top banner

Dobanzile la depozite reincep sa scada

18 Ianuarie 2010 | Autor: Ramona Iluca

Ratele dobanzilor la depozite au reinceput sa scada, dupa ce au stagnat o scurta perioada de timp. Tendinta este de asteptat sa continue, urmand evolutia dobanzilor de pe piata interbancara. In zona creditelor, imprumuturile in lei au continuat sa se scumpeasca in decembrie 2009, in timp ce finantarile in euro s-au ieftinit usor.
Dupa ce au stagnat in noiembrie, dobanzile la depozite au revenit pe o tendinta de scadere in cursul lunii decembrie 2009, dar intr-un ritm mult mai lent, conform raportului Conso privind evolutia dobanzilor.
Cea mai ampla reducere s-a produs la depozitele pe 3 luni. Dobanzile in lei au mers in jos cu 0,3 puncte procentuale (pana la 8,5%), iar cele in euro cu 0,2 puncte procentuale (pana la 3,1%).
Structura pe termene a dobanzilor in lei este descrescatoare, ceea ce sugereaza ca tendinta de reducere va continua in lunile urmatoare. Cea mai inalta dobanda (8,6%) era practicata pentru scadenta de o luna.
In schimb, la euro, randamentele sunt crescatoare in functie de scadenta, cele mai mari dobanzi fiind oferite la depozitele pe termen de un an – 3,3%.

Creditele in lei continua sa se scumpeasca

Dobanzile la creditele in lei si-au continuat tendinta din noiembrie, crescand pentru aproape toate tipurile de credite oferite populatiei.
Cea mai importanta majorare s-a inregistrat la creditele de nevoi personale, unde dobanzile au crescut cu 0,4 puncte procentuale (pana la 17,5% in decembrie 2009).
Si la creditele auto a avut loc o crestere semnificativa a dobanzilor, care au urcat  cu 0,3 puncte procentuale (pana la 16,3%). Cel mai putin afectate au fost creditele imobiliare, dobanda medie majorandu-se cu numai 0,1 puncte procentuale.
Singurele dobanzi in scadere sunt cele practicate la creditele de nevoi personale cu ipoteca. Acestea au ajuns la 15,4% in decembrie, fiind cu 0,2 puncte procentuale mai mici decat in noiembrie.

Creditele in euro se ieftinesc usor

Dobanzile la creditele in euro au avut o evolutie contrara fata de cele ale creditelor in lei, scazand cu pana la 0,2 puncte procentuale.
Cel mai mult s-au redus dobanzile la creditele imobiliare (-0,2 puncte procentuale). Dobanda medie a coborat in decembrie la 8%, cel mai scazut nivel al ultimelor 15 luni.
La creditele de nevoi personale cu ipoteca, scaderea a fost de 0,1 puncte procentuale (pana la 8,8%), iar la creditele auto nu s-au inregistrat modificari in ceea ce priveste dobanda medie.
Singurele imprumuturi in euro, unde dobanzile au crescut, sunt cele de nevoi personale. Dobanda medie la ofertele de credit s-a majorat de la 13,2% la 13,4%.
                          

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Cat de atractiva poate deveni economisirea in euro?

Cat de atractiva poate deveni economisirea in euro?

Pana pe 10 aprilie, cei interesati de titlurile de stat in euro pot plasa banii intr-o noua emisiune Fidelis la dobanzi care se apropie de 6% pe an, un randament deja apropiat de cel al economisirii in lei.

27 Mar 2023 | Depozite
De ce unele banci ofera dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat la cele pe un an?

De ce unele banci ofera dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat la cele pe un an?

Mai multe banci au inceput sa isi modifice strategia de bonificare a depozitelor la termen, stimuland mai mult economisirea pe termen scurt, in asteptarea reducerii mai agresive a inflatiei pe final de an.

07 Mar 2023 | Depozite
Se contureaza un trend de scadere a dobanzilor la depozite

Se contureaza un trend de scadere a dobanzilor la depozite

Mai multe banci au anuntat reduceri ale dobanzilor la depozite, pentru inceput in special in zona ofertelor pe termen lung sau a celor promotionale.

14 Feb 2023 | Depozite
Bancile incep sa prefere depozitele pe termen scurt

Bancile incep sa prefere depozitele pe termen scurt

Depozitele pe termen de 3 ani au inceput sa aiba dobanzi mai mici decat cele pe un an la mai multe banci, semn ca lichiditatea buna din sistem si previziunile de scadere a inflatiei au redus presiunile de finantare pe termen lung.

27 Ian 2023 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii