top banner

BNR reglementeaza intermedierea nebancara

24 Aprilie 2006 | Autor: Bogdan Barligea

BNR a elaborat un set de trei norme, prin care reglementeaza activitatea institutiilor financiare nebancare. Actele emise de banca centrala stipuleaza, printre altele, conditiile in care aceste institutii pot functiona si ce criterii trebuie sa indeplineasca actionarii.
Potrivit normelor emise de BNR, capitalul social al unei institutii financiare nebancare (IFN) trebuie sa fie de cel putin 200.000 euro (echivalent in moneda nationala). In cazul in care institutia acorda credite ipotecare, norma BNR prevede ca nivelul minim al capitalului social sa fie acelasi cu cel al societatilor de credit ipotecar.
IFN care nu indeplinesc cerintele minime de capital vor trebui ca pana la sfarsitul lunii iulie sa-si majoreze capitalul social pana la pragul de 200.000 euro.
IFN se vor inregistra la BNR
Toate institutiile care intra sub incidenta OG nr. 28/2006 vor fi inscrise in trei registre gestionate de BNR. In Registrul general si in Registrul special vor fi incluse IFN, cu exceptia caselor de ajutor reciproc si a caselor de amanet. Acestea din urma vor fi trecute in Registrul de evidenta.
Registrele sunt publice si pot fi verificate oricand. Nici o societate care nu va primi de la BNR documentul care atesta inscrierea in unul din aceste registre nu va putea functiona.
Sintagma ?institutie financiara nebancara? sau ?IFN? va trebui sa apara in denumirea tuturor institutiilor care vor fi supravegheate de BNR. De asemenea, un IFN nu va mai putea folosi in denumire, antet sau in alte atribute de identificare, cuvinte sau expresii care ar putea induce publicul in eroare cu privire la statutul ori la activitatea acestora.
De la S.R.L. la S.A.
Cu exceptia caselor de ajutor reciproc si a caselor de amanet, toate IFN vor trebui sa se constituie in societati pe actiuni. Din cele 4801 entitati inscrise la BNR la inceputul lunii martie, 4.470 sunt exceptate de la aceasta prevedere. Sunt vizate doar 331 de firme, din care 115 sunt deja societati pe actiuni. Restul sunt organizate sub forma de SRL sau asociatie.
Actele emise de BNR prevad si o serie de reguli legate de actionariatul IFN. Nu pot participa ca fondatori sau actionari la capitalul social, persoane juridice sau alte entitati inregistrate in state cu care Romania nu intretine relatii diplomatice sau in jurisdictii care nu instituie obligativitatea organizarii si tinerii contabilitatii sau care permit pastrarea anonimatului in privinta actionarilor sau a asociatilor.
Potrivit reprezentatilor BNR, cele trei norme vor aparea in Monitorul Oficial in cateva zile. Celelalte norme de aplicare a OG nr. 28/2006 urmeaza sa fie elaborate de BNR pana la finele lunii octombrie.
Reglementarea institutiilor financiare nebancare (IFN) a fost justificata de banca centrala prin volumul tot mai mare al activitatii de creditare desfasurate prin intermediul acestora. In plus, cadrul legislativ era necesar pentru a preveni migrarea creditarii din sectorul reglementat de BNR in cel nereglementat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul