top banner

Politica fiscala trage ratingul de tara in jos

01 Mai 2008 | Autor: Marius Serban

Ratingul de tara al Romaniei este mai slab decat al majoritatii noilor state membre, se arata intr-un raport al agentiei Moody’s. Vinovata pentru aceasta situatie este politica fiscala, care se comporta intr-o maniera dezordonata.
 
Moody’s precizeaza ca ratingul Romaniei este sustinut de progresele inregistrte in implementarea reformelor structurale, care au permis aderarea la UE. De asemenea, noi mai avem ca puncte tari nivelul scazut al datoriei publice si volumul mare de investitii straine.
 
Iar, in anumite cazuri, stam chiar mai bine decat alte tari din Europa Centrala si de Est. De exemplu, datoria publica este de numai 13% in PIB in Romania, in timp ce in Ungaria acest indicator este de 66%, in Polonia – 47%, iar in Cehia – 30%.
 
In ciuda acestui fapt, noi avem un rating de tara mai slab decat ei. « Aceste lucru e cauzat de un numar de factori, ce include politica fiscala inconsistenta, agenda incarcata ramasa cu restructurarea si riscurile asociate cu tranzitia abrupta si rapida, precum deficitul de cont curent ridicat si cresterea rapida a creditarii », afirma Kenneth Orchard, senior analist la Moody’s.
 
El spune ca aceste dezechilibre sunt agravate cel mai mult de politica fiscala pro-ciclica (deficite ridicate in perioade de crestere economica), de majorarile frecvente ale pensiilor si salariilor. In plus, revizuirile multiple ale bugetului anual demonstreaza o slaba conexiune intre buget si planificarea dezvoltarii economice.
 
In 2008, guvernul si-a stabilit un deficit bugetar de 2,3% in PIB, dar analistii Moody’s se aseapta ca aceasta tinta sa fie depasita. Ei cred ca, cel mai probabil, guvernul nu va reusi sa cheltuiasca toti banii alocati pentr investitii, dar va supradimensiona cheltuielile curente.
 
Guvernul ar putea limita cresterea dobanzilor
 
In schimb, o constrangere a cheltuielilor bugetare ar putea atenua tendinta de crestere a dobanzilor, contribuind la stabilizarea inflatiei. Pentru a tine preturile in frau, BNR a majorat, din octobrie 2007, rata dobanzii de politica monetara cu 2,5 puncte procentuale, iar bancherii anticipeaza noi cresteri. Inflatia a depasit 8,5% in martie 2008 si se estimeaza ca va reveni in intervalul tinta la mijlocul anului 2009.
 
Deficitul ridicat de cont curent prezinta anumite riscuri pentru economie, insa agentia de rating considera ca o criza este improbabila. Fondurile obtinte de banci provin de cele mai multe ori de la bancile mama, care in caz de turbulente pe pietele financiare, nu isi vor retrage suportul. In plus, multe dintre investitiile straine sosesc direct cu finantarea asigurata.
 
Criza internationala ar putea insa determina investitorii sa-si reduca sumele plasate in Romania, ceea ce va face ca fondurile disponibile pentru credite sa scada.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Am putea avea inflatie de 5% peste un an?

Am putea avea inflatie de 5% peste un an?

Scaderea accentuata a inflatiei raportata recent se explica prin iesirea din statistica a varfului din aprilie 2022, dar si a reducerii preturilor la energie din ultima perioada.

16 Mai 2023 | Banii si economia
Ce se va intampla cu dolarul in perioada urmatoare?

Ce se va intampla cu dolarul in perioada urmatoare?

In mai putin de 6 luni moneda americana a pierdut 10 procente in fata euro, o miscare care coincide cu accelerarea dedolarizarii la nivel global.

18 Apr 2023 | Banii si economia
Criza bancara revine pe burse dupa 15 ani

Criza bancara revine pe burse dupa 15 ani

Falimentul unor banci de talie mai mica din SUA, preocuparea autoritatilor de salvare a tuturor deponentilor, riscurile sistemice aparute dupa problemele Credit Suisse amintesc de anii tensionati 2008-2009.

20 Mar 2023 | Banii si economia
Cum vede inteligenta artificiala disputa din jurul ANPC

Cum vede inteligenta artificiala disputa din jurul ANPC

Dorinta BNR de a prelua protectia consumatorilor de servicii financiare de la ANPC si replica autoritatii pe marginea acestui subiect au fost in atentia publicului saptamana trecuta. Iata cum se pozitioneaza si inteligenta artificiala in respectiva chestiune.

13 Mar 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul