala de crestere a creditului s-a amplificat: de la aproximativ 45% in iunie 2007 la peste 60% in prezent. Prin urmare, desi BNR a crescut abrupt dobanzile, acestea nu au avut nici un efect asupra creditelor.
 
In comunicatul de presa emis astazi, BNR isi justifica insa decizia de a majora dobanda de politica monetara de la 10% la 10,25% prin dorinta « de a atenua ritmul rapid de expansiune a creditului ».
 
Avand in vedere ce s-a intamplat pana acum, cu greu putem crede ca o majorare de 0,25 puncte procentuale va avea vreun efect, dupa ce in trecut, dobanda cheie a urcat de la 7% la 10%, fara ca activitatea de creditare sa fie deranjata.
 
Banca centrala n-a putut stimula nici economisirea in lei
 
Un alt obiectiv vizat de BNR este de stimula economisirea. Daca populatia va depune mai multi bani la banci si va cheltui mai putini, acest lucru ar reduce consumul privat si ar calma inflatia.
 
Datele statistice arata ca in ultima perioada depozitele la banci au avansat mai alert. Daca in iunie anul trecut, rata anuala de crestere a depozitelor era de aproape 20%, acum a depasit pragul de 40%.
 
La prima vedere, BNR si-a atins obiectivul. Este ciudat insa ca de cand dobanzile BNR au inceput sa creasca, clientii bancilor au preferat sa economiseasca mai mult in valuta decat in lei. Prin urmare, cresterea dobanzii de catre BNR nu a impulsionat nici macar economisirea in moneda nationala.
 
Datele aferente lunii iunie 2008, arata ca depozitele in lei au urcat cu 30% (termeni anuali), iar cele in valuta cu 60%. In schimb, in perioada iunie 2006-iunie 2007 (cand BNR relaxa politica monetara), depozitele in lei cresteau tot cu 30%, iar cele in valuta numai cu 10%.
 
In concluzie, principalul instrument de politica monetare se dovedeste extrem de ineficace si este folosit de BNR mai mult cu rol de sperietoare. In limbaj oficial, acest lucru se traduce prin « ancorarea anticipatiilor inflationiste ».
 
Iar singurul mijloc prin care banca centrala mai poate controla economia reala se pare ca raman doar masurile administrative. Din aceasta perspectiva, nu este de mirare ca BNR a devenit din nou preocupata sa restrictioneze accesul la credite al populatiei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul