top banner

Se reintroduce subventia pentru locuinte

15 Mai 2006 | Autor: Bogdan Barligea

Subventia pentru constructia sau cumpararea locuintelor se va acorda din nou. De ea vor beneficia nu numai tinerii, dar si persoanele ale caror case au fost distruse de calamitati naturale si cele ale caror imobile au fost retrocedate.
Anul trecut guvernul a eliminat subventia bugetara de 20% din valoarea locuintei, care se acorda prin Agentia Nationala pentru Locuinte, persoanelor care-si cumparau prima locuinta prin credit ipotecar. ?Am eliminat aceasta subventie intrucat am dorit ca ANL sa nu mai fie un actor privilegiat pe piata imobiliara?, spune ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.
Aceasta masura a scazut insa sansele unor categorii de persoane de a-si construi sau cumpara o locuinta.
Acum Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului pregateste o lege prin care subventia urmeaza sa fie reintrodusa. Ea va fi acordata insa nu numai tinerilor pana in 35 de ani, ci si altor categorii de persoane care nu au o locuinta.
Peste 15.000 de persoane au fost sau vor fi evacuate din locuinte intrucat imobilele vor fi retrocedate proprietarilor de drept. In 2005 si in acest an, mii de oameni au ramas fara case in urma inundatiilor sau alunecarilor de teren.
Toate aceste categorii de persoane vor beneficia de o subventie de 20% din valoarea locuintei pe care o construiesc sau o cumpara. Subventia se aplica insa numai pentru o suprafata de maxim 100 mp. Nu se subventioneaza si terenul pe care se construieste locuinta.
Procentul de 20% se acorda in momentul in care beneficiarii isi vor lua in primire locuintele. Valoarea subventiei nu poate fi mai mare decat cea a creditului ipotecar contractat. Banii vor fi folositi de beneficiar pentru plata ratelor catre banca. Subventia se acorda indiferent de antreprenorul care va construi locuinta, cu conditia ca acesta sa fie specializat si autorizat.
In calcularea valorii subventiei se va tine cont de o limita de cost pe metru patrat, care va fi stabilita periodic de Guvern, in functie de evolutia preturilor din constructii.
Alocatiile bugetare pentru aceste subventii se vor acorda de catre Ministerul Transporturilor prin intermediul consiliilor locale. Acestea vor afisa listele cu persoanele care au depus cereri si care vor beneficia de subventii.
Persoanele care vor sa beneficieze de aceasta subventie trebuie sa faca parte din una din categoriile stabilite prin aceasta lege ca fiind eligibile si trebuie sa nu fi detinut sau sa nu detina o locuinta in proprietate. Exceptie fac persoanele care si-au pierdut imobilele in urma unor calamitati naturale.
Proiectul de lege elaborat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului asteapta ultimele avize de la celelalte ministere, urmand apoi sa fie trimis in Parlament.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare
Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Practica la nivel european arata ca exista destul de multe banci centrale care si-au asumat protectia consumatorilor de servicii bancare, in ciuda unui potential conflict de interese intre supravegherea bancara prudentiala si protectia consumatorilor.

03 Oct 2023 | Credite imobiliare
Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Achiziționarea propriei locuințe, fie că este vorba despre un apartament sau o casă, este un obiectiv important pentru mulți dintre noi. Dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința care corespunde dorințelor tale, până pe 15 octombrie poți apela la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă și redusă, ulterior variabilă.

27 Sep 2023 | Credite imobiliare
Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie.

01 Sep 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul