top banner

Bursa a recuperat aproape 30% in martie, dar fundamentele raman negative

06 Aprilie 2009 | Autor: Alina Branescu

Cateva actiuni importante listate la bursa de la Bucuresti s-au apreciat substantial in martie, in ansamblu bursa reusind in medie sa recupereze 28,3%, atat cat reprezinta efectiv cresterea celui mai reprezentativ indice bursier BET-XT. Cele mai ridicate aprecieri le-au inregistrat titlurile emise de companiile din sectorul financiar.
 
Titlurile emise de companiile din sectorul financiar (SIF-uri, BRD, Banca Transilvania) au crescut cel mai mult, dupa ce in 2008 si primele doua luni din 2009, au inregistrat cele mai agresive reduceri de pret. Astfel, indicele BET FI a recuperat 32%, in timp ce BRD si Banca Transilvania au castigat 54% si respectiv 23%.
 
Aceasta dinamica nu este surprinzatoare daca avem in vedere ca in 2008 si in primele doua luni din 2009 bursa din Bucuresti a inregistrat cea mai agresiva scadere a cotatiilor din randul pietelor din Europa Centrala si de Est, depasind chiar si piata de la Moscova.
 

Actiuni ieftine

 
Astfel, raportat la preturile de la sfarsitul lunii februarie si la rezultatele financiare preliminare pe 2008 comunicate de cele mai importante companii listate, bursa romaneasca a ajuns sa fie evaluata la un nivel agregat al indicatorului PER de 4. Cu alte cuvinte aceasta ar insemna ca societatile listate la BVB erau evaluate de piata la un nivel de patru ori mai mare decat profiturile inregistrate in 2008.
 
Pentru a avea o imagine completa asupra nivelului evaluarii bursei de la Bucuresti de la sfarsitul lunii februarie precizam ca valoarea multiplului Pret/Valoare contabila considerat pentru cele mai reprezentative companii era de 0.5. Ceea ce ne spune ca pretul de piata al companiilor romanesti reprezenta in ansamblu numai 50% din valoarea activelor contabile nete ale acestora, ceea ce ar reprezenta de fapt un fel de valoare de lichidare a acestora.
 
Cel putin la prima vedere BVB era (si este inca) o bursa foarte ieftina si in acest sens trebuie sa fie vazuta aprecierea cotatiilor din martie si din prima saptamana din aprilie. Exista insa cateva semne de intrebare concrete care ne fac sa privim cu prudenta cresterea sustinuta a cotatiilor din ultima vreme si sustenabilitatea acesteia pe termen mediu si lung.
 

Profituri mai mici in 2009

 
Cu alte cuvinte nu putem spune ca exista suficiente argumente pentru a socoti ca bursa se va inscrie pe un trend crescator de acum inainte si ca preturile actiunilor nu se vor intoarce spre exemplu inapoi la cotatiile de la sfarsitul lunii februarie care, foarte probabil, vor fi de referinta pentru raportarea performantei actiunilor in acest an.
 
In primul rand, scenariul de baza privind evolutia economiei in 2009 - care va fi reflectat si in bugetul rectificat pentru acest an - indica o recesiune, adica o crestere economica negativa care ar putea ajunge la 4%. Nivelul de incertitudine privind evolutia economiei in ansamblu, a unor sectoare economice si a unor companiii importante este foarte ridicat si, in general, se accepta ideea ca rezultatele financiare obtinute de companii in 2009 vor fi sensibil sub cele raportate in 2008.
 
In acest context, atunci cand vorbim de companiile listate la bursa, stirile ce vor veni in lunile aprilie si mai, iar apoi in iulie si august nu au cum sa fie bune. Rezultatele financiare pentru primul trimestru din 2009 si respectiv pentru primul semestru vor atrage atentia ca s-a produs un recul fata de 2008. Si atunci intrebarea care se pune este daca pretul actiunilor va reactiona in consecinta, adica daca va reveni pe un trend descendent.
 

BVB va urma evolutia de pe pietele de capital dezvoltate

 
Ca sa continue un trend ascendent trebuie sa fie indeplinite cateva conditii. Pe de o parte, chiar daca mai proaste, rezultatele financiare pentru 2009 ar trebui sa fie considerate ca fiind deja “incluse” in preturile actiunilor, caz in care nu ar trebui sa induca scaderi semnificative ale preturilor.
 
Dar aceasta ipoteza este greu digerabila pentru ca spre exemplu daca profitabilitatea agregata a companiilor de la BVB ar scadea cu 50%, atunci bursa romaneasca ar deveni evaluata la un indicator PER de 8 si aceasta raportat la preturile actiunilor de la sfarsitul lunii februarie.
 
Tara
Indice bursier
Variatie trimestru I 2009
 
Moneda locala (%)
EUR (%)
Romania
BET-XT
-18.96
-23.73
CEE zona
NTX
-
-14.73
Austria
ATX
-
-3.10
Austria
ATX Prime
-
-1.10
Croatia
CROBEX
-15.73
-16.96
Cehia
PX
-12.64
-12.64
Ungaria
BUX
-9.56
-9.56
Polonia
WIG
-11.72
-22.23
Polonia
WIG 20
-15.53
-25.58
Rusia
IRTS
9.14
14.26
Serbia
BELEX 15
-32.62
-36.17
Slovenia
SBI
-
-4.02
Germania
DAX
-
-15.08
Germania
TecDAX
-
-5.59
Europa
DJ Euro
-
-15.52

Ceea ce nu este deloc putin daca socotim ca bursa de la Bucuresti este concurata de alte piete de actiuni care sunt la randul lor ieftine si care in schimb sunt mai mari, mai lichide si mai transparente, deci mai atractive pentru investitorii straini.

Din acest punct de vedere un lucru este clar. Bursa de la Bucuresti va recupera si va aduce castiguri in masura in care pietele de capital dezvoltate isi vor reveni, iar investitorii vor redeveni optimisti cu privire la perspectivele companiilor listate pe aceste piete. O crestere a BVB nu va putea decat sa insoteasca o astfel de evolutie a pietelor dezvoltate si nu se va putea misca intr-un sens diferit de acestea.
 
Deocamdata se poate spune ca performanta negativa de 23,7% - in echivalent euro a indicelui BET XT in primele trei luni - este comparabila cu cea din Polonia, dar mai slaba decat bursa din Cehia (-12,6%) sau Germania (-15%) Oricum cumulat pe primul trimestru din 2009, in echivalent euro, doar bursa din Serbia a inregistrat o corectie mai substantiala a cotatiilor.
 
Pentru a detecta un trend sustenabil de recuperare a cotatiilor investitorii pot utiliza dinamica numarului de conturi active cumparatoare la BVB sau miscarile investitorilor straini persoane juridice, ce sunt informatii publice si usor accesibile pe site-ul BVB.
 
Si daca valoarea cumpararilor de titluri ale nerezidentilor persoane juridice o depaseste pe cea a vanzarilor timp de cateva luni consecutive, iar in cazul romanilor persoane fizice lucrurile stau exact invers, optimismul privind evolutia viitoare a bursei devine (cel putin partial) unul  fundamentat.  

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul