In prezent, administratorii de fonduri de pensii private obligatorii nu au voie sa administreze decat un singur tip de fond: cu risc scazut, mediu sau ridicat. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) intentioneaza sa schimbe situatia si sa oblige societatile de administrare sa gestioneze obligatoriu mai multe fonduri, cu profile diferite de risc. Comisia a anuntat ca, pana la finele acestui an, va propune guvernului un proiect de lege in acest sens.
Acest lucru este necesar pentru a proteja activul personal al participantilor de crizele financiare, risc care devine tot mai pregnant atunci cand se apropie momentul pensionarii.
Asa cum s-a putut observa recent si la noi, preturile actiunilor s-au redus in ultimii 2 ani cu peste 70%. In aceste conditii, un fond riscant si-ar fi diminuat considerabil valoarea unitatii de fond, astfel ca averea participantilor ar fi cunoscut o corectie severa.
Iar, o persoana care ar fi contribuit aproape 50 de ani la un fond de pensii ar fi constatat ca economiile sale pe tot parcursul vietii s-au redus brusc la jumatate. In consecinta, pensia pe care ar fi incasat-o s-ar fi situat cu mult sub asteptari.
CSSPP doreste ca astfel de situatii sa fie evitate si de aceea propune un sistem multipilon. Presedintele CSSPP, Mircea Oancea a precizat ca se doreste ca in functie de varsta participantului, el sa poata alege intre mai multe tipuri de fonduri.
De exemplu, o persoana de 18-20 ani ar putea alege oricare dintre fondurile existente: cu risc scazut, mediu sau ridicat. Pe masura ce inainteaza in varsta, optiunile sale se vor reduce, fiind eliminate fondurile mai riscante, iar cu cativa ani inainte de iesirea la pensie, toti participantii vor migra obligatoriu spre fonduri cu risc scazut.Desi initiativa are fara indoiala merite considerabile, exista insa riscul ca, din cand in cand, cate o generatie sa fie sacrificata si sa nu beneficieze din plin de avantajele sistemului de pensii private.
Principalul pericol rezida in impunerea obligatorie a momentului in care o persoana trebuie sa treaca de la un fond riscant la unul mai sigur. De exemplu, sa presupunem ca la atingerea varstei de 50 de ani, un participant nu va mai avea voie sa contribuie la fondurile riscante. In acest moment, toti participantii de la acele fonduri vor fi transferati automat spre un fond mai sigur.
Ce se intampla insa, daca in acel an, piata bursiera se afla in plina criza ca si acum? Automat, unitatile fondurilor ar fi suferit scaderi dramatice, iar averea participantilor s-ar fi diminuat considerabil.
Migrand la un fond mai putin riscant, participantii nu vor mai avea ocazia sa beneficieze de faza rapida de crestere, care urmeaza dupa fiecare prabusire a bursei. Fondurile mai putin riscante genereaza castiguri sigure, dar de valori mai mici.
Prin urmare, daca CSSPP va promova acest mecanism, exista riscul ca in anumite cazuri, perioada ramasa pana la pensionare sa fie o cursa lenta de recuperare a pierderilor, uneori chiar fara succes.
Distribuie articolul
Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?
Citeste mai multSuspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.
Citeste mai multModificarea suplimentara a Pilonului II de pensii apare, pentru prima data, intr-un document oficial. Un proiect de lege al Comisiei Nationale de Prognoza prevede suspendarea contributiilor pentru sase luni. Oficialii guvernamentali neaga, insa, aceasta intentie si acuza o “eroare materiala”. Cum au reactionat reprezentantii industriei?
Citeste mai multPilonul II de pensii revine in discutii, “pe surse”, ca si anul trecut, fara a exista o propunere oficiala referitoare la modificarea legislatiei in acest caz. Presedintele APAPR, Radu Craciun, a dezmintit negocierile cu privire la o noua forma a sistemului, care abia a fost modificat la inceputul acestui an, prin diminuarea contributiei la 3,75%.
Citeste mai mult