top banner

FMI: Aderarea la UE a facut mai atractiv creditul in valuta

22 Iulie 2008 | Autor: Marius Serban

In afara de faptul ca imprumuturile in lei sunt mai scumpe decat cele in valuta, preferinta pentru creditele in moneda straina a fost stimulata si de aderarea la UE. Aceasta a crescut increderea sectorului privat in stabilitatea cursului, alaturi de perspectiva adoptarii monedei unice, se arata intr-un studiu FMI.

In foarte multe tari din Europa Centrala si de Est, s-a inregistrat o crestere semnificativa a creditelor in valuta, fenomen care a devenit, in anumite cazuri, de neevitat. Un raport al FMI semnaleaza ca aderarea la UE a dat un imbold suplimentar acestei tendinte, incurajand clientii sa neglijeze posibilitatea unei deprecieri a cursului.

Efectele aderarii
 
Liberalizarea contului de capital a permis bancilor locale sa obtina mai usor fonduri in valuta, atat prin intermediul bancilor mama, dar si in mod direct de pe pietele internationale.
 
In plus, companiile au inceput sa aiba acces la instrumente de acoperire a riscului valutar, ceea ce a permis ca un imprumut in moneda straina sa poata fi tinut sub control.
 
Nu in ultimul rand, aderarea la UE a crescut increderea sectorului privat in stabilitatea cursului. Iar, acest efect a fost amplificat de faptul ca noile state membre intentioneaza, mai devreme sau mai tarziu, sa adopte euro ca moneda nationala, ceea ce a facut ca riscul valutar sa fie trecut cu vederea de catre clienti.
 
« Analiza empirica arata ca masurile administrative care urmaresc sa incetineasca ritmul de crestere al creditelor in valuta sunt, in mare parte, ineficiente deoarece prin accesul direct la pietele internationale, bancile le pot usor ocoli », subliniaza autorii studiului.
 
Concluzia se pare ca nu este impartasita si de BNR. Prin modificarile pe care intentioneaza sa le aduca regulamentului pentru creditele acordate persoanelor fizice, BNR urmareste si o atenuare a vitezei de crestere a imprumuturilor in valuta. In acest scop, banca centrala va obliga bancile sa tina cont de o posibila depreciere a cursului in evaluarea capacitatii de rambursare a creditelor.
 
Regimul valutar face diferenta
 
Comparand evolutia creditului in valuta in regiune, studiul FMI distinge trei grupe de tari. Prima este reprezentata de Letonia si Estonia, unde cererea pentru creditele in valuta este foarte puternica. Aici, aproape 75% din imprumuturi se acorda in moneda straina. La acest lucru a contribuit si faptul ca cele doua tari au optat pentru un curs de schimb fix, astfel ca riscul valutar a fost perceput ca inexistent, desi au avut loc reevaluari ale paritatii centrale.
 
In schimb, daca rata de schimb este flexibila, tentatia pentru un credit in euro sau franci scade. In acest caz, este nevoie ca diferenta de dobanda intre credite – moneda locala vs. valuta – sa fie mult mai mare pentru ca populatia se aleaga creditele in moneda straina. Diferenta de costuri este mai redusa in Polonia, Cehia si Slovacia, motiv pentru care clientii aleg totusi imprumuturile in moneda locala, chiar daca sunt mai scumpe.
 
In Romania, insa, creditele in lei au costuri mult mai mari decat cele in euro sau franci elvetieni, astfel ca multi clienti ajung la concluzia ca riscul valutar merita asumat, deoarece poate aduce economii de costuri importante.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul