Cat de mare va fi pensia privata obligatorie?

In momentul iesirii la pensie, o persoana ar putea incasa mai mult de 50% din salariul brut actual sub forma pensiei private obligatorii. Cele mai mari sume le vor primi salariatii care de-abia acum intra in campul muncii. Pensiile scad o data cu varsta si coboara pana la aproape 10% din salariul brut, pentru persoanele de 45 de ani, potrivit unui studiu Conso.

In prezent, participantii la fondurile de pensii obligatorii platesc luna de luna o contributie de 2% din salariul brut. Aceasta urmeaza sa creasca in timp pana la 6% din salariu. Chiar daca aceste procente par mici, ele pot aduce in final venituri importante.

Tinerii vor primi pensii mai mari

Obtinerea unei pensii private cat mai mari depinde de un factor esential: timpul pana la pensionare. Cu cat perioada in care se platesc contributii creste, cu atat suma incasata ulterior va fi mai mare din doua motive:

  • luna de luna se plateste o noua contributie, astfel ca suma acumulata in cont se majoreaza;
  • administratorii de fonduri au mai mult timp la dispozitie pentru a inmulti banii prin investitii. De exemplu, un singur leu investit pe 45 ani la un randament real de 5%, aduce in final o suma de aproape 10 ori mai mare.
Din acest punct de vedere, sistemul de pensii private avantajeaza persoanele tinere, care de-abia acum intra in campul muncii. Acestia vor contribui la fondurile obligatorii o perioada lunga de timp, astfel ca vor acumula in final sume importante, ce le va permite incasarea unei pensii mai ridicate.

In schimb, persoanele mai in varsta nu vor avea timp suficient pentru a acumula sume prea mari la fondul de pensii, iar pensia incasata va fi mai mica.

Randamentul fondului are efecte majore

Un alt factor care influenteaza nivelul pensiei este randamentul cu care banii sunt investiti. Revenind la exemplul cu un leu, daca randamentul anual creste de la 5% la 6%, suma acumulata dupa 45 de ani va fi de aproape 15 lei (fata de 10 lei in celalalt caz).

Deci, o crestere aparent nesemnificativa a randamentului, genereaza castiguri cu 50% mai mari pe termen lung. De aceea, alegerea fondului pe pensii trebuie facuta cu foarte mare atentie si nu trebuia tratata cu indiferenta.

Nivelul pensiei mai este influentat puternic de varsta de pensionare. Potrivit legislatiei actuale, femeile ies la pensie la 60 de ani, in timp ce barbatii la 65 ani.

Din acest motiv, este de asteptat ca femeile sa incaseze pensii mai mici deoarece vor contribui o perioada mai scurta la fondurile de pensii. In plus, perioada in care femeile vor incasa pensie privata va fi mai lunga. Aceasta se determina ca diferenta intre speranta de viata si varsta de pensionare, interval care in cazul femeilor este mai indelungat.

Astfel, suma acumulata la fondul pe pensii va fi mai redusa si va trebui sa asigure venituri pentru o perioada mai lunga, motiv pentru care pensia va fi mai mica. 

Persoanele de 30 ani vor incasa o treime din salariul brut

Potrivit calculelor Conso, nivelul pensiei private ar putea ajunge pana la aproape 80% din salariul brut actual in cazul barbatilor care au acum 20 ani. Femeile de aceeasi varsta ar urma sa incaseze 65% din salariul brut.

Pe masura ce varsta participantilor creste, nivelul pensiei scade. Barbatii de 30 de ani ar putea incasa doar 40% din salariul brut, iar femeile – 35%.

Persoanele in varsta de 45 de ani care participa in mod optional la fondurile de pensii obligatorii ar putea incasa doar 12-14% din salariul brut, diferenta intre sexe fiind nesemnificativa.

Estimarile au fost facute in ipoteza ca salariul este constant in timp, iar randamentul real (fara efectul inflatiei) cu care sumele sunt investite este de 5% pe an.

In calculele actuariale, s-a considerat ca speranta de viata este de 80 de ani, acest lucru fiind motivat de faptul pensia privata se va calcula tinand cont de speranta de viata, conform datelor statistice din momentul pensionarii. Avand in vedere procesul de convergenta pe care il traverseaza Romania, este firesc sa presupunem ca si la noi speranta de viata va ajunge pe termen lung la aproape 80 ani, asa cum se intampla in tarile dezvoltate ale UE.

Nivelul pensiei private obligatorii - % din salariul brut actual*

Varsta actuala a participantului

20 ani

25 ani

30 ani

35 ani

40 ani

45 ani

Femei 

65%

48%

35%

25%

18%

12%

Barbati

78%

57%

42%

30%

21%

14%

*s-a considerat ca salariul brut este constant in timp
 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus