top banner

Principalele greseli ale investitiilor in fonduri mutuale

19 Mai 2008 | Autor: Mirela Stanca

Cea mai mare greseala este, in general, nepotrivirea profilului de risc al investitorului, cu specificul fondului. In cele mai multe situatii, acest lucru se manifesta prin investirea intr-un fond mai riscant decat investitorul isi poate permite sau poate percepe.
 
In perioadele de crestere a pietei bursiere, un investitor nu percepe riscul, dimpotriva, capata impresia ca pe piata de capital castigurile sunt mari, iar riscurile inexistente. Problemele apar in perioadele de scaderi masive ale bursei.
 
Ante-factum este greu de estimat cat poate dura o scadere bursiera, de aceea foarte adesea in primele etape ale unei scaderi, investitorul este tentat sa creada ca e vorba doar de o corectie, care poate fi folosita ca o oportunitate de a investi inca mai mult.
 
Abia ulterior investitorul percepe scaderea in avalansa, cand deja a pierdut bani. Si atunci, statistic vorbind, investitorii din aceasta categorie iau cele mai neinspirate decizii, acelea de a iesi din investitie si de a marca pierderea.  Ulterior, reintra in investitii de actiuni mult dupa ce oportunitatea de crestere accelerata s-a epuizat.
 
In concluzie, vorbim de 2 situatii, investirea intr-un fond nepotrivit, respectiv un timing eronat al intrarilor si iesirilor.
 
O alta greseala pe care o fac investitorii o reprezinta extrapolarea cu usurinta a performantei trecute a unui fond, in performanta viitoare. De multe ori, performanta pe o perioada scurta este conjuncturala, sau este parte dintr-o strategie investitionala care trebuie judecata pe termene mai lungi, de regula 5-7 ani, sau chiar 10 ani.
 
Problema este ca, in Romania, mediul investitional s-a modificat fundamental in ultimii 10 ani. Prin urmare, la noi, o privire asupra performantei istorice a unui fond trebuie privita prin aceste ‘filtre’ de rezonabilitate.
 
In ultimii doi ani, cand piata de capital a trecut prin perioade de volatilitate crescuta, o alta greseala frecventa a investitorilor a fost abordarea investitiilor in fonduri asemenea celor speculative pe piata de capital. Din acest motiv, investitorii au obtinut profituri mult mai mici decat cele estimate initial datorita, costurilor mari (comisioane, impozite), multi administratori protejand fondurile de astfel de practici prin aplicarea unor comisioane de rascumparare mari.
 
Mirela Stanca este operations manager la Pioneer Asset Management.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul