top banner

BNR: creditul atinge valori record

08 Mai 2008 | Autor: Marius Serban

BNR semnaleaza ca viteza de crestere a creditului acordat sectorului privat a continuat sa se accelereze in ciuda majorarilor de dobanda si a deprecierii monedei nationale. In perioada decembrie 2007-februarie 2008, rata anuala de crestere a urcat la 53,2%, fiind un record absolut in termeni reali.
 
Cum aceasta evolutie s-a suprapus cu deprecierea monedei nationale, clientii au inceput sa evita imprumuturile in valuta. Si pentru prima oara in ultimul an si jumatate, finantarile in lei au cunoscut o sporire a dinamicii, se arata in raportul asupra inflatiei publicat pe 8 mai a.c. de BNR.
 
Ponderea creditului in valuta a continuat insa sa avanseze, atingand 54,7%, cea mai mare valoare din ultimii doi ani.
 
« Similar perioadei anerioare, cererea de imprumuturi a fost sustinuta de cresterea rapida a veniturilor populatiei, de mentinerea situatiei financiare a companiilor, precum si de posibila relaxare a unora dintre conditiile de creditare (altele decat dobanzile) », se precizeaza in raport.
 
Daca in cazul companiilor s-a observat o migrare de la creditarea in valuta la cea in moneda nationala, populatia a continuat sa aleaga valuta.
 
Populatia se refugiaza in franci
 
In aceste conditii, s-a produs o crestere sensibila a finantarilor in franci elvetieni, care au ajuns sa reprezinte in medie 9% din creditele pentru populatie in perioada decembrie 2007-februarie 2008. Fata de intervalul septembrie-noiembrie 2007, ponderea creditelor in CHF a avansat cu 2 puncte procentuale.
 
Majorarea dobanzii de politica monetara a afectat cel mai mult creditele de consum in lei, care au cunoscut o incetinire in ultimul timp.
 
Iar, la creditele pentru locuinte, desi au avut loc cresteri de dobanda atat la lei cat si la valuta, soldul imprumuturilor a avansat la fel de rapid. BNR explica acest lucru prin relaxarea unora dintre conditiile de creditare si persistenta unor asteptari favorabile privind veniturile viitoare ale populatiei.
 
De remarcat ca, in premiera, imprumuturile pentru locuinte au avut o dinamica mai rapida decat cele de consum, acumuland acum o pondere de peste 23% in totalul creditelor pentru populatie.
 
Banca centrala mentioneaza in raport ca procesul de validare a normelor prudentiale interne pentru creditarea persoanelor fizice este in prezent cvasifinalizat. Acest lucru a permis populatiei sa imprumute sume mai mari decat in trecut, contribuind la intensificarea activitatii de creditare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul