top banner

Credite mai mari pe vechile norme BNR

17 Octombrie 2007 | Autor: Alexandra Popa

Banca Romaneasca a introdus primul credit imobiliar din piata cu dobanda zero. Aceasta este fixa pe primele 6 luni si da posibiliatea solicitantilor sa obtina sume simtitor mai mari. Banca duce gradul maxim de indatorare pana la 55% fara sa incalce vechile norme BNR.
 
Noile norme au adus o anumita relaxare in piata, dand posibilitatea solicitantilor cu venituri peste medie sa obtina credite generos mai mari. Totusi, in momentul de fata doar 12 institutii au primit avizul BNR pentru a aplica noi norme la care se adauga bancile care au statut de sucursala straina, care sunt supravegheate de banca centrala din tara de origine.
 
Banca RomaneascaDobanda redusa, fixa pe o perioada determinata, a aparut ca o incercare de a "pacali" vechile norme de creditare. Astfel, calculand gradul de indatorare in functie de ratele mai mici platite pe perioada introductorie, solicitantii au posibilitatea de a obtine o suma sensibil mai mare.
 
Bineinteles, exista si riscul de supraindatorare cand, la finalul perioadei promotionale, rata lunara cunoaste o crestere importanta si clientul poate ajunge in imposibilitatea de a-si achita datoriile.
 
In cazul Bancii Romaneasti, dobanda la creditul ipotecar este 0% in primele 6 luni dupa care ratele se vor calcula luand in considerare dobanda standard a bancii. Aceasta este legata de Euribor sau Libor CHF la 3 luni plus o marja fixa de 3,85%, respectiv 3,25%.
 
Imprumutul este acordat in euro sau franci elvetieni iar suma maxima ce poate fi obtinuta este de 500.000 euro. In plus, fata de perioda cu dobanda 0%, clientul poate beneficia si de o perioada de gratie de 6 luni in cazul achizitiei unei locuinte si maxim 9 luni in cazul constructiei de imobile.
 
Produsul este vandut si sub forma unui credit de nevoi personale garantat cu ipoteca, insa numai in moneda europeana si cu o dobanda standard marita cu un punct procentual fata de creditul ipotecar.
 
Decalajul dintre oferta institutiilor care au adoptat noi norme si cele care inca asteapta aprobarea BNR pare sa fie eliminat prin noul produs al Bancii Romanesti cu dobanda introductorie de 0%.
Oferta este comparabila cu cea a bancilor care au adoptat noi norme, iar conditiile de acordare au fost ajustate la noile standarde. Venitul minim trebuie sa fie de 700 euro pe familie iar banca ia in calcul cheltuieli de subzistenta de 245 lei pe membru de familie, astfel incat, dupa trecerea celor 6 luni promotionale clientii sa nu se vada pusi in imposibilitatea de a-si mai plati ratele.
 
O familie formata din doi membrii, cu un venit total de 3.000 lei pe luna obtine 71.000 euro pe 35 ani pentru achizitia unei locuinte. In cazul vechiului produs, acestia ar fi obtinut aproximativ 62.000 euro. In primele 6 luni, rata este de 170 euro pentru ca, incepand cu luna a 7-a sa urce la aproximativ 500 euro. Astfel, gradul de indatorare ajunge la 55% din venitul net, respectiv 65% din venitul net eligibil.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul