top banner

Dolarul a protejat imprumutatii

02 Aprilie 2008 | Autor: Alexandra Popa

Acum 10 ani, dolarul era cea mai puternica moneda din lume. In 1999, cand a aparut euro, acesta se putea cumpara cu numai 0,9 dolari, pentru ca in prezent pentru acelasi euro sa se plateasca 1,5 dolari. Transferul de putere a avut implicatii nu numai la nivel macroeconomic dar a influentat si decizia de creditare a populatiei.
 
In nenumarate randuri, populatia a fost avertizata asupra implicatiilor negative pe care contractarea unui credit in valuta le presupune, in special in valute exotice cum este francul elvetian.
 
Chiar daca acum dobanzile sunt mici, nimeni nu garanteaza ca vor ramane la fel si pe viitor. Daca adaugam si fluctuatiile cursului de schimb, atunci intr-adevar temerile analistilor sunt justificate.
 
Dar, exista si implicatii pozitive pentru cei care se imprumuta in valuta. Depinde doar de valuta si de conjunctura in care este facuta alegerea.
 
Cursul a tinut ratele sub control
 
Din 2003 si pana la mijlocul anului 2007, dobanda de referinta la dolari a crescut cu 4,25 puncte procentule, de la 1% la 5,25%. Insa, in paralel, leul s-a apreciat fata de dolar de la 3,32 lei la 2,43 lei.
 
Potrivit statisticilor BNR, dobanda medie in 2003 la creditele in dolari acordate populatiei a fost de aproximativ 9,4%. Presupunand ca cineva a contractat atunci un credit de 100.000 dolari pe 20 ani, o crestere a dobanzii de 4,25 pp, i-ar fi majorat rata lunara de la 925 dolari la 1218 dolari.
 
Insa, daca transformam in lei, persoana respectiva trebuia in 2003 sa plateasca peste 3.000 lei in timp ce in 2006, chiar daca are un plus de 293 dolari de plata lunar, rata este sub nivelul de 3000 lei. Astfel, riscul valutar a ajutat clientii sa plateasca rate mai mici, chiar daca dobanzile s-au majorat.
 
Dobanzile coboara rapid
 
Incepand din septembrie 2007, Federal Reserve – banca centrala a Statelor Unite - a taiat drastic din nivelul dobanzilor. Pe fondul crizei de pe piata ipotecara si cu recesiunea bantand la usa, dobanda de referinta pentru dolar a ajuns in doar 7 luni de la 5,25% la 2,25%.
 
Si bancile din Romania au inceput sa scada dobanzile la dolari, atat la credite dar si la depozite. Multe dintre ofertele de credite ipotecare au rata dobanzii legata de Libor, iar acest indice evolueaza in acelasi sens ca si rata de referinta a Fed.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Am putea avea inflatie de 5% peste un an?

Am putea avea inflatie de 5% peste un an?

Scaderea accentuata a inflatiei raportata recent se explica prin iesirea din statistica a varfului din aprilie 2022, dar si a reducerii preturilor la energie din ultima perioada.

16 Mai 2023 | Banii si economia
Ce se va intampla cu dolarul in perioada urmatoare?

Ce se va intampla cu dolarul in perioada urmatoare?

In mai putin de 6 luni moneda americana a pierdut 10 procente in fata euro, o miscare care coincide cu accelerarea dedolarizarii la nivel global.

18 Apr 2023 | Banii si economia
Criza bancara revine pe burse dupa 15 ani

Criza bancara revine pe burse dupa 15 ani

Falimentul unor banci de talie mai mica din SUA, preocuparea autoritatilor de salvare a tuturor deponentilor, riscurile sistemice aparute dupa problemele Credit Suisse amintesc de anii tensionati 2008-2009.

20 Mar 2023 | Banii si economia
Cum vede inteligenta artificiala disputa din jurul ANPC

Cum vede inteligenta artificiala disputa din jurul ANPC

Dorinta BNR de a prelua protectia consumatorilor de servicii financiare de la ANPC si replica autoritatii pe marginea acestui subiect au fost in atentia publicului saptamana trecuta. Iata cum se pozitioneaza si inteligenta artificiala in respectiva chestiune.

13 Mar 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul