top banner

Isarescu se teme de cresterea rapida a creditarii

04 Iunie 2008 | Autor: Marius Serban

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a recunoscut ca principala sa temere inflationista este ritmul prea rapid de crestere a creditarii, in cadrul Forumului Financiar Central si Sud Est-European.
 
Seful BNR considera ca expansiunea creditarii ridica doua probleme pentru banca centrala. In primul rand, imprumuturile reprezinta o sursa de alimentare a inflatiei deoarece creeaza un exces de cerere.
 
Iar, in al doilea rand, numarul mare de imprumuturi afecteaza stabilitatea sectorului financiar. « Cresterea rapida a creditului poate ascunde rata reala de neperformanta », semnaleaza Isarescu.
 
Criza financiara internationala a avut, in opinia guvernatorului, doar efecte pozitive pentru situatia macroeconomica de la noi. Socurile externe au atenuat rata de crestere a creditelor, in special, a celor pentru populatie si au contribuit la diminuarea deficitului de cont curent.
 
In plus, schimbarea atitudinii investitorilor a facut ca rata de schimb a leului sa revina la valori mai aproape de echilibru, remarca Isarescu.
 
Cresterile salariale nu trebuie sa ingrijoreze
 
Guvernatorul BNR s-a aratat nemultumit de faptul ca productivatea muncii a avansat mai incet decat salariile, ceea ce stimuleaza inflatia. Edmund Phelps, laureat al Premiului Nobel pentru economiei, l-a asigurat insa pe Isarescu, in cadrul seminarului, ca nu are motive de teama din acest punct de vedere.
 
«Intr-o economie, productivitatea depaseste cu mult salariile la inceputul perioadei de tranzitie, dupa care se intra intr-o faza mai matura, cand salariile depasesc productivitatea, ceea ce nu ar trebui sa fie o problema monetara », a afirmat Phelps.
 
In ansamblu, castigatorul Premiul Nobel crede ca sunt mult mai multe semnale sanatoase decat semnale de alarma, iar dezvoltarea economica va depinde in primul rand de puterea de inovatie a firmelor.
 
Bancile au nevoie de un plus de inovatie
 
In cazul sectorului bancar, Phelps considera ca bancile straine care sunt prezente la noi desfasoara in general o munca de rutina si nu sunt prea creative in ceea ce fac. « Piata se afla intr-un stadiu de invatare si se va maturiza daca bancile cu capital autohton vor inova », crede Phelps.
 
Presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, spune ca bancile vor avansa o data cu economia, iar calitatea serviciilor oferite clientilor va creste in timp. Acest lucru va depinde si de educarea financiara a populatiei, care trebuie sa evolueze pentru a intelege mai bine podusele, este de parere Oprescu.
 
Cresterea preturilor la case nu alarmeaza deocamdata bancherii, care nu cred ca Romania se va confrunta cu un bubble. Seful Alpha Bank spune ca imprumuturile pentru locuinte reprezinta doar 4 miliarde euro. Iar daca se are in vedere ca valoarea medie a unui credit este de 50.000 euro, reiese ca doar 80.000 de romani si-au cumparat case in rate, numar mult prea mic pentru a fi asociat cu un bubble.
 
Mugur Isarescu crede ca preturile la locuinte ar putea sa fie supraevaluate, dar numai in anumite zone. Banca centrala va avea o imagine mai clara asupra acestui fenomen in momentul in care va pune la punct indicele preturilor la case.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

In ultimele luni, cele doua state vecine si-au redus dobanzile de politica monetara desi fiecare se confrunta cu o o inflatie superioare celei locale.

26 Sep 2023 | Banii si economia
La vremuri noi, taxe si impozite noi

La vremuri noi, taxe si impozite noi

In an pre-electoral, autoritatile si-au luat inima in dinti si au venit cu un pachet de masuri fiscale pentru a diminua deficitul bugetar dar deciziile cu adevarat dureroase pot aparea din 2025.

21 Sep 2023 | Banii si economia
Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Prima luna dupa introducerea unor masuri de plafonare a adaosurilor la procesatori, comercianti si distribuitorii alimentelor de baza arata ieftiniri neuniforme dar daca punem baza in august 2019 avem totusi o crestere de peste 35%.

13 Sep 2023 | Banii si economia
Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Potrivit indicatorului propus de banca japoneza de investitii Nomura ce semnaleaza o posibila criza valutara, Romania se mentine printre economiile vulnerabile din lumea emergenta.

22 Aug 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul